Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

Στέλιος Μαμαλάκης στην «Α»: «Ουδέποτε μίλησα για δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Πάρκο Ασυρμάτου»

Αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια του νέου δημάρχου Αγίου Δημητρίου για το Πάρκο Ασυρμάτου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα – μαζί με αυτό του Ελληνικού – στα Νότια Προάστια. Ο νέος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μαμαλάκης, έχει αποφασίσει να προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2024, οπότε αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για την αξιοποίηση του Πάρκου, η οποία υπεγράφη από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή με την Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοσίου, τόσο σε ότι αφορά τους όρους χρήσης, όσο και για τη χρονική διάρκεια παραχώρησης του Πάρκου από την ΕΤΑΔ.

Με δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο Στέλιος Μαμαλάκης διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο στο χώρο, όπως του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

«Όλα αυτά που ακούγονται είναι αναληθή. Ποτέ δεν μίλησα για δημιουργία Mall ή για εμπορικά καταστήματα κλπ. Το Πάρκο Ασυρμάτου, 72 στρεμμάτων, θα είναι ένα ελεύθερο πάρκο. Επιμένω ότι μιλάω για ένα ελεύθερο πάρκο, για το οποίο όμως δεν μπορεί να μην συνυπολογιστούν κάποιοι βασικοί παράγοντες, όπως το κόστος συντήρησης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ανταποδοτικές δομές, το κόστος θα πρέπει να μετακυλιστεί στο δημότη. Η ερώτηση είναι μία: όσοι αρνείστε αυτά τα σχέδια, θεωρείτε ότι ο πολίτης του Αγίου Δημητρίου αντέχει κι άλλη επιβάρυνση; Άρα, θα πρέπει να υπάρξουν ήπιες εμπορικές χρήσεις, όπως μία καφετέρια, στην οποία θα μπορεί να κάθεται και να απολαμβάνει τον καφέ του ο γονιός τη στιγμή που το παιδί του θα παίζει δίπλα, ένα εστιατόριο, ένα υπόγειο πάρκινγκ. Το πάρκινγκ θα λύσει πολλά προβλήματα της περιοχής τόσο για τους κατοίκους, κυρίως όμως για τους επισκέπτες. Δεν θέλουμε αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας; Πως θα το χτίσουμε αυτό χωρίς χώρους στάθμευσης; Έτσι, θα ζητήσουμε συνολική επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και για τον χώρο, μέσα στον οποίο υπάρχει και το λεγόμενο Πέτρινο το οποίο ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και για τη χρονική διάρκεια παραχώρησης του πάρκου στον Δήμο. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είχε συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ για 30 χρόνια. Ακόμη το έργο δεν έχει ξεκινήσει και έχουν ήδη παρέλθει 5 χρόνια, δηλαδή έχουν μείνει 25 χρόνια, και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, θα μείνουν πολύ λιγότερα».

Λαϊκή Συσπείρωση: “Κάτω τα χέρια από το Πάρκο Ασυρμάτου”

Να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πάρκου Ασυρμάτου, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου, από τη νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή.

«Θέλουμε αναβάθμιση με ήπιες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί ένας πνεύμονας πρασίνου της περιοχής με υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής», αναφέρουν στελέχη της παράταξης.

Καταγγέλλουν την πρόθεση του νέου δημάρχου να επαναδιαπραγματευτεί συνολικά όλους τους όρους χρήσης του πάρκου, κατηγορώντας τον ότι «”κλείνει το μάτι” (και μετεκλογικά) και “φωτογραφίζει” επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του πάρκου με πρόσχημα το κόστος συντήρησης του πάρκου που “επιβαρύνει” τον Δήμο και την “ανάγκη” δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ κλπ.».

Ακόμη καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τους ελεύθερους χώρους, τη γη, τους αιγιαλούς, τις δασικές εκτάσεις ως εμπόρευμα. «Αυτό υλοποιείται ήδη σε όλο το Παραλιακό Μέτωπο, με τη συμβολή των Δημοτικών Αρχών και της Περιφέρειας. Η “Αθηναϊκή Ριβιέρα” είναι συνώνυμο των κερδών των ομίλων και ταυτόχρονα του αποκλεισμού του λαού της Αττικής από τους ελεύθερους χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις (βλ. κλείσιμο του Αγίου Κοσμά) και τις παραλίες», σημειώνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου τονίζει ότι θα δυναμώσει τον αγώνα για:

  • Διασφάλιση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του Πάρκου Ασυρμάτου.
  • Αναβάθμιση με ήπιες παρεμβάσεις άμεσα ώστε να καταστεί ένας πνεύμονας πρασίνου της περιοχής με υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.
  • Να μη μετακυλήσει το κόστος αυτού του έργου και της συντήρησης του ΠΑΡΚΟΥ στο λαό της περιοχής (π.χ. με αύξηση της τοπικής φορολογίας).
  • Να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του Πάρκου με οποιαδήποτε μορφή (πχ εμπορικές εγκαταστάσεις, αθλητικές υποδομές σε ιδιώτες).

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ