Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος  παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 21/3/2024 στους κινηματογράφους.

========================================

Οι άποικοι – The settlers

Ένα σκοτεινό, σκληρό και ωμό γουέστερν με στοιχεία ταινίας τρόμου και ένα σχόλιο για τις θηριωδίες των αποικιοκρατών στη Χιλή του 1900.

Από την εναρκτήρια σεκάνς, που ιθαγενείς βοηθούν τους αποικιοκράτες να οριοθετούν τα κτήματά τους με συρματόπλεγμα και ένας από αυτούς χάνει το χέρι του (εκλιπαρώντας για τη ζωή του «ένα χέρι έχασα μόνο, δεν είναι τίποτα, θα δουλέψω») και τον σκοτώνουν επιτόπου («ένας λιγότερος» δικαιολογείται ο επιστάτης) καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, βουτηγμένο στο αίμα και στον θάνατο.

Εκεί λοιπόν, καταφθάνουν τρεις τύποι, ένας Βρετανός στρατιώτης, ένας Αμερικανός μισθοφόρος και ένας Χιλιανός μιγάς και καλός σκοπευτής (που αργότερα συνειδητοποιεί ότι η πραγματική του αποστολή είναι να σκοτώνει τους ιθαγενείς), προσλαμβάνονται από έναν πλούσιο γαιοκτήμονα για να οριοθετήσουν την έκταση της εδαφικής περιουσίας του. Σύντομα, όμως, αυτή η απλή και «γραφειοκρατική» αποστολή, θα μετατραπεί σ’ ένα αιματοβαμμένο κυνήγι των ιθαγενών της περιοχής.

Ο Φελίπε Γκάλβες, αν και με αργό ρυθμό, έχει δημιουργήσει ένα σκληρό έργο, με εικαστικές -επιπλέον- προθέσεις (έξοχη η φωτογραφία  του Σιμόνε Ντ’ Αρκάντζελο) που αν το αντέξεις μέχρι τέλους, σε κάνει συνένοχο και έτοιμο να απολογηθείς απέναντι στον κακοποιημένο ιθαγενή που σε κοιτάζει στα μάτια χωρίς να ζητάει τον οίκτο σου.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 97’

Χώρες: Χιλή, Αργεντινή, Ηνωμένο Βασίλειο, Ταϊβάν, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Φελίπε Γκάλβες

Παίζουν: Μαρκ Στάνλεϊ, Καμίλο Αρανσιμπία, Μπενιαμίν Γουέστφολκ, Αλφρέντο Κάστρο

Διανομή: Danaos Films

===

Το νέο αγόρι – The new boy

Μια ιστορία μυστηρίου και τρυφερότητας, για την ταυτότητα, την αγάπη και τα τραύματα της αποικιοκρατίας.

H Κέιτ Μπλάνσετ ως καλόγρια σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στην άκρη της Αυστραλίας στη δεκαετία του 1940, δεσπόζει σε όλη την ταινία όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νεαρό ορφανό αγόρι που φτάνει στο μοναστήρι για να βρει φροντίδα και στέγη. Εκείνη στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείτο τότε για τον προσηλυτισμό των ντόπιων (των Αβορίγινων) και εκείνο (ο Ασγουάν Ρέιντ) που αρνείται να μιλήσει και να συμμορφωθεί στους κανόνες που θέτουν οι καλόγριες, ο πολιτισμός και η θρησκεία που θέλουν να του επιβάλλουν.

Στη σχέση τους, η οποία δημιουργείται όταν εκείνη θα αρχίσει να υποπτεύεται πως αυτό το νέο, παράξενο αγόρι έχει κάτι αληθινά ξεχωριστό, ο Γουόρικ Θόρντον έχει χτίσει μια γοητευτική και μυστηριακή ταινία που υπνωτίζει τον θεατή, αφήνοντας περιθώριο στη συγκίνηση, στο χιούμορ και στην ελπίδα να ξεφυτρώσουν στις πιο απρόσμενες στιγμές.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Δράμα, 96΄

Χώρα: Αυστραλία, 2023

Σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρντον

Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Ασγουάν Ρέιντ, Ντέμπορα Μέιλμαν, Γουέιν Μπλερ

Διανομή: One From The Heart

===

Μινόρε – Minore

Μια ταινία που πιο cult δεν γίνεται, η οποία συνδυάζει λαϊκά στοιχεία, μεταφυσική, θρύλους, αιμοδιψή τέρατα, τρόμο και φρίκη.

Μια καυτή, καλοκαιρινή νύχτα, σε μια παραλία της Ελλάδας που είναι γεμάτη κόσμο που απολαμβάνει μουσική, φαγητό και χορούς, μια ομίχλη καλύπτει την περιοχή και παράξενα όντα πολιορκούν την πόλη, επιτίθενται σε ανθρώπους, ενώ άλλους τους παρασύρουν στην θάλασσα μετά από φρικτά όνειρα. Μια παρέα  μουσικών ενώνει τις δυνάμεις της με έναν χαμένο ναύτη (Davide Tucci) που αναζητά τον αλλοπρόσαλλο Έλληνα πατέρα του (Μελέτης Γεωργιάδης), μια σερβιτόρα (Μαρία Νεφέλη Δούκα), έναν bodybuilder (Νικόλας Μπράβος), τη γιαγιά τους (Έφη Παπαθεοδώρου), μερικούς ντόπιους εγκληματίες και έναν απέθαντο ιερέα (Γιάννης Ζουγανέλης) και όλοι μαζί αντιστέκονται στους εισβολείς. Ο Κουτσολιώτας υπηρετεί με συνέπεια το είδος και προσφέρει στους φίλους του ό,τι ακριβώς χρειάζονται. Καμία αντίρρηση σε όλα και να τονίσω ιδιαιτέρως την ατμοσφαιρική φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπόλη.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Τρόμου, Κωμωδία, 111΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Παίζουν: Davide Tucci, Νικόλας Μπράβος, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Μελέτης Γεωργιάδης, Ελευθερία Κόμη, Μάκης Παπαδημητράτος, Έφη Παπαθεοδώρου, Γιάννης Ζουγανέλης

Διανομή: Feelgood

===

Το χρέος του εκτελεστή – Knox goes away

Αστυνομικό θρίλερ με ψυχολογικές προεκτάσεις και φόντο μια σχέση πατέρα και γιού που είχαν χρόνια να συναντηθούν, αλλά τους το φύλαγε η τύχη.

Ο Νοξ (Μάικλ Κίτον) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που μαθαίνει ότι πάσχει από μία ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή άνοιας και έχει ζωή τριών εβδομάδων ακόμα. Πάνω που πληροφορείται αυτό εμφανίζεται ο αποξενωμένος γιός του ο Μάιλς (Τζέιμς Μάρσντεν), ο οποίος όμως έχει σκοτώσει τον βιαστή της κόρης του και ζητάει από τον πατέρα του να τον ξελασπώσει. Ο Νοξ που έψαχνε ευκαιρία να εξιλεωθεί, αποφασίζει να βοηθήσει το γιο του. Παρά την αυξανόμενη άνοιά του, με τη βοήθεια ενός φίλου του (Αλ Πατσίνο), ο Νοξ οργανώνει ένα πολύπλοκο σχέδιο, το οποίο όμως κινδυνεύει να καταστραφεί από μια έξυπνη αστυνομική επιθεωρήτρια (Σούζι Νακαμούρα), που έχει αναλάβει να εξιχνιάσει το φόνο του βιαστή της κόρης του Μάιλς. Υπερβολικό, αλλά σε κρατάει στην καρέκλα σου η περιέργεια.

INFO

Είδος: Θρίλερ, 104΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Μάικλ Κίτον

Παίζουν: Μάικλ Κίτον, Αλ Πατσίνο, Mάρσια Γκέι Χάρντεν, Τζέιμς Μάρσντεν, Τζοάνα Κούλιγκ

Διανομή: Tanweer

===

Για πάντα νέοι – Les Amandiers

Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι θυμάται τα χρόνια των σπουδών τους στην Amandier και τους χαρίζει μια πικρή κωμωδία.

Στα τέλη τους δεκαετίας του 1980, η Στέλα, ο Βικτόρ, η Αντέλ και ο Ετιέν είναι 20 ετών. Δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στη διάσημη σχολή υποκριτικής Théâtre des Amandiers στη Ναντέρ, την οποία είχαν δημιουργήσει ο Πατρίς Σερό (τον υποδύεται ο Λουί Γκαρέλ) και ο Πιέρ Ρομάν. Απολαμβάνοντας στο μέγιστο τη ζωή, το πάθος και την αγάπη, μαζί θα ζήσουν την καλύτερη περίοδο τους ζωής τους, αλλά και την πρώτη τους τραγωδία.

INFO

Είδος: Κομεντί, 126΄

Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, 2022

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Παίζουν: Νάντια Τερέσκεβιτς, Βασίλι Σνάιντερ, Κλαρά Μπρετό, Σοφιάν Μπενασέρ, Λουί Γκαρέλ

Διανομή: Weird Wave

===

Άσπιλη – Immaculate

Μυστήριο και  κλειστοφοβική αγωνία με φόντο ένα Ιταλικό μοναστήρι.

Η Σεσίλια (Σίντνεϊ Σουίνι) είναι μια νεαρή Αμερικανίδα που έρχεται στην Ιταλία να ενταχθεί σε μοναστήρι, έχοντας την πίστη ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή, αφού κάποτε ο Θεός της έσωσε τη ζωή και δεν πνίγηκε σε μια παγωμένη λίμνη του αμερικανικού βορρά. Στο μοναστήρι, όμως που θα ενταχθεί τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και αν αυτό είναι κλισέ, συγχωρείστε με, αλλά η official υπόθεση του έργου αναφέρει ότι η Σεσίλια «σύντομα θα αντιληφθεί πως το νέο της σπίτι κρύβει σκοτεινά και τρομακτικά μυστικά».

INFO

Είδος: Τρόμου, 89΄

Χώρες: Ιταλία, ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Μαίκλ Μόχαν

Παίζουν: Σίντνεϊ Σουίνι, Σιμόνα Ταμπάσκο, Άλβαρο Μόρτε

Διανομή: The Film Group

===

Kung Fu Panda 4

Μια ακόμα ιστορία του franchise, στην οποία ο Πο καλείται να γίνει ο πνευματικός ηγέτης της κοιλάδας της Ειρήνης και πρέπει να βρει και να εκπαιδεύσει έναν νέο Πολεμιστή Δράκου, ενώ μια κακιά μάγισσα σχεδιάζει να ξανακαλέσει όλους τους κύριους κακούς που ο Πο έχει νικήσει στο πνευματικό βασίλειο.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, Περιπέτεια, 94΄

Χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, 2024

Σκηνοθεσία: Μάικ Μίτσελ

Διανομή: Tanweer

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ