Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 2 Μαρτίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 2/3/2023.

Το ήσυχο κορίτσι – The quiet girl

Ένα συγκινητικό φιλμ με θέμα τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, μέσα από την οικογένεια. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Κόλουμ Μπερέιντ δίνει μια εξαιρετική δυναμική στη σιωπηλή φυσιογνωμία ενός μικρού κοριτσιού και πετυχαίνει μια ενηλικίωση, όχι μέσα από γνωστά κλισέ του σινεμά. Όλη η ταινία του συνοψίζεται, θα μπορούσαμε να πούμε σ’ αυτό που λέει κάποια στιγμή ο Σεάν στη μικρή Κάιτ: «Πολλοί δεν έμειναν σιωπηλοί όταν έπρεπε και έχασαν πολλά λόγω αυτού».

Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας μιας φτωχής, πολυμελούς οικογένειας, η μικρή κόρη Κάιτ (Κάθριν Κλιντς), ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι, θα περάσει το καλοκαίρι με την Έιμπιλιν (Κάρι Κρόουλι) και τον Σεάν (Άντριου Μπένετ), ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και με χαρακτήρες διαμετρικά αντίθετους από τους γονείς του. Η Κάιτ χάρη στη φροντίδα τους, θα βρει σιγά σιγά τη φωνή της στο ειδυλλιακό σκηνικό της ιρλανδικής υπαίθρου. Ενώ όμως μεταξύ του ζευγαριού υποτίθεται πως δεν υπάρχουν μυστικά, εκείνη θα ανακαλύψει ένα, που θα επηρεάσει και τους τρεις χαρακτήρες.

Βασισμένο στη νουβέλα «Foster» της Κλερ Κίγκαν, το φιλμ θίγει περισσότερα  θέματα -πέρα από τη διαμόρφωση της εμπειρίας του κοριτσιού και την εξερεύνηση του χαρακτήρα της που είναι ο κύριος στόχος της ταινίας- όπως οι σύνθετοι δεσμοί της πατριαρχικής οικογένειας, το ζήτημα της συναισθηματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού γενικά και το βασικότερο: το φαινόμενο της θλίψης και της ικανότητάς της να διαμορφώνει το άτομο στο πλαίσιο της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Η σφιχτή σκηνοθεσία με ενσυναίσθηση και εμβάθυνση στους χαρακτήρες, οι εξαιρετικές ερμηνείες και η σιωπηλή εκφραστικότητα από τη μικρή Κάθριν Κλιντς, μαζί με τη ρομαντική φωτογραφία της Κέιτ ΜακΚάλοου και τη λυρική μουσική του Στίβεν Ρένικς, μας δίνουν ένα εξαιρετικό σύνολο που αξίζει να δείτε.

INFO

Είδος: Δράμα, 94΄

Χώρα: Ιρλανδία, 2022

Σκηνοθεσία: Κόλουμ Μπερέιντ

Παίζουν: Κάρι Κρόουλι, Άντριου Μπένετ, Κάθριν Κλιντς

Διανομή: Cinobo

Κριντ III – Creed III

Ο Άδωνις Κριντ (Μάικλ Μπ. Τζόρνταν) έχει κατακτήσει την κορυφή της πυγμαχίας παγκοσμίως και η οικογενειακή του ζωή πηγαίνει περίφημα. Είναι η στιγμή που εμφανίζεται ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς), ένας παιδικός φίλος και κάποτε πολλά υποσχόμενος πυγμάχος, που ανυπομονεί να αποδείξει σε όλους ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στο ρινγκ. Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρώην φίλους είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς. Για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ο Άδωνις πρέπει να ρισκάρει το μέλλον του και να παλέψει με τον Ντέμιαν, έναν αδίστακτο πυγμάχο που δεν έχει τίποτα να χάσει.

Στο φιλμ, βλέπουμε διαφορετικούς δρόμους, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις δύο ανθρώπων με διαφορετικές επιλογές και διαφορετικές ζωές καθώς αναμετρούνται πάνω στο ρινγκ.

INFO

Είδος: Περιπέτεια, Δράση, 116΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν

Παίζουν: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τζόναθαν Μέιτζορς, Τέσα Τόμσον, Μίλα Ντέιβις-Κεντ, Φλόριαν Μοντενού, Φιλίσια Ρασάντ, Γουντ Χάρις

Διανομή: Tanweer

Cocaine Bear

Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της πτώσης ενός αεροπλάνου που μετέφερε ναρκωτικά το 1985, την χαμένη κοκαΐνη και μια μαύρη αρκούδα που την έφαγε, αυτή η άγρια μαύρη κωμωδία βρίσκει μια ιδιόρρυθμη ομάδα αστυνομικών, εγκληματιών, τουριστών και εφήβων, σε ένα δάσος στην Τζόρτζια, όπου η αρκούδα κατάπιε μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης και βγήκε στο κυνήγι για περισσότερη κοκαΐνη και αίμα.

Η ιστορία αναφέρει ότι ένας διακινητής με παρατσούκλι «Ο καουμπόι της κοκαΐνης» περνούσε λαθραία κοκαΐνη με ένα δικινητήριο Cessna στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα και έριχνε το παράνομο φορτίο του σε έρημες δασικές τοποθεσίες για να το μαζέψουν αργότερα οι συνεργάτες του.

Κάτι πήγε στραβά μια μέρα που πετούσε μεταφέροντας 400 κιλά Κολομβιανής σκόνης (αξίας τουλάχιστον 14 εκατομμυρίων) με προορισμό το Νόξβιλ του Τενεσί και μήνες αργότερα, ανακαλύφθηκε ότι μια τεράστια μαύρη αρκούδα, τριγύριζε ανεξέλεγκτη, μαστουρωμένη και επικίνδυνη στις ερημιές του Τσαταχούτσι κοντά στο Blood Mountain.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Κωμωδία, 95΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Ελίζαμπεθ Μπανκς

Παίζουν: Κέρι Ράσελ, Ο’ Σι Τζάκσον Jr, Κρίστιαν Κόνβερι, Άλντεν Έρενραϊχ, Τζέσι Τάιλερ Φέργκιουσον, Μπρούκλιν Πρινς, Μάργκο Μάρτιντεϊλ, Ρέι Λιότα

Διανομή: Tulip

Οι δυο όψεις του ξυραφιού – Avec amour et acharnement

Στο κοχλάζον ερωτικό δράμα της Κλερ Ντενί με θέμα τα πάθη σε εκκρεμότητα και τα επαναλαμβανόμενα λάθη, οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την απροσδόκητη επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού του Λιντόν. Ερμηνείες υψηλής κλάσης που φλογίζουν σε εσωτερικούς κυρίως χώρους, ένας πνιγηρός πόθος που αποτυπώνεται σε ανυποχώρητα σάρκινους χαρακτήρες και οι γνώριμοι της σκηνοθέτριας Tindersticks να υπογράφουν τη μουσική, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά πως η Ντενί είναι από τους ελάχιστους δημιουργούς που ψηλαφίζουν τον πόθο και το τίμημά του απ’ όλες τις πλευρές.

INFO

Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 116’

Χώρα: Γαλλία,  2022

Σκηνοθεσία: Κλαιρ Ντενί

Παίζουν: Ζυλιέτ Μπινός, Βενσάν Λιντόν, Γκρεγκουάρ Κολέν, Μπουλ Οζιέρ, Ίσα Περικά

Διανομή: Weird Wave

Οι κυνηγοί

Η βραβευμένη ταινία του Θ.  Αγγελόπουλου «Οι κυνηγοί», αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας, με θέμα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία (μετά τις «Μέρες του ’36» και το «Θίασος») και είναι ένα ακόμα αλληγορικό πολιτικό φιλμ του μοναδικού Έλληνα δημιουργού. Ένα ιδεολογικό μήνυμα.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1977, μια ομάδα κυνηγών βρίσκει στην περιοχή κοντά στη λίμνη των Ιωαννίνων, μέσα στο πυκνό χιόνι, το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου. Το αίμα τρέχει ακόμα φρέσκο απ’ την πληγή του, παρ’ όλο που έχουν περάσει κοντά τριάντα χρόνια. Oι κυνηγοί, όλοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, πολιτικής και οικονομικής (μαζί τους, όμως, κι ένας «ανανήψας αριστερός»), μεταφέρουν το πτώμα στο ξενοδοχείο τους, όπου και θα περάσουν μια νύχτα Πρωτοχρονιάς γεμάτη απ’ τα φαντάσματα της ιστορικής τους συνείδησης και το φόβο του παρελθόντος.

INFO

Είδος: Δράμα, Πολιτικό, 168΄

Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, 1977

Σκηνοθεσία : Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Παίζουν: Μαίρη Χρονοπούλου, Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Χριστόφορος Νέζερ, Αλίκη Γεωργούλη, Δημήτρης Καμπερίδης, Νίκος Κούρος

Διανομή: New Star

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ