Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Λαϊκή Ενότητα Α.Α: «Το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, απόδειξη ότι η επιστολική ψήφος πρέπει να καταργηθεί»

« Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη». Η διαρροή των emails και των προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, η οποία αποδεδειγμένα έγινε μέσα από τον μηχανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και την κομματική ιεραρχία της ΝΔ, θέτει επιτακτικά ερωτήματα σε σχέση με το πόσο διάτρητη είναι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Ανυπότακτη Αριστερά.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
 «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη». Η διαρροή των emails και των προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, η οποία αποδεδειγμένα έγινε μέσα από τον μηχανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και την κομματική ιεραρχία της ΝΔ, θέτει επιτακτικά ερωτήματα σε σχέση με το πόσο διάτρητη είναι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου.
Η κυβέρνηση επέλεξε μία στάση που είναι, πλέον, απολύτως γνωστή και προβλέψιμη. Στην αρχή αρνήθηκε κάθε εμπλοκή και ευθύνη – και μάλιστα με πολύ επιθετικό τρόπο. Στη συνέχεια, όταν διαφάνηκε ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συγκαλυφθεί πλήρως, καρατόμησε τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα και οδήγησε σε απόσυρση την ευρωβουλευτή της, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποποιηθεί την δική της εμπλοκή. Αυτός ο χειρισμός έχει γίνει πλέον κανόνας για μια κυβέρνηση που, στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής της, έχει τσαλαπατήσει κάθε θεσμική εγγύηση. Όμως, είναι απολύτως αβάσιμο και συνιστά προσβολή προς την νοημοσύνη των πολιτών, το αφήγημα ότι η διαρροή έγινε χωρίς γνώση και ευθύνη του κυβερνητικού μηχανισμού και του πολιτικού μηχανισμού της ΝΔ.
Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή η ΝΔ, στο πλαίσιο της αλαζονείας της, που διευρύνεται από την έλλειψη αντιπολίτευσης και την εικόνα κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό, οι υπουργοί και τα στελέχη της, λειτουργούν ως «ιδιοκτήτες» των κρατικών μηχανισμών και τους αξιοποιούν με απολύτως παράνομους και αδιανόητους τρόπους, εγείρονται ξανά συνολικότερα ερωτήματα.
Η επιστολική ψήφος δεν είναι καθόλου «ουδέτερη» ρύθμιση, ούτε σκοπός της είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι, αντίθετα, μια μεθοδολογία νόθευσης της εκλογικής διαδικασίας, που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους. Μέσα από την υπόθεση των διαρροών αναδεικνύεται ότι, πέρα από την ακύρωση της μυστικότητας της ψήφου, από την αδυναμία εξασφάλισης της αυτοπρόσωπης παρουσίας του ψηφοφόρου, αλλά και από τη δημιουργία τεράστιων κινδύνων άσκησης πίεσης στους ψηφοφόρους που δεν θα προστατεύονται από την ανωνυμία και τη μυστικότητα του παραβάν, διαμορφώνονται και επιπλέον κίνδυνοι χειραγώγησης μέσα από την παράνομη αξιοποίηση των ίδιων των κρατικών μηχανισμών. Παράλληλα, αναδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων, τα οποία όχι μόνο έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα πολιτικά δίκτυα της ΝΔ, αλλά και θα παραδοθούν σε αλλοδαπές αρχές ή και ιδιωτικές εταιρίες, για το σκοπό της διεκπεραίωσης της ψηφοφορίας διά της επιστολικής ψήφου.
Οι κίνδυνοι νόθευσης της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, γίνονται ακόμα εντονότεροι, όταν συνδυάζονται με το απεριόριστο δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, που ψήφισε η ΝΔ, η πλειοψηφία των οποίων είναι απολύτως αποσυνδεδεμένοι με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και, σε πολλές περιπτώσεις, η «πολιτική» τους δραστηριότητα και εμπλοκή, ιδιαίτερα στις χώρες με μεγάλο απόδημο πληθυσμό (ΗΠΑ, Αυστραλία και αλλού), οργανώνεται μέσα από συντηρητικά πολιτικά δίκτυα, ομίλους και κοινότητες.
Η ΝΔ, εκτιμώντας ότι διαθέτει ένα πολιτικό προβάδισμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, επιχειρεί να πάρει μέτρα που θα σταθεροποιούν την κυριαρχία της ίδιας και, ευρύτερα, της δεξιάς παράταξης στο πολιτικό σκηνικό. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση παίζουν τα μέτρα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία.
Η επιστολική ψήφος, αλλά και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών είναι ρυθμίσεις που διαμορφώνουν μεγάλους κινδύνους και προορίζονται να σταθεροποιήσουν το πολιτικό σκηνικό μακροπρόθεσμα. Είναι, επομένως, αναγκαίο, να διεκδικήσουμε την κατάργησή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ