Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής στο ΕΣΠΑ 2021-2027

Γράφει ο Σπύρος Ευσταθόπουλος

Περιφερειακός Σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εντεταλμένος συντονιστής Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Έργων, με τον Συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Αττική»

Έξυπνη εξειδίκευση, καινοτομία, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ψηφιακός μετασχηματισμός. Λέξεις που ακούμε όλοι μας καθημερινά και που ταυτόχρονα αποτελούν λέξεις κλειδιά του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματός της. Αυτές οι λέξεις κλειδιά υποδιαιρούνται σε αρκετές, κατά περίπτωση, κατηγορίες όπως το σύστημα μεταφορών, η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός – πολιτισμός, η μείωση κάθε μορφής ρύπανσης, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών κλπ.

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, προϋπολογισμού 1 δισ. 617 εκ. επιδιώκει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Περιφέρειας. Ανάπτυξη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και περιβαλλοντική, ως μια Περιφέρεια δυναμική με αυξημένο εθνικό και διεθνή ρόλο. Το ΠΕΠ προτάσσει ως βασικούς αναπτυξιακούς καταλύτες την παραγωγή και την ενσωμάτωση της καινοτομίας, την πολιτιστική της ταυτότητα, το τοπικό παραγωγικό κεφάλαιο, τη νέα κι εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ΠΕΠ Αττικής επιδιώκει τη συμπληρωματικότητα δράσεων εθνικής και περιφερειακής διάστασης, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτές -συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων- και την ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων. Οι 16 στρατηγικές επιλογές του καλύπτουν όλα τα μέσα για την υψηλή κοινωνική συνοχή και την αύξηση της ατομικής και συνολικής ευημερίας, δηλ. την υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση και την εκπαίδευση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες πρόσβασης των δικαιούχων θα είναι πιο απλές και λιγότερο γραφειοκρατικές.

Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα σημάνει και την απόφαση έγκρισης, οπότε, μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο ΕΣΠΑ θα ακολουθήσει άμεσα η έναρξη ισχύος και οι πρώτες προκηρύξεις. Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας και, παράλληλα, διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Η παραγωγικότητά της αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάκαμψη του συνόλου των οικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, οι ανάγκες της είναι μεγάλες, σημαντικές και διαχρονικές. Για το λόγο αυτό η εμπειρία, η γνώση και η κατάλληλη δικτύωση εξακολουθούν να είναι μεγάλα ζητούμενα. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες και αισιόδοξες, οι δε αναπτυξιακές προκλήσεις μεγάλες. Η ταχεία αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων είναι επιτακτική. Είμαστε σίγουροι τόσο για την ταχύτητα όσο και για το αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ