Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ματαίωση του διαγωνισμού και παραχώρηση του κτηρίου του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Δήμο ζητούν Δημοτικό Συμβούλιο και βουλευτές

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», έλεγε ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

Το νόημα της πολύ σημαντικής αυτής φράσης έχουν συνειδητοποιήσει και «παλεύουν» να θέσουν σε εφαρμογή στην πόλη τους, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου-Ταύρου, που συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας το μέλλον του κτιρίου του π. ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Μαζί τους, και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αρχή της πόλης, η οποία έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, αντιτίθεται με την εκποίηση του κτιρίου του π. ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί την ματαίωση του διαγωνισμού (έχει πάρει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου), επιστροφή του εν λόγω κτιρίου στο Δημόσιο, με νομοθετική ρύθμιση, και εν συνεχεία παραχώρησή του στον Δήμο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου αποφάσισε ομόφωνα, κατόπιν πρότασης της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Τόνιας Αντωνίου, να ζητήσει συνάντηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αν το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ (Κορυζή και Θράκης, Ταύρος). Η κινητοποίηση έχει οριστεί για τις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας.

«Κάποιοι προσπαθούν με αριστοτεχνικό τρόπο να σβήσουν την ιστορία του τόπου μας. Αυτό το κτίριο στέγασε τα κοινωνικά συσσίτια στην Κατοχή, πως είναι δυνατόν να δεχτούμε να δοθεί για εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εστίαση; Αυτό το κτίριο έχει ιστορική μνήμη. Έχει πόνο, έχει αίμα…», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου.

Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν συμφώνησαν με την παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο ώστε να λειτουργήσει ως κέντρο σχετικό με την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι το κτίριο των παλιών αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή. Από τη δεκαετία του 1920 διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση και οργάνωση της ευρύτερης περιοχής. Έχει χτιστεί στο μέσο της συνοικίας με τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της Κατοχής υπήρξε έδρα της Εθνικής Αλληλεγγύης, της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, στεγάζοντας τα κοινωνικά συσσίτια. Επίσης, αποτέλεσε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο αφού έχει στεγάσει τη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Επίσης, την παρακολούθησαν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης: Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ