Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

Υγεία, Ισορροπία και Αξίες χτίζονται στα θεμέλια της ζωής, κατά την εγκυμοσύνη

Γράφει η Ιωάννα Μαρή επιτ. σύμβουλος Επικρατείας, πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» και (από 2006-2015) πρόεδρος της «Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής» OMAEP.

Αυτή την ημέρα της Παγκόσμιας Εορτής της Μητέρας, ένα θέμα, ύψιστης σημασίας, εμφανίζεται μπροστά μας: η Αποστολή της Μητέρας, πρώτης Παιδαγωγού στις ρίζες της Ζωής, κάθε παιδιού στον Κόσμο, για την Δημιουργία μιας Κοινωνίας Υγείας και Πολιτισμού!

«Εννέα μήνες αρκούν για να αλλάξουμε τον Κόσμο!»

(Pilar Vizcaino, Ισπανίδα ψυχολόγος)

«Για να αναστραφεί η αξιακή κρίση πρώτο μέλημα είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων, ξεκινώντας από την γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα, πριν ακόμα μείνει έγκυος» Γεώργιος Χρούσος, Ομ. καθ.Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Παν/μίου Αθηνών.

Ο πολυκύτταρος οργανισμός του ανθρώπου, οργανωμένος σε όργανα και συστήματα για να αναπτυχθεί σωστά και να έχει υγεία, πρέπει, από την αρχή, δηλαδή από την ενδομήτρια ζωή του, να σχηματισθεί με όλα τα αναγκαία στοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Γι’ αυτό και η σύγχρονη επιστήμη θεωρεί την ενδομήτρια ζωή πρώτιστης σημασίας για την φυσική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας υγείας είναι το υγιές και πλούσιο σε συστατικά αίμα της εγκύου, το οποίο σχηματίζει και τροφοδοτεί μέσα από την πλακούντια κυκλοφορία όλο τον οργανισμό του παιδιού (δηλαδή η υγιεινή διατροφή της).

Το αίμα της εγκύου φέρει επίσης ορμόνες, ανάλογα με την ψυχική ζωή της.

Οι επιστήμονες μας εξηγούν ότι το μακροχρόνιο άγχος της μητέρας και η μακροχρόνια έκκριση αδρεναλίνης και ορμονών του άγχους επιφέρει διακοπή της ανάπτυξης των ιστών και οργάνων του εμβρύου, και του παιδιού αργότερα, με συνέπεια την ελλιπή σωματική, νοητική και ψυχολογική ολοκλήρωση του.

Εξηγούν λοιπόν ότι είναι επίσης πρώτιστης σημασίας η έγκυος να ζει στην γαλήνη και την χαρά, την ειρηνική διάθεση, καταστάσεις που υποκινούν στο αίμα της έκκριση ενδορφινών, οι οποίες, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και αγάπης, ευνοούν την σωστή και εξακολουθητική διαδικασία ανάπτυξης του οργανισμού του παιδιού. Αποτελούν επίσης την απαρχή στο έμβρυο ενός χαρακτήρα αισιόδοξου και χαρούμενου.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ορθή διατροφή και την ευδιαθεσία της εγκύου» «Η πρωταρχική υγεία χτίζεται κατά τη σύντομη περίοδο της στενής σχέσης με την μητέρα: εγκυμοσύνη, γέννα, θηλασμό» Dr Michel Odent.

Το έμβρυο είναι μια έλλογη συνειδητή ύπαρξη ήδη από την πρώτη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, με ξεχωριστό εγώ από την μητέρα. Έχει αισθήσεις, την αίσθηση της αφής, αισθάνεται το χάδι του πατέρα και της μητέρας πάνω από την κοιλιά και ανταποκρίνεται άμεσα («απτονομία»: νόμοι της αφής, Frans Veldman). Έχει γεύση, καταπίνει γουλιές από το αμνιακό υγρό που έχει την γεύση της διατροφής της μητέρας. Αίσθηση της ακοής, ακούει την φωνή της μητέρας, του πατέρα, τον καρδιακό της παλμό, μουσική, τους ήχους του περιβάλλοντος… ήδη από την σύλληψή του. Έχει συναισθήματα, μνήμη, όλα όσα σκέπτεται, αισθάνεται η μητέρα, το έμβρυο τα αισθάνεται και τα ζει την ίδια στιγμή μαζί της.

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα όμως του ανθρώπου είναι ότι τα κύτταρα έχουν μνήμη και είναι επομένως φορτισμένα με απέραντο αριθμό πληροφοριών: ερεθισμάτων οπτικών, ακουστικών και κυρίως σκέψεων, ιδεών, λόγου, συναισθημάτων, εικόνων της μητέρας από την εγκυμοσύνη της, εγγεγραμμένων μέσα του από την σύλληψή του κι όλα αποτελούν εγγραφές- πρόγραμμα για την μετέπειτα ζωή του.

Την ώρα της γέννησης το παιδί δεν είναι άγραφος χάρτης, όπως νομίζαμε αλλά είναι ήδη ένας πυκνογραμμένος πίνακας που περιλαμβάνει εμπειρίες, χαρακτήρα, αξίες ζωής. Οι πρώτες αυτές εγγραφές αποτελούν ήδη πολύ δυναμικά στοιχεία του χαρακτήρα, και των βασικών αξιών της ζωής του, διότι ό,τι έχει γραφεί στο παρθένο έδαφος της κυτταρικής μνήμης του εμβρύου πολύ δύσκολα καλύπτεται και ξαναγράφεται μετά την γέννηση.

«Kάθε νέα έρευνα που έχει γίνει για την προγεννητική ζωή αποδεικνύει ότι, κατά την διάρκεια αυτών των πρώτων εννέα μηνών της ζωής, του ανθρώπου η Μητέρα του χτίζει αληθινές βάσεις, τα θεμέλια της ευεξίας και ευτυχίας του, στο φυσικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο». δρ Thomas Verny

«Οικολογία στον Κόσμο θα έχουμε, αν προϋπάρξει οικολογία στη Μήτρα» dr Thomas Verny «WOMB ECOLOGY, WORLD ECOLOGY».

Γι’αυτό και η επιστημονική έρευνα σήμερα αποδεδειγμένα γνωρίζει ότι η εμβρυική ζωή μορφοποιεί στο σώμα και στον ψυχισμό, όχι μόνο το παιδί αλλά και τον ενήλικο άνθρωπο στον οποίο αυτό θα εξελιχθεί κι ότι η μητέρα παιδαγωγεί το παιδί μέσα στην μήτρα της με τα ψυχικά της βιώματα.

Εξ ίσου Υγεία και Ηθικές Αξίες (τα κύτταρα, είπαμε, έχουν μνήμη) χτίζονται στην μήτρα από τον τρόπο ζωής της εγκύου, του πατέρα δίπλα της και από τον πολιτιστικό τους περίγυρο.

Η νέα επιστήμη της Επιγενετικής (1990 και εφεξής) εξηγεί ότι δεν είναι τα γονίδια ( που υπάρχουν ήδη στο πρώτο ζυγωτό κύτταρο κατά την σύλληψη) που καθορίζουν τον άνθρωπο, αλλά το περιβάλλον (το ενδομήτριο είναι το πρώτο περιβάλλον του ανθρώπου), το οποίο ενεργοποιεί: δηλαδή δίνει δυνατότητα έκφρασης στις όμοιες ιδιότητες των γονιδίων και αφήνει «σιωπηρές» τις ανόμοιες.

Επομένως σημαντικός παράγοντας τόσο για την Υγεία όσο και για την ηθική και πνευματική ποιότητα του ανθρώπου είναι η ενδομήτρια ζωή, η ζωή της Μητέρας.

«Ο εγκέφαλος χτίζεται στη μήτρα, όχι στο σχολείο» dr Chamberlain

«Η εμπειρία του εμβρύου στη μήτρα χτίζει την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου του εμβρύου, η οποία θα καθορίσει την συμπεριφορά του μετά την γέννηση και πιθανόν για την υπόλοιπη ζωή του» dr Frederick Wirth

Ο ομότ. Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Παν/μίου Αθηνών, ερευνητής, συγγραφέας Γεώργιος Χρούσος, στην «Καθημερινή» 15-12-2019 σε εξαιρετικό άρθρο του αναφέρει: «Είναι αποδεδειγμένα τεράστια η σημασία της εμβρυϊκής ζωής στη μετέπειτα ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Σωστή ενημέρωση των γ νέων, ξεκινώντας από τη γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα πριν ακόμα μείνει έγκυος, είναι το πρώτο μέλημα. Η υγιής εγκυμοσύνη και το ευνοϊκό περιβάλλον στα 5-6 πρώτα χρόνια της ζωής αποτελούν κλειδί για την κοινωνία μας. Η επένδυση στην εγκυμοσύνη και στην προσχολική ηλικία είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ μιας κοινωνίας».

«Η γυναικεία μύηση στην μητρότητα», στην ελληνική αρχαιότητα, αναφέρει ο Γάλλος λόγιος E.Schuré, «οδηγούσε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση της σημασίας του μητρικού ρόλου και μπορεί να θεωρηθεί ως η αληθινή αιτία της ομορφιάς της φυλής, και της πνευματικής της «Πώς οι πρώτοι εννέα μήνες διαμορφώνουν την υπόλοιπη ζωή σας» Annie Murphy Paul

Κι αν ρωτήσετε:

Πώς να παιδαγωγήσει το παιδί της η μητέρα – έγκυος κατά την εγκυμοσύνη της; Τι έχει να κάνει;

Α) Ας του προσφέρει πρώτα την απόλυτη αποδοχή της και αγάπη της.

«Η αγάπη της μητέρας και του πατέρα δημιουργεί στο παιδί εξ ίσου: ευφυΐα, άνοιγμα νου και καρδιάς, δυνατότητα αργότερα έκφρασης των συναισθημάτων του. Αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αγάπη του εαυτού και του άλλου έχει αυτός που έγινε δεκτός και αγαπήθηκε στην αρχή της ζωής».

«Η αγάπη της μητέρας προς το παιδί, τον σύζυγο και τον Σύμπαντα Κόσμο εγγράφεται στο παιδί και ανοίγει στον εγκέφαλό του επιθυμία για μάθηση!» (δρ Lazarev).

Αντίθετα έχει αποδειχθεί από άπειρες στατιστικές έρευνες πόσες ασθένειες, βιαιότητα, ανισορροπία και ακόμη και εγκληματικότητα εμφανίζουν στην ζωή τους τα ανεπιθύμητα,ως έμβρυα. Ο Dr Michel Odent τονίζοντας την σημασία της αγάπης της μητέρας σ’αυτό το πρώτο στάδιο της ζωής έγραψε σε ολόκληρο βιβλίο, ότι η αγάπη δεν είναι μόνον μια έννοια για τους λογοτέχνες και καλλιτέχνες, αλλά μια έννοια επιστημονική, επειδή καλύπτει την πρώτη βασική ανάγκη του ανθρώπου (The scientification of love).

Β) Ας του προσφέρει με την σκέψη της και τις ευχές της τις Αξίες Ζωής: την Αγάπη, την Ειρήνη, την Προσφορά, την Καλοσύνη, την Σοφία, την Επικοινωνία, την Δικαιοσύνη, την Εντιμότητα, την Αλήθεια, την Δημιουργία, την Ομορφιά, την ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Αφού ζει σε απόλυτη ένωση με την μητέρα, αυτές τις ύψιστες αξίες ευτυχίας εκείνο θα τις μάθει αν η Μητέρα τις εύχεται και τις οραματίζεται, αν τις ζει με την ζωή της!

Όταν γεννιέται έχει εγγραφές και γνώση πολύ πέραν των προγονικών.

Εννέα μήνες γίνεται μάθηση ζωής!

Γ) Ας του προσφέρει τέλος τον πολιτισμό της Πατρίδας της και του Κόσμου που την περιβάλλει: με τον θαυμασμό της Φύσης, της Τέχνης, Ζωγραφικής και Μουσικής, του Ανθρώπου, κ.λπ. και του Σύμπαντος Κόσμου.

Οι αρχαίοι Έλληνες, γράφουν οι φιλόλογοι, στόλιζαν τα σπίτια και την πόλη με ωραία αγάλματα ηρώων και θεών ώστε, βλέποντάς τα και θαυμάζοντάς τα οι έγκυες να αναπαράγουν την ομορφιά και αρετή της φυλής. (Ν. Παπαγεωργάκης «Ιδεοπλασία στις εγκύους» Το μυστήριο της ζωής, 1959, καθηγητής της Λαογραφίας Μιχαήλ Μερακλής).

Συμβούλευαν την έγκυο να θαυμάζει τους καλούς και σοφούς Ανθρώπους, τις αρετές τους, τα ιδανικά, να τρέφει με την φαντασία της ό, τι το Μεγάλο, το Ωραίο και το Αληθινό, στη Φύση, στην Τέχνη και την Ζωή,

Να θαυμάζει στην όμορφη φύση, τα σύμβολα του φωτός και της ζωής.

Η έγκυος είναι Μορφοποιός, έλεγαν: έχει την ιδιότητα να διαπλάθει το έμβρυο όμοιο με τις εικόνες που βλέπει ή που φαντάζεται, που σκέπτεται και οραματίζεται…

Όλοι εισακούσθηκαν στην Αγγλία: Το 2014 όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέγραψαν «Κοινή κομματική Συμφωνία: «Οι χίλιες και μία κρίσιμες μέρες- Η σημασία της ηλικίας από την σύλληψη έως τα 2 χρόνια.» (A cross parties Manifesto, «The 1001 critical days – The importance from the conception to age two period») και ανέλαβαν εκστρατεία ενημέρωσης και υποστήριξης μελλοντικών γονέων, για να βελτιώσουν την Δημόσια Υγεία και την Οικονομία της χώρας τους.

Ας τιμήσουμε λοιπόν κι εμείς τη Μητέρα, στον πιο σημαντικό της ρόλο, ρόλο διάπλασης θεμελίων Υγείας και Αξιών στις νέες γενεές, στην Ανθρωπότητα…

Και ας αποφασίσουμε να της δωρίσουμε, όλοι μας, μαζί με τον θαυμασμό μας και την αγάπη μας, ως ελάχιστη προσφορά τιμής, τις αναγκαίες φυσικές και πνευματικές συνθήκες για να μπορέσει να ασκήσει το έργο της, αληθινή αποστολή, δώρο προς την σημερινή ανθρωπότητα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ