Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Σύστημα Υγείας άμεση προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία

Γράφει η Zωή Ράπτη, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

H υγεία βρισκόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό αποδεικνύεται από όσα έχουν γίνει κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, καθώς και από όσα προχωρούν ήδη, από τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ υλοποιήσαμε μια σειρά από σημαντικά βήματα στον τομέα της υγείας και αντιμετωπίσαμε τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ που παραλάβαμε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχήν, η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύει ότι καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο, αλλά και να αξιοποιήσουμε την υγειονομική κρίση για να εστιάσουμε στις αδυναμίες του και να το βελτιώσουμε.

– Υλοποιήσαμε την άρτια οργανωμένη επιχείρηση εμβολιασμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κατά του κορωνοϊού.

– Αυξήσαμε τις δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από 3,8 δισ. το 2019 σε 5,2 δισ. το 2023. Αύξηση 37%.

– Κάναμε πραγματικότητα την άυλη συνταγογράφηση.

– Αυξήσαμε τον αριθμό των εργαζομένων στο ΕΣΥ από 100.000 σε 107.000.

– Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ από 552 σε 1.300.

– Αυξήσαμε τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, και θεσπίσαμε ειδικά επιδόματα για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς του ΕΚΑΒ και για όσους μετακινούνται στα νησιά.

– Οικοδομήσαμε τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 4,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας, δηλαδή το 55% περίπου των δικαιούχων πολιτών, ενώ έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.312.600 δωρεάν ραντεβού.

– Δώσαμε έμφαση στην πρόληψη, με το Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», παρέχοντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες άνω των 49 ετών. Μέχρι σήμερα, 14.845 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με καρκίνο του μαστού, μέσα από δωρεάν εξετάσεις που έκαναν, προλαμβάνοντας εγκαίρως την εμφάνιση της νόσου.

– Δημιουργήσαμε την Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που μέχρι σήμερα έχει λάβει πάνω από 705.000 κλήσεις, καθώς και 106 νέες δομές ψυχικής υγείας για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και για την Τρίτη Ηλικία, αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Τέλος, στηρίξαμε το ΕΣΥ δημιουργώντας νέες κλινικές και νέες κλίνες για παιδιά και εφήβους, αλλά και ενηλίκους στα νοσοκομεία της χώρας, όπως η πρώτη κλινική για νευρική ανορεξία στο ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε τη δεύτερη τετραετία είναι να χτίσουμε πάνω στις βάσεις τις οποίες έχουμε ήδη οικοδομήσει, καθώς παραμένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να διασφαλίσουμε για όλους δωρεάν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.

Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί, την παρούσα τετραετία, προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης μια σειρά από έργα υποδομής σε 80 νοσοκομεία της χώρας και σε 156 κέντρα υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικές αναβαθμίσεις στα νοσοκομεία, με έμφαση στα ΤΕΠ.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 10.000 μόνιμες νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε ορίζοντα τετραετίας, και μάλιστα άμεσα 2.000 νοσηλευτές, 2.000 σε ένα μήνα και 6.500 γιατροί και νοσηλευτές τη νέα χρονιά.

Επίσης, δημιουργείται ενιαίο κέντρο συντονισμού για τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

Ακόμα προχωρά η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, και συγκεκριμένα, ο ατομικός φάκελος ασθενούς, και το ψηφιακό μητρώο ασθενών.

Τέλος, καθημερινά εγκαινιάζονται νέες δομές ψυχικής υγείας στη χώρα, για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και για την Τρίτη Ηλικία, όπως είναι και οι πρωτοποριακές μονάδες για την έγκαιρη παρέμβαση στη διάγνωση της ψύχωσης, τις οποίες νομοθετήσαμε στη Βουλή.

Πρόκειται για μονάδες που ιδρύθηκαν βάσει νόμου του Υπουργείου Υγείας και απευθύνονται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Μάλιστα, στις 19 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια τέτοια νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ).

Προς υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη φέρει στη Βουλή, δύο νομοσχέδια, που ψηφίστηκαν.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορούσε στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ με επιπλέον προσωπικό και σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των απομακρυσμένων περιοχών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο δίνει έμφαση στην ανάγκη να παραμείνουμε θωρακισμένοι έναντι του COVID, ο οποίος καταγράφει αυξητική τάση στην πατρίδα μας. Γι’ αυτόν τον λόγο παρατείνονται μια σειρά από συμβάσεις εργαζομένων σε καίριες θέσεις.

Επίσης, καθιερώνεται η ηλεκτρονική ενιαία λίστα χειρουργείων, ώστε να καταρτίζονται ψηφιακά, να οργανώνονται και να παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, για να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Φαρμάκων, το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλύπτονται εγκαίρως περιπτώσεις ελλείψεων και θα ενισχύεται καθημερινά η εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, για την εξυπηρέτηση των ασθενών, παρέχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 δυνατότητα στους ασφαλισμένους που λαμβάνουν για πρώτη φορά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, να τα λαμβάνουν στο σπίτι τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς, δίκτυο που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη αποτελεσματικά για την αποστολή φαρμάκων COVID.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ