Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Θέλουμε η πόλη μας να είναι οικιστική για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια»

Τη δέσμευση ότι πρώτο μέλημα της επόμενης θητείας της Δημοτικής Αρχής θα είναι η έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου – του πρώτου που εκπονείται στη χώρα – έδωσε ο δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να Ζεις», Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μέσα απ’ την συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και την Έλενα Φυντανίδου. Ο κ. Κωνσταντέλλος υπεραμύνεται του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής, μιλά για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της πόλης μέσα από τη δημιουργία υποδομών, την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης και τις καινοτομίες στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας το οποίο, αξιοποιώντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας, εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στον Δήμο.

Κύριε Κωνσταντέλλο, διοικείτε ήδη την πόλη από το 2014 και διεκδικείτε τρίτη θητεία στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Η πόλη όπως είναι σήμερα έχει σχέση με αυτή που παραλάβατε πριν από 9 χρόνια;

Είναι προφανές ότι ο Δήμος του 2014 με τον Δήμο του 2023 είναι πλέον δύο διαφορετικές πόλεις. Η ένταση της προσπάθειάς μας ήταν να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την πόλη, διατηρώντας τον χαρακτήρα της ως μία πράσινη αστική πόλη. Προσπαθήσαμε και κάναμε σειρά παρεμβάσεων που την μετέτρεψαν σε βιώσιμη και ανθρώπινη και νομίζω ότι τελειώσαμε με το μεγαλύτερο μέρος από τις βαριές υποδομές αλλά και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών υποδομών. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να φτιαχτούν ακόμη, τα οποία δεν ανήκουν απαραίτητα στις στην αρμοδιότητα του Δήμου, όπως η υδραυλική θωράκιση της πόλης. Παρότι δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας, φροντίσαμε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, να έχει δημοπρατηθεί περίπου το 85% των έργων υδραυλικής θωράκισης της πόλης και να επιτελείται. Αναμένουμε τις χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να δημοπρατηθεί το άλλο 15%.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα της επόμενης ημέρας αν ανανεώσετε – όπως δείχνουν τα πράγματα – τη θητεία σας στον Δήμο;

Θέλουμε να κάνουμε δυνατότερη την παρουσία μας σε τέσσερις τομείς τους οποίους «τρέξαμε» πολύ τα τελευταία χρόνια. Καταρχάς, στη Πολιτική προστασία. Φτιάξαμε ένα σύστημα τοπικής πολιτικής προστασίας καλοσχεδιασμένο…

Μέρος του συστήματος είναι και η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και ειδικότερα των drones, και αν κατάλαβα καλά θα «υιοθετηθεί» από την Κυβέρνηση…

Σωστά. Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο, την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, κάνουμε χρήση των τελευταίων εργαλείων της τεχνολογίας, και όλα αυτά με ίδιους πόρους. Αυτό είναι το πρώτο σημείο συγκριτικής – αν μου επιτρέπετε – διαφοράς που μπορεί να έχουμε από τη μέση πόλη αντιστοίχων χαρακτηριστικών.

Το δεύτερο είναι ότι δώσαμε μεγάλη έμφαση, χωρίς να είμαστε υποψιασμένοι για κάτι, στο ενεργειακό. Το 2015 φτιάξαμε έναν οδικό χάρτη για τα ενεργειακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πόλης μας να έχει μειώσει, με έτος αναφοράς το 2015, περίπου 58%-60% τις ενεργειακές καταναλώσεις της και μέσα στην τρέχουσα χρονιά αυτό το νούμερο μπορεί να φθάσει και το 70% με παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, γεωθερμίες, μονώσεις σε κτίρια – έχουμε 44 κτίρια ενεργειακά αυτόνομα – οδοφωτισμούς. Γενικότερα, όλες οι δημοτικές λειτουργίες της πόλης έχουν μειώσει τις καταναλώσεις περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη χώρα.

Το τρίτο είναι η διαχείριση απορριμμάτων με πολύ νεοφυείς παρεμβάσεις. Οι ιδέες έχουν ληφθεί από τους Βορειοευρωπαίους και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Έχουν όμως προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή στις συνήθειες του Έλληνα παραγωγού απορριμμάτων, στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας, στα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά, τη μορφολογία και τη δομή των πόλεων. Πράγματι έχουμε φθάσει στο σημείο να εκτρέπουμε περίπου 35%-38% των απορριμμάτων μας από την ταφή, νούμερο που μέσα στον επόμενο χρόνο μπορεί να έχει ξεπεράσει το 50%.
Πάμε στον τέταρτο πυλώνα που είναι η ψηφιακή μετάβαση, η οποία στην πόλη μας έχει γίνει πραγματικότητα. Πλέον ο Δήμος είναι πλήρως ψηφιακά οργανωμένος. Δηλαδή ένας δημότης μπορεί να κάνει όλες του τις δουλειές εξ αποστάσεως. Μπορεί να πάρει ό,τι πιστοποιητικό θέλει, ή να κάνει αναφορά, έχουμε μέχρι και δημοτικό TAXIS για να γνωρίζει ο καθένας ανά πάσα ώρα και στιγμή αν και για ποιο λόγο οφείλει χρήματα, μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να πληρώσει λογαριασμούς, να πάρει αιτήσεις κλπ. Υπάρχει μία εφαρμογή που περιέχει τα πάντα, από διαδραστική επικοινωνία μέχρι πληροφοριακά δεδομένα ή ζητήματα πολιτικής προστασίας και σχέδια που πρέπει να γνωρίζει κάποιος σε έκτακτες περιπτώσεις. Εν ολίγοις, έχεις ολόκληρο τον Δήμο στα χέρια σου με ένα application (BBB App), πρωτοποριακό όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για την Ευρώπη. Για εμάς η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσον για να κάνουμε πιο αποδοτική και πιο λειτουργική την πόλη μας. Με άλλα λόγια, έχουμε εστιάσει στην πράσινη, βιώσιμη, αποτελεσματική και ανθρώπινη πόλη, που ήταν και συνεχίζει να είναι το δικό μας μότο.

Τώρα έχουμε βάλει μεγαλύτερους στόχους, να πάμε την πόλη πιο ψηλά και αυτό έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των παλαιού τύπου υποδομών (υδραυλική θωράκιση κλπ) και την επέκταση των νέων που έχουν να κάνουν με την ανθρακική ουδετερότητα, την κλιματική αλλαγή και όλες τις απειλές και κρίσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι πόλεις του κόσμου τα επόμενα χρόνια.

Πως επιθυμείτε να δείτε την πόλη σας σε πέντε χρόνια;

Θέλουμε μία πόλη η οποία θα είναι περιπατητική, θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα εξαντλεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή της, θωρακισμένη, με οικιστικό χαρακτήρα – ήδη δουλεύουμε γι αυτό και η επόμενη θητεία στην αρχή της θα εγκρίνει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο είναι το πρώτο που φτιάχνεται σήμερα στη χώρα. Άρα θα είναι μία ασφαλής πόλη από οποιεσδήποτε πιέσεις ασκηθούν, κυρίως κτηματομεσιτικές, από τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, την Εκκλησία, μετοχικές εταιρείες – γνωρίζουμε ότι μεγάλα αδόμητα τμήματα αγοράζονται κατά κόρον… Θέλουμε η πόλη μας να είναι οικιστική με «κλειδωμένο» αυτόν τον χαρακτήρα για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζεται η κατασκευή του Κόρμπι – Θετική απόφαση από Ελεγκτικό Συνέδριο

Ειδήσεις από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ