Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Έφη Πίκουλα: «Το κακό χούι του διχασμού δεν θα φύγει ποτέ από τον Έλληνα»

Από το 2009 συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων, καθώς ως σκηνοθέτης του ερασιτεχνικού θιάσου που αποτελεί το Β’ Θεατρικό Εργαστήρι του ΠΑΟΔΗΒ έχει ανεβάσει 11 θεατρικές παραστάσεις, όλες με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία.

Το φετινό καλοκαίρι η Έφη Πίκουλα σκηνοθετεί και διασκευάζει το έργο  των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» , το οποίο θα ανέβει σε λίγες ημέρες (25 και 26 Σεπτεμβρίου) στο θέατρο Νταμάρι-«Αλίκη Βουγιουκλάκη».

Ένα έργο το οποίο θα κλείσει την αυλαία του 32ου Φεστιβάλ Βριλησσίων, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βριλησσίων και επί χρόνια συνοδοιπόρου της στη ζωή Τάκη Βουγιουκλάκη.

Λίγο πριν «καμαρώσει» επί σκηνής το νέο της καλλιτεχνικό δημιούργημα, η Έφη Πίκουλα μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε το κλασικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου;

Ο λόγος που επέλεξα αυτό το έργο είναι το κακό χούι του Έλληνα που είναι ο διχασμός, το οποίο  κουβαλάμε από γεννήσεως του ελληνικού κράτους. Φυσικά, το έργο έχει ευτυχές τέλος, γιατί είναι κωμωδία. Οι ήρωές μας (Στέλιος Κοντογιώργης, Θωμάς  Μακρυκώστας) είναι παγιδευμένοι στη φάρσα μίας έχθρας με ανόητες αιτίες και καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο χρέος και τη Ζωή. Και οι δύο επιλέγουν τη Ζωή. Γι’ αυτό και ο Σακελλάριος επιλέγει και το κάνει κωμωδία, γιατί όπως λέει «οι βεντέτες του λαού μας κατάντησαν αηδία».

Σήμερα με την επέλαση της πανδημίας να έχει χωρίσει σε δυο στρατόπεδα και πάλι την χώρα νιώθετε ότι ζούμε ένα νέου τύπου διχασμό;

Σίγουρα. Το κακό χούι του διχασμού δεν θα φύγει ποτέ! Προσωπικά, δεν παίρνω θέση σε αυτόν τον νέο διχασμό και συμφωνώ με τον Σακελλάριο που το εκλαμβάνει από την κωμική του πλευρά.

 Όσα χρόνια συνεργάζεστε με τον Δήμο Βριλησσίων, επιλέγετε πάντα να ανεβάζετε ελληνικά έργα. Για ποιο λόγο;

Ο θίασος μας δεν αποτελείται από επαγγελματίες αλλά από ερασιτέχνες ηθοποιούς , οι οποίοι επιτρέψτε μου να πω (επειδή δουλεύω επί 12 χρόνια μαζί τους) διαθέτουν επαγγελματική συμπεριφορά. Παρ΄ όλα αυτά, δεν έχουν τελειώσει κάποια δραματική σχολή. Δεν μπορείς  να παίξεις Σαίξπηρ όταν δεν γνωρίζεις δραματολογία ή δεν έχεις τις ανάλογες βάσεις.

Επιλέγω, λοιπόν, ελληνικά έργα στα οποία υπάρχουν έντονοι χαρακτήρες που οι ηθοποιοί μας μπορούν να βιώσουν επειδή είναι και αυτοί Έλληνες. Βέβαια, πρόκειται για διασκευασμένη κωμωδία, γιατί εκτός από το έργο του Σακελλάριου έχω κάνει και έναν πρόλογο. Μια «βεντέτα» που εξηγεί ποια είναι η αιτία που ο ένας θέλει να σκοτώσει τον άλλον σε αυτήν την χώρα. Κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, γυρνώντας  200 χρόνια πίσω ( 1821) με στολές παραδοσιακές και μουσική.

Αληθεύει πως όταν σας έκαναν την πρόταξη από τα Βριλήσσια να αναλάβετε το Θεατρικό Εργαστήρι είχατε αρνηθεί λέγοντας «εγώ είμαι ηθοποιός»;

Είναι αλήθεια. Μόνο που σήμερα δηλώνω σκηνοθέτης. Μάλιστα είμαι εγγεγραμμένη και στην εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Υπηρετήσατε για χρόνια την τηλεόραση  μέσα από την γνωστή σειρά του Νίκου Φώσκολου «Λάμψη»; Αν σαν γινόταν σήμερα τηλεοπτική πρόταση τι θα απαντούσατε;

Θα έλεγα το «ναι» μονάχα εάν ήταν μια πρόταση που θα μου ξυπνούσε έντονα το ένστικτο της ερμηνείας του ηθοποιού. Ο ηθοποιός πάντα εξαρτάται από τον ρόλο. Και από την παραγωγή, φυσικά!

Νιώθετε γεμάτη καλλιτεχνικά;

Νιώθω γεμάτη και αυτό που κάνω το κάνω με μεγάλη χαρά, γιατί η δημιουργία είναι διπλή. Είναι ωραίο να βλέπεις το δημιούργημά σου να απλώνεται στη σκηνή. Γι’ αυτό και ευχαριστώ δημόσια τον δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη που μου κάνει την τιμή να είμαι στο Εργαστήρι. Η συνεργασία μας, όπως και με την  Ιωάννα Κυρίτση, πρόεδρο του ΠΑΟΔΗΒ, είναι άψογη.

Το 32ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων και επί χρόνια συζύγου σας, Τάκη Βουγιουκλάκη. Με αυτό το δεδομένο είναι πιο φορτισμένη συναισθηματικά η φετινή συνεργασία σας με τον Δήμο Βριλησσίων;

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης ήταν ο άντρας της ζωής μου. Όταν έφυγε, έχασα το άλλο μου μισό.  Είναι πράγματι  πιο φορτισμένη συναισθηματικά η φετινή σεζόν, αλλά θα το ξεπεράσω γιατί ξέρω να διαχωρίζω τη δουλειά από το συναίσθημα.

Μένετε στα Βριλήσσια τα τελευταία 30 χρόνια. Τι σας αρέσει στο προάστιο;

Μου αρέσει που έχει παραμείνει «χωριό», που έχει πράσινο και ωραίους δρόμους. Μένω σε ένα σπίτι που αγαπώ πολύ, γιατί ήταν το πρώτο μας σπίτι με τον σύζυγό μου και δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου

Σάββατο 25  & Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Νταμάρι-«Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Από το Β΄ Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του ΠΑΟΔΗΒ

Σε διασκευή & σκηνοθεσία της Έφης Πίκουλα.

Ώρα έναρξης: 20.30

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Χορογραφίες: Μαρία Βασιλοπούλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Καραογλάνης

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Βασιλοπούλου

Κοστούμια: Σοφία Συρογιάννη

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Πίκουλα

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ 

Ιωάννης Μακρής: Στέλιος Κοντογιώργης

Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος: Θωμάς Μακρυκώστας & Τεό

Νατάσα Χαιδά: Αγαθονίκη & Πελαγία

Μαρία Βασιλοπούλου: Θεία Περδικούλα

Λιλή Πιτσικουλάκη: Κεκές – Υπάλληλος – Γκαρσόνι

Νίκος Καλογερόπουλος: Σώτος

Βασίλης Καραογλάνης: Μπαρμπαθανάσης

Λήδα Χατζοπούλου: Θεία Παρασκευούλα – Σούλα – Μοντέλο

Έφη Μπούρδου: Κυνηγός – Μοντέλο

Λίλιαν Τσιπά: Ελένη – Μοντέλο

Σαντρίνα Βλάχου: Τούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ