Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Renault 5 E-Tech electric: Η αναβίωση ενός θρύλου

Η αναβίωση του Renault 5 στο ρόλο ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου πρεσβεύει τη στρατηγική Renaulution της γαλλικής μάρκας. Το αυθεντικό μοντέλο της δεκαετίας του ’70 κατέστη σύμβολο για την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της, με περισσότερα από 9 εκατομμύρια πωλήσεις την περίοδο 1972-1996. Στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης έκανε πρεμιέρα το Renault 5 E-Tech electric, με την έναρξη παραγγελιών να ακολουθεί εντός του έτους. Οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη προγραμματίζονται για τις αρχές του 2025. Στόχος της Renault είναι η βασική τιμή να διατηρηθεί κοντά στις 25.000 ευρώ, ώστε το ηλεκτρικό σουπερμίνι να καταστεί προσιτό για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών.

Το Renault 5 E-Tech electric έχει μήκος 3,92 μέτρα και χώρο αποσκευών 326 λίτρα. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα AmpR Small του Ομίλου Renault και θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις ισχύος και δύο μπαταρίας. Η μεγάλη – χωρητικότητας 52 kWh – προσφέρει αυτονομία 400 χλμ. στον κύκλο WLTP. Αργότερα το ηλεκτρικό μοντέλο θα διατίθεται με μπαταρία 40 kWh και αυτονομία 300 χλμ. H μπαταρία των 52 kWh θα συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα 150 ίππων, ενώ η μικρότερη με μοτέρ 122 ή 95 ίππων. Η φόρτιση θα είναι εφικτή τόσο μέσω wallbox 11 kW όσο και σε ταχυφορτιστές ισχύος 80 και 100 kW.

Το εσωτερικό του Renault 5 E-Tech electric

Τα ρετρό σχεδιαστικά στοιχεία συνδέουν το Renault 5 E-Tech electric με το ένδοξο παρελθόν, ενώ οι τεχνολογίες το καταστούν σύγχρονο και ασφαλές. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής 10,1 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων OpenR Link με ενσωματωμένο Google και πλήθος διαθέσιμων εφαρμογών. Ο ήχος καλωσορίσματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Ζαν-Μισέλ Ζαρ. Ο διάσημος Γάλλος συνθέτης συμμετείχε επίσης στη δημιουργία του ήχου που εκπέμπει το αυτοκίνητο σε χαμηλές ταχύτητες για να προειδοποιεί τους πεζούς.

Η Renault εξοπλίζει το νέο της ηλεκτρικό μοντέλο με τεχνολογίες αμφίδρομης φόρτισης V2L (vehicle-to-load) και V2G (vehicle-to-grid), που επιτρέπουν στο Renault 5 E-Tech electric να παρέχει ενέργεια στο δίκτυο και σε συσκευές. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοχοι του αυτοκινήτου θα μπορούν να κάνουν οικονομία στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η σουίτα συστημάτων ασφαλείας περιλαμβάνει έξυπνο cruise control που διαβάζει τις κυκλοφοριακές συνθήκες και ημι-αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ