Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ενισχύθηκε η ΝΔ, αποδυναμώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Tομέα

Τα ποσοστά που είχε αποσπάσει την πρώτη Κυριακή των Εθνικών εκλογών, 21 Μαΐου, διατήρησε με πολύ μικρές αποκλείσεις και στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία, ενώ σε σημαντικό βαθμό διαφοροποιήθηκαν τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω και της εισόδου στην Βουλή τριών ακόμη πολιτικών παρατάξεων.

Οι κάτοικοι των Δήμων του Νότιου τομέα Αθηνών, παρά το αυξημένο ποσοστό αποχής, σε σχέση με την πρώτη Κυριακή 21 Μαϊου, έδειξαν σταθερά τις προτιμήσεις τους, αντανακλώντας την εικόνα και τις προθέσεις του εκλογικού σώματος σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι τα όποια μικρά σκαμπανεβάσματα των ποσοστών της Ν.Δ., είναι η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύει το πρόβλημα αξιοπιστίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της εμφανούς έλλειψης στελεχών ευρείας αποδοχής.

Για παράδειγμα, με την γλώσσα των αριθμών, στην Ηλιούπολη, η ΝΔ ανέβασε τα ποσοστά της κατά 0,7%, κερδίζοντας το 37,74% των προτιμήσεων, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε έδαφος, πηγαίνοντας στο 20,27% και χάνοντας περίπου 1.800 ψήφους.
Αύξηση στα ποσοστά τους είδαν ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, χάνοντας ωστόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τον Μάιο, με την Πλευση Ελευθερίας να συγκεντρώνει 3,93% και το ΜέΡΑ25 3,79%.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στον Άλιμο με τις ανακατατάξεις να φορούν στα μικρά κόμματα.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 48,99%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία 15,54%, το Κ.Κ.Ε. 8,17% και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα αλλαγής 7.30%.

Ίδια εικόνα, είχαμε στον Δήμο της Γλυφάδας, του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και του Ζωγράφου με την ΝΔ να καταγράφει κέρδη σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, με απώλειες επιπέδου του 2%.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, όλα βγήκαν κερδισμένα.

Ακόμη και σε περιοχές που ήταν παραδοσιακά πιο κοντά στο κόμμα της Κουμουνδούρου, όπως το Μοσχάτο και ο Ταύρος, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω και ελάχιστα αύξησε τα ποσοστά του, ενώ του Αλέξη Τσίπρα υποχώρησε πάνω από 1,5% σε σχέση με την πρωτη Κυριακή, ενώ και στον Δήμο Δάφνης- Υμηττού, οι κάλπες επιβεβαίωσαν την απόφαση του εκλογικού σώματος, με άνοδο της ΝΔ και πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ