Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

ΕΟΜΜΕΧ: Στο Εφετείο ο Δήμος για τη μη εκποίηση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ

Με προσφυγή στο Εφετείο συνεχίζει ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου τον αγώνα που δίνει πολλά χρόνια (το ακίνητο του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών το 2013), για να μην εκποιηθεί το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση αγωγής που υπέβαλε ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την πώληση του πρώην ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ. Το δικαστήριο στην απόφαση που εξέδωσε όρισε ότι ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το εν λόγω ακίνητο.

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

«Είναι δεδομένη από το Δήμο μας η άσκηση έφεσης στο Εφετείο και η οποία θα έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο αγώνας συνεχίζεται καθώς όχι μόνο έχουμε έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά είμαστε δεσμευμένοι για τη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος και των εμβληματικών μνημείων που βρίσκονται στο ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ, σημειώνουν εκπρόσωποι του Δήμου, θυμίζοντας ότι έχει απορριφθεί η προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή όρων δόμησης και χρήσεων γης με το χαρακτηρισμό του ακινήτου σε κοινωφελή χώρο πολιτισμού. Η προσφυγή απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό από την Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 Ν. 3463/06.

Ο Δήμος δεν «τζογάρει»

«Είναι αδαείς όσοι μας εγκαλούν για το ότι ο Δήμος μας δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο Δήμος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν νομιμοποιείται να “τζογάρει” σε πλειοδοσίες που εμπορευματοποιούν τα πάντα στο όνομα του κέρδους. Ο Δήμος υποχρεούται να εφαρμόζει το δημόσιο λογιστικό και δεν είναι εταιρία real estate. Συνεπώς, συνεχίζουμε να διεκδικούμε το χώρο όχι για εμπορικές χρήσεις αλλά την μετατροπή του σε κοινωφελή χώρο», επισημαίνουν εκπρόσωποι του Δήμου.

Στην επεξεργασμένη πρόταση που έχει διατυπώσει η Δημοτική Αρχή για τις νέες χρήσεις του κτιρίου, συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία ενός Οργανισμού με τίτλο «Impact Hub Tavros» με το σχηματισμό Θερμοκοιτίδων και Δικτύων υποστήριξης, η διαμόρφωση συνεργατικών χώρων για νέους καλλιτέχνες, η φιλοξενία νέων επιστημόνων σε Κυψέλες Επιχειρηματικότητας και η λειτουργία ενός media Room lamp. Επίσης, περιλαμβάνει τη στέγαση καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου σε όλα τα πεδία του πολιτισμού και την εγκατάσταση του «Ψηφιακού Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Εθνικής Αντίστασης» για το οποίο έχουμε, ήδη, εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου – σημειώνουν – θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να διεκδικεί την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η κυριότητα του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο και στους πολίτες.

«Η διεκδίκηση του κτιρίου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου», δηλώνει ο δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου, και συνεχίζει: «Η πάγια θέση μας είναι ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν κρίσιμο “δημόσιο χώρο” γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο και σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920. Τον Ιούλιο του 2021 δικαιωθήκαμε καθώς συμβάλαμε αποφασιστικά στην ιστορική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ όπου χαρακτηρίζει ως νεότερο μνημείο το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ “…που αποτελεί φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του εικοστού αιώνα από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη”».

Διαβάστε επίσης: Ανδρ. Ευθυμίου: «Η διάκριση του Δήμου είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς»

Ειδήσεις από το Μοσχάτο και τον Ταύρο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ