Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Και όμως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον τομέα της οικονομίας

Γράφει ο Φώτης Καρύδας Δημοσιογράφος – Αναλυτής

Μπορεί η πανδημία να έπληξε τη χώρα και τον κόσμο, δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες μαζί με τα θέματα ενέργειας που προέκυψαν μαζί με άλλα, όμως η Ελλάδα κατάφερε να πάρει μια σημαντική πρωτιά.

Και όμως για το 2022 ο έγκριτος «Economist», ανακηρύσσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια, στο δύσκολο λόγω συγκυριών μέτωπο της οικονομίας. Η ανάδειξη έγινε μετά την αξιολόγηση πέντε βασικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών: ΑΕΠ, πληθωρισμός, εύρος πληθωρισμού, απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και δημόσιο χρέος. Μάλιστα η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει υπερδυνάμεις όπως την Γερμανία, στην κατάταξη του «Economist», ενώ συνολικά διαγωνίστηκαν 34 χώρες.

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα μας το 2021 κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCΤΑD). Ειδικότερα, το 2021 έφτασαν τα 5,732 δισ. δολάρια. Επίδοση που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε καταγραφεί το 2006. Ενθαρρυντική είναι επίσης η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα της EY, καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις σε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, στη βιομηχανία, στον κλάδο υπηρεσιών λογισμικού και της πληροφορικής, κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Χρονιά-ρεκόρ και για τον ελληνικό τουρισμό σε εισπράξεις αλλά και αφίξεις ήταν το 2022. Ακόμα, η ανεργία βρίσκεται πλέον στο 11,6% στη χώρα μας από το 17,3% που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν 6 μονάδες κάτω! Μειώθηκαν δηλαδή οι άνεργοι κατά περίπου 300.000.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις συνθήκες που επικρατούν τα τρία τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία -πρώτα με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και στη συνέχεια με την ενεργειακή κρίση που δημιουργήθηκε μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα των παραπάνω- αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της χώρας μας.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με ατελείωτες και συνεχόμενες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Και επειδή ο χειμώνας πάντα δυσκολεύει την κατάσταση, είναι μείζονος σημασίας να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Είναι όμως επίσης αλήθεια, πως παρά τις αντιξοότητες, τις διαδοχικές κρίσεις, και τα αλλεπάλληλα εμπόδια, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Και θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, κοιτώντας μπροστά και ψηλά, παρά το δύσκολο όσο και ασταθές διεθνές περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ