Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στον δρόμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γράφει ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κατά την προηγούμενη τετραετία διακυβέρνησής μας, μέσα από ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων και ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του. Η ελληνική οικονομία παρουσίασε μια ισχυρή δυναμική και η Ελλάδα εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Πετύχαμε ρεκόρ ανάπτυξης τα έτη 2021 και 2022, στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές, μειώσαμε την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Περισσότερα από 72 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων θα εισρεύσουν στη χώρα μας, που θα μοχλεύσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προωθεί έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό και με τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνει, εστιάζει σε μια ουσιαστική, πράσινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις κατανεμημένες σε τέσσερις πυλώνες: Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία. Εμβληματικά έργα όπως αυτοκινητόδρομοι, αρδευτικά, έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων, εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης νοσοκομείων και πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτυπώνει, σε μεγάλο βαθμό, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, όπως είναι η αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό ΑΕΠ, η μείωση της παραοικονομίας και η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, η προώθηση της τεχνολογίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι προτεραιότητες αυτές θα υλοποιηθούν μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, μιας σειράς δημόσιων έργων αλλά και μιας σειράς προγραμμάτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης μακροχρόνια ανέργων και γυναικών στην αγορά εργασίας, υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και προϋπολογισμό 4,16 δισ. ευρώ, εξυπηρετεί τις εθνικές στρατηγικές για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ένταξη και την επισιτιστική βοήθεια.

Στον τομέα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, έως σήμερα, έχουν υπογραφεί 21 Συμβάσεις, συνολικού κόστους επένδυσης περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, εντός της επόμενης τετραετίας, θα έχει παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία το έργο ΣΔΙΤ του τμήματος Ηράκλειο – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και το έργο της Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου. Επιπροσθέτως, 45 επιπλέον έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης περίπου 6,3 δισ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποτελώντας έναν πολλαπλασιαστικό μηχανισμό που μοχλεύει δημόσιους πόρους και προσελκύει ιδιωτικούς. Απέδειξε, άλλωστε, την ευελιξία της όταν, κατά την πανδημία, ανασχεδίασε τα χρηματοδοτικά της εργαλεία και συνέβαλε στη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όχι μόνο παρέχει επενδυτικά χρηματοδοτικά προγράμματα με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης αλλά κυρίως στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μια από τις πρόσφατες σημαντικές καινοτομίες είναι η πλατφόρμα «Know Your Customer», που διευκολύνει τη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης με μια και μόνο αίτηση. Σε 3,5 μόλις μήνες λειτουργίας έχει συγκεντρώσει αιτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας DeLFI, η ΕΑΤ πρόκειται να παρέχει εγγυήσεις σε όσους λαμβάνουν δάνειο για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο N. 4887/2022.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή ισχυρής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερη ποιότητας ζωής για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ