Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έκθεση Φωτογραφίας: «Καταφύγια» των Τ. Βερέμη και Θ. Ξένου

Ήταν κάποτε δύο φίλοι! Γνωρίστηκαν στην Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Την εποχή του sex, drugs and…post – expressionist punk rock! Ο ένας σπούδαζε οικονομικά & κινηματογράφο και ο άλλος εργαζόταν στη Wall Street. Συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια, ένα βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης του Μαρκ Χατζηπατέρα. Ο Τάκης Βερέμης, παραγωγός και κινηματογραφιστής, ξανα – ανακάλυψε τη μαγεία της φωτογραφίας στις πρόσφατες μοναχικές του βόλτες στη θάλασσα. Ο Θοδωρής Ξένος, το Golden Boy της Wall Street, τα έχει παρατήσει όλα και δουλεύει ως φωτογράφος. Προφανώς τους βαρέθηκε εκεί στο ναό του χρήματος.

Δύο διαφορετικές ευαίσθητες ματιές σε μια έκθεση λίγο ανατρεπτική, πέρα από τα αυστηρά «κλισέ» μιας γκαλερί. Και γιατί όχι! Βλέποντας τις φωτογραφίες τους, κάποιος παρατηρεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ο Θοδωρής Ξένος φωτογραφίζει αστικά σπίτια, ή χώρους παρηκμασμένους και εγκαταλελειμμένους, χωρίς λειτουργία, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Συνομιλεί με τον χώρο, άλλοτε σε μια αυστηρή δωρική φόρμα και άλλοτε σε μια υπερβάλλουσα «γοτθική» αρχιτεκτονική, πάντα με τη χρήση χρώματος.

Ο Τάκης Βερέμης αντίθετα έχει έντονη την ανθρώπινη παρουσία και τα στοιχεία της φύσης. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες, προσεγγίσεις σε ενεστώτα χρόνο, με φυσικό φωτισμό. Τα παιχνίδια του φωτός πάνω στη θάλασσα ή στο βρεγμένο παρμπρίζ δημιουργούν ψευδαισθήσεις και δίνουν άλλο περιεχόμενο στην εικόνα.

Ένα βίντεο με τις φωτογραφίες τους, μονταρισμένο από τον Τάκη Βερέμη, με μουσική και voice-off/απαγγελία, αποσπασμάτων από τον Dante Alighieri και τον T.S. Eliott, πλαισιώνει την έκθεση. Τοποθετώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις βουβές εικόνες σε μια νέα οπτικοακουστική διάσταση.

INFO

Από 11/5 ως 24/6/2022

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00-20:00

& Σάββατο 12:00 – 16:00

Γκαλερί: A.Antonopoulou Art

Αριστοφάνους 20, Αθήνα

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ