Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Γαυγάμηλα (331 π.Χ.)

Όταν τον Οκτώβριο του 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Δαρείος Γ΄ και τα στρατεύματά τους συναντήθηκαν στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων, το διακύβευμα ήταν πολύ σημαντικότερο από μία απλή νίκη ή ήττα. Αν νικούσε ο Αλέξανδρος, θα ξεκλείδωνε τις πύλες της Μεσοποταμίας και η Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών θα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Όμως, αν νικούσαν οι Πέρσες, ο Αλέξανδρος κινδύνευε να εγκλωβιστεί βαθιά μέσα σε εχθρικό έδαφος από αντιπάλους που θα είχαν αποδείξει ότι δεν είναι αήττητος.

Η σημασία της μάχης αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων. Ο νικητής Αλέξανδρος κατέλυσε τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών, έθεσε υπό τον έλεγχό του τον τεράστιο υλικό πλούτο που είχε συσσωρευθεί στα θησαυροφυλάκια της Αυτοκρατορίας, και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία ισχυρών ελληνικών βασιλείων. Ο ηττημένος Δαρείος είχε άδοξο τέλος και χρειάστηκε να περάσει μισή χιλιετία προκειμένου να ιδρυθεί η επόμενη μεγάλη περσική Αυτοκρατορία, στις αρχές του 3ου αιώνος μ.Χ.

Το βιβλίο αυτό συμπληρώνει και εμπλουτίζει την μέχρι τώρα βιβλιογραφία, ικανοποιώντας τόσο τον εμβριθή ιστοριοδίφη, όσο και τον αρχάριο μελετητή της αρχαιότητος.

Εκδόσεις Γκοβόστη

Συγγραφέας: Γιώργος Κουφογιώργος

Σελίδες: 112

Τιμή: 9,80 ευρώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ