Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία με συμμετοχή των Δήμων Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου

Έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, τέθηκαν τα θεμέλια για την ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας». Στη νέα προσπάθεια δήλωσαν ήδη συμμετοχή, εκτός της Αθήνας, οι Δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου καθώς επίσης οι Παπάγου – Χολαργός, Νέα Ιωνία και Αιγάλεω.

Πρωταρχικός σκοπός της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας, με ανταγωνιστικό κόστος, από ανανεώσιμες πηγές και η αξιοποίησή της, με τρόπο που θα μειώνει τα κόστη των ευάλωτων νοικοκυριών στις συνεργαζόμενες περιοχές. Επιδίωξη είναι γενικότερα η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο για θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και μετάβασης.

Σε συνάντηση των πρώτων 8 όμορων δήμων της Αττικής στις 19 Μαρτίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, υπεγράφη το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Η πρωτοβουλία αναμένεται να προσελκύσει και άλλους δήμους, όπως των Αγίων Αναργύρων – Καματερού για τον οποίο ειπώθηκε πως έχει τέτοια πρόθεση. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εκφράζοντας επίσης τη βούληση να συμμετέχει ο Δήμος του στην προσπάθεια αυτή.

«Ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά»

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας υπογράμμισε: «Είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί. Να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για να δώσουμε ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δίνουμε προτεραιότητα σε πράσινες πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένα σχέδια, συμμετοχικότητα και συμμαχίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχρονες, πράσινες και φιλόξενες πόλεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Θέλουμε μέσα από αυτή τη Συμμαχία να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης. Να εξασφαλίσουμε πολύπλευρα οφέλη τόσο για τα ευάλωτα τμήματα του τοπικού πληθυσμού που θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, όσο και για τους πολίτες στο σύνολό τους. Μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και δείχνουμε στην πράξη πως μπορεί να γίνει μία “στροφή” σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές».

Σε παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπουμε τον Δήμο Αθηναίων, τον κορυφαίο της Αττικής, να ασχολείται με το ζήτημα της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πλάι σε όποιον Δήμο θέλει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς σε αυτήν την κατεύθυνση».

Η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, δήλωσε: «Είναι σημαντική η συνεργασία των Δήμων αλλά και η αποσαφήνιση από πλευράς κεντρικού κράτους, του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των δήμων σε πόρους και τεχνογνωσία», ενώ ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, είπε: «Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε πόλεις όπου το κτιριακό απόθεμα είναι πάρα πολύ παλιό. Τα προβλήματα τους είναι γνωστά, ενώ η ενεργειακή φτώχεια πλήττει πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα και ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, πρότεινε: «Θα πρέπει παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, να κάνουμε εξοικονόμηση της ενέργειας. Εμείς με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετέχουμε σε αυτήν τη συνεργασία». Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους: «Να ενώσουμε δυνάμεις για να γίνει η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία τόσο δυνατή, ώστε να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά σύντομα». Τέλος, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι: «Αναγκαζόμαστε ως Δήμοι, να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε εργαλεία».

O δήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος επεσήμανε: «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή αυτού του συμφώνου συνεργασίας. Είναι καιρός να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις πόλεις μας περιβαλλοντικά – κλιματικά ουδέτερες. Το μέλλον σε περίοδο κλιματικής κρίσης βρίσκεται στα οργανωμένα σχέδια που στοχεύουν σε σύγχρονες, έξυπνες και κλιματικά φιλικές πόλεις».

Διαβάστε επίσης: ΣΠΑΥ: Με 91 Ιδρυτικά Μέλη – Δήμους «γεννήθηκε» το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων»

Ειδήσεις από τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ