Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Μεγάλων διαστάσεων η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια – Δεν έχει ελεγχθεί η φωτιά στο Λουτράκι

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Μάνδρα Αττικής, συνεχείς εκκενώσεις οικισμών στα Δερβενοχώρια. Προληπτικές εκκενώσεις και στο Λουτράκι – σε δύο μέτωπα οι φλόγες στο Δαφνί.

upd 22:31

Με εντολή της Τροχαίας, ανοίγει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον Κόμβο Επιδαύρου έως τον Κόμβο Νέας Περάμου. Παραμένει κλειστό το τμήμα από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τον Κόμβο Νέας Περάμου, λόγω της πυρκαγιάς στην Μάνδρα. Η κυκλοφορία στο τμήμα αυτό διεξάγεται μέσω της Π.Ε.Ο.

upd 22:30

«Η μάχη συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις», τόνισε σε νεότερη ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Β. Βαθρακογιάννης, σημειώνοντας ότι τα δύο βασικά μέτωπα, σε δυτική Αττική και Λουτράκι, έχουν μεγάλες διαστάσεις. Πρόσθεσε ότι όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Υπογράμμισε ότι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στον Έμπωνα της Ρόδου είναι μεγάλη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 18 οχήματα, ενώ έως το τελευταίο φως της ημέρας έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης 3 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Η συγκεκριμένη φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι «ξημερώνει δύσκολη μέρα», καθώς λόγω των καιρικών είναι μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών.

Upd: 21:00

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Nωριτερα αντίστοιχο μήνυμα στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργο, ‘Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Upd: 19:30 

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμη, ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως είπε για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στα Δερβενοχώρια, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.

«Στις περισσότερες πυρκαγιές παρέχουν συνδρομή πολλοί συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας, δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και για την προστασία των υποδομών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος». Ακόμη, επισήμανε ότι στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την έναρξη και επέκταση των πυρκαγιών και τόνισε ότι «η προσοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη». Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια    

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

– Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.

– Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

– Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

– Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Upd: 16:41 Η Γαλλία στέλνει εναέριες και επίγειες δυνάμεις

Η Γαλλία στέλνει επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, οι ενισχύσεις αναχωρούν σήμερα το απόγευμα.

]Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η @SecCivileFrance αποστέλλει αποστολή υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες πυρκαγιές, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2 Canadair, 1 αναγνωριστικό αεροσκάφος και 18 άτομα προσωπικό αναχωρούν σήμερα το απόγευμα».

upd: 16:20 – Εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές

Δήμαρχος Μάνδρας: Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Upd 13.43: 

Δύσκολο παραμένει το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκκενώνονται προληπτικά οι οικισμοί Πανόραμα, Πουρνάρι, Παλαιοχώρι και Άγιος Σωτήρας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται και καίει παρθένο δάσος σε ένα πολύ δύσβατο σημείο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

Αναφορικά με τη φωτιά στο Λουτράκι, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Το μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό. Οι ριπές ανέμων μεταδίδουν τη φωτιά με αποτέλεσμα οι καύτρες να μεταφέρονται σε άκαυτο περιβάλλον.

Τέσσερα Canadair από Γαλλία και Ιταλία στην Ελλάδα

Τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

Διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών λόγω της πυρκαγιάς

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

08.35

Mάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες σε Νοτιοανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό στα Δερβενοχώρια, όπου επειδή η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

Διάσπαρτες εστίες στο Λουτράκι

Δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες, είναι η κατάσταση και στο μέτωπο της Νοτιοανατολικής Αττικής, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αναζωπυρώσεις σε Καλύβια και Σαρωνίδα.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο Λουτράκι όπου οι πυροσβέστες πάλευαν με τη φωτιά όλο το βράδυ για να την περιορίσουν και να μην περάσει την εθνική οδό.

Σε ύφεση η φωτιά στο Καπαρέλλι

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να την οριοθετήσουν σύντομα.

Με το πρώτο φώς της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Δυνάμεις του ΚΚΕ στα μέτωπα των πυρκαγιών στην Αν. Αττική

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Καλύβια.
Επίσης δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε όλα τα μέτωπα και δίνουν μάχη στο πλευρό των κατοίκων, ενώ ακόμα το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους εθελοντές που θέλουν να συμβάλουν στην μάχη ενάντια στην πυρκαγιά, με σημείο συνάντησης και οργάνωσης στο δημαρχείο Καλυβίων.

Hellenic Train: Με λεωφορεία δρομολόγια στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια-Κιάτο λόγω  πυρκαγιάς

Με λεωφορεία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κιάτο. Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση της Hellenic Train, παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια-Κιάτο εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τα δρομολόγια στο συγκεκριμένο τμήμα πραγματοποιούνται με λεωφορεία, με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά σε Λουτράκι – Δερβενοχώρια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ