Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντίδραση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Γιάννη Καζάκου

Την οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπική εφημερίδα ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, ο οποίος ήταν – όπως καταγγέλλουν – «διορισμένος επί Χούντας».

Σε ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων των Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Ο πρώην Δήμαρχος κάνει απέλπιδα προσπάθεια να μας πείσει με τις ”αναμνήσεις” του ότι η Χούντα ήταν μια… τίμια παρέα με χαμογελαστούς και ευγενικούς υπουργούς, που έφτιαχναν πλατείες και παιδικές χαρές.

Κάνει ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για τα μεγάλα συμφέροντα που έκλεβαν για ένα κομμάτι ψωμί την περιουσία του λαού και λυσσομανούσαν στη δημόσια περιουσία. Δεν έφτασαν μέχρι τα επιλεκτικά αυτάκια του οι χιλιάδες των συλλήψεων, οι κραυγές από τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, τις εξορίες.

Δεν αντιλήφθηκε ότι την ώρα που έπαιρνε το χρίσμα, δήμαρχοι αγωνιστές, κομμουνιστές όπως ο Π. Μακρής, ο Κ. Σάκκος κ.α. παύονταν, διώκονταν και στέλνονταν στα ξερονήσια.

Επαναλαμβάνει, μάλιστα, τις γνωστές του βρωμιές ότι δεν υπήρξαν δολοφονίες σε βάρος του λαού στη Μακρόνησο, τη Γυάρο, τον Άι Στράτη, τα μπουντρούμια της ΕΑΤ ΕΣΑ, τον Ωρωπό, το Πολυτεχνείο.

Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να του απαντήσουμε απαριθμώντας τα έργα και τις ημέρες της δικτατορίας, ποιος και γιατί τη στήριξε, τη σχέση της με τις μεθόδους, τα πρόσωπα και τα ιδεολογικά δόγματα της μεταπολεμικής περιόδου, πως φτάσαμε στην τραγωδία της Κύπρου, αρνούμενοι για μια ακόμα φορά να κάνουμε τον Γιάννη Καζάκο και τους συν αυτώ, έστω και στο ελάχιστο, συνομιλητή μας σε έναν δημόσιο διάλογο. Ήταν μέρος της Χούντας και όσων υπέφερε ο λαός μας και τους αξίζει η χλεύη».
Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι «…η ιστορία είναι γραμμένη με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών και δεν σβήνει. Η αλήθεια δεν μπαίνει σε διατίμηση!».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο Καζάκος είναι και παραμένει ο δήμαρχος της χούντας και αυτό δεν ξεπλένεται με συνεντεύξεις».

Όπως επισημαίνει, «σε μια καθόλου τυχαία πολιτική συγκυρία, που η δημοκρατία στη χώρα μας δέχεται σοβαρά πλήγματα από αποφάσεις και πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Καζάκος έρχεται στο κεντρικό άρθρο τοπικής εφημερίδας και μας ενημερώνει ότι ο Παττακός ήταν καλός άνθρωπος και ο Λαδάς αλέγκρος τύπος. Πρόκληση ανοιχτή στα αντανακλαστικά των δημοκρατικών πολιτών της πόλης μας από τον άνθρωπο που έχει άρρηκτα συνδέσει το όνομά του με την πιο σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – αυτήν της χούντας των απριλιανών. Τότε που χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες κι εκατοντάδες εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί σε όλη την χώρα, βρισκόντουσαν στις φυλακές, τις εξορίες και στα βασανιστήρια.

Ο Καζάκος είναι και παραμένει ο δήμαρχος της χούντας – και αυτό δεν ξεπλένεται με συνεντεύξεις και δήθεν στοιχεία ”ενδιαφέροντος για τα κοινά ”.

Ο Καζάκος εξέθεσε τον δήμο μας ηθικά – υλικά – κοινωνικά και οικονομικά ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάποια από τα θέματα δανεισμών και οικονομικών σκανδάλων βαραίνουν ακόμη και σήμερα την δημοσιονομική κατάσταση της πόλης μας».

Διαβάστε επίσης: Προχωρά η αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων της Βίλας Ζωγράφου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ