Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η Ρωσία θησαυρίζει, αλλά η Ευρώπη γονατίζει

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, με όπλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, απειλεί να εκδικηθεί όλη την Ευρώπη και μαζί και την Ελλάδα. Εκδικείται αυτούς που τον ενδυνάμωσαν και τους αποδυναμώνει οικονομικά και ενεργειακά. Απειλεί να διακόψει οριστικά την παροχή αερίου, με το έωλο επιχείρημα της δήθεν ανωτέρας βίας. Σε τι, όμως, ευθύνονται οι λαοί της Ε.Ε. , για να καταστραφούν, επειδή η ηγεσία της ενήργησε σε βάρος τής Ρωσίας χωρίς να τους ρωτήσει; Ο κ. Πούτιν γνωρίζει πως, έτσι και κλείσει τις στρόφιγγες, θα οδηγήσει εκατομμύρια πολιτών στον όλεθρο. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα είναι το αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο των κακών επιλογών αυτής τής ανεπιτήδειας ηγεσίας της Ευρώπης, τις κακές αποφάσεις της οποίας, δυστυχώς, εφαρμόσαμε πιστά! Αν προσέχαμε προτού τις εκτελέσουμε, προβλήματα σήμερα δεν θα είχαμε οι Έλληνες. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικότεροι στο μέλλον και να προστατεύουμε τα δικά μας, τα ελληνικά συμφέροντα κι όχι εκείνα τής Γερμανικής Ευρώπης. Γιατί τα λάθη πληρώνονται πανάκριβα, όπως τώρα τα πληρώνουμε κι εμείς με την ενέργεια!

Σε ό,τι αφορά τώρα τους «φίλους” Ουκρανούς, αντί να ευχαριστούν ευγνωμόνως την Ελλάδα και τους Έλληνες για την επιλογή μας να τους υποστηρίξουμε, ακόμη και σε βάρος των δικών μας συμφερόντων, επιδόθηκαν σε ύβρεις και απειλές εναντίον τής χώρας μας και της Ε.Ε. . Ξέχασαν απ’ ό,τι φαίνεται την τεράστια βοήθεια που τους δώσαμε σε βαρύ εξοπλισμό, αξίας άνω των 260 εκατομμυρίων υρώ· την ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια, που ακόμη και σήμερα τους στέλνουμε! Ξέχασαν πως εγκαταλείψαμε για χάρη τους μια χώρα, τη Ρωσία, και τον ρωσικό λαό, φίλο μας μπιστικό από αιώνων. Μας απειλούν και μας ζητούν να κλείσουμε τηλεοπτικό σταθμό που δεν είναι τού γούστου τους! Δοκιμάσθηκαν, λοιπόν, οι “φίλοι” Ουκρανοί. Τους προσφέραμε μάννα, μας πληρώνουν με χολή. Ίσως γιατί μας θεωρούσαν εσαεί δεδομένους και ευπειθείς. Καλό θα είναι, όμως, στις διεθνείς μας σχέσεις και τις πολιτικές επιλογές μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, γιατί στην πολιτική, και ιδίως τη Διεθνή Πολιτική, όπως και στην ίδια τη ζωή, «τα πάντα ρει και ουδέν εν ταυτώ μένει», κατά τον Ηράκλειτο!

Τα μηνύματα, όμως, για τον πόλεμο έρχονται δυσάρεστα τόσο από την Αμερική όσο και από τη Ρωσία. Οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να αναλάβουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τη δημιουργία μιας σύγχρονης κι ευέλικτης ουκρανικής αεροπορίας, ενώ η Ρωσία έκανε γνωστό πως προτίθεται να καταλάβει μεγάλο αριθμό εδαφών στην Ουκρανία. Με τέτοιες ένθεν κακείθεν απειλές να εκτοξεύονται δημόσια μεσούντος του πολέμου, μόνο την αιματοχυσία συντηρούν και τις ανά τον κόσμο αδηφάγες πολεμικές βιομηχανίες τροφοδοτούν και γιγαντώνουν! Είναι καιρός, λοιπόν, να κάνουν κράτει, να συνέλθουν η Δύση, το ΝΑΤΟ και οι εμπόλεμοι. Να σταματήσει ο παράλογος αυτός πόλεμος όσο γίνεται πιο γρήγορα. Μια αμυδρή ελπίδα διεξόδου από την κρίση θα μπορούσε, ίσως, να αποτελέσει η πρόσφατα (την 22.07.2022) υπογραφείσα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των εμπολέμων, παρόντος και του Γ.Γ. τού Ο.Η.Ε., συμφωνία για τη μεταφορά στην Ε.Ε. από την Ουκρανία των τεράστιων αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και τροφίμων προς αποτροπή λιμοκτονίας των λαών. Μακάρι να συμβεί αυτό, για να ηρεμήσει, επιτέλους, ο πλανήτης!

Και άλλος ένας λόγος, εξίσου σοβαρός, συνηγορεί στην ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών και αφορά στις διεθνείς επαφές υψηλού συμβολισμού τού Ρώσου Προέδρου. Ο κ. Πούτιν μόλις πρόσφατα συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του, κ. Εμπραχίμ Ραΐσι, και τον Ερντογάν, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση για πιθανές μελλοντικές επιλογές του. Ας προσέξουμε, όμως, μην τον δούμε αύριο αλά μπρατσέτα και αδελφοποιτό με τον Κινέζο Πρόεδρο, κ. Σι Τζινπίνγκ! Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε ούτε κατ’ ελάχιστο τα συμφέροντα ΟΥΤΕ τής Ε.Ε., των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ αλλά ΟΥΤΕ και της Ελλάδας. Μη σπρώχνουμε, λοιπόν, με τις λάθος επιλογές τη Ρωσία και τον Πούτιν στην αγκαλιά τής Κίνας.

Και, μιας και μιλάμε για τον Ρώσο Πρόεδρο και την Ουκρανία, τι γίνεται με το μοιραίο αεροσκάφος Antonov 12, που συνετρίβη στην Καβάλα το Σάββατο 16 Ιουλίου, έμφορτο με πυρομαχικά, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους και οι οχτώ επιβαίνοντες; Πολλά «πράματα και θάματα» ακούγονται και αδιευκρίνιστα σημεία παραμένουν για τα αίτια της πτώσης του και ο κόσμος απαιτεί να μάθει, για λόγους αυτοπροστασίας και ενημέρωσής του. Γιατί είναι γεγονός πως επικρατεί μεγάλη σιωπή ίσαμε σήμερα. Πόσω μάλλον όταν το αεροπλάνο, πέφτοντας, κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε! Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι πολίτες -όχι μόνο τής Καβάλας- απαιτούν άμεσες και σταράτες απαντήσεις όπως:

-α. Μετέφερε μήπως ελληνικό οπλισμό και, αν ναι, τι είδους όπλα ήταν, πού κατευθυνόταν και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός τους;

-β. Είχαν μήπως φορτωθεί όπλα και πυρομαχικά με χημικό, βιολογικό και οποιασδήποτε μορφής τοξικό περιεχόμενο;

-γ. Θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη διατροφική αλυσίδα για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο;

-δ. Απορρίφθηκε μήπως, πριν από την πτώση του, μέρος τού φορτίου του στη θάλασσα και, αν ναι, πού; Ώστε να ελεγχθεί σχολαστικά, σε ευρύτερη ακτίνα, η πιθανή περιοχή τής απόρριψής του και να ληφθούν, έστω και τώρα, οι αναγκαίες προφυλάξεις από την Πολιτεία.

Η Κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τον λαό για ό,τι, θετικό ή μη, συμβαίνει στο σπίτι μας, την Ελλάδα, που αφορά το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των επιγόνων μας. Οι δε πολιτικές μας ηγεσίες οφείλουν να θυμούνται, όχι μόνο χάριν τού δικού τους προσωπικού ή κομματικού αλλά, κυρίως, χάριν τού δημόσιου συμφέροντος, τη σοφή συμβουλή του Σααδή πως: «ο ηγεμόνας πρέπει να φοβάται τα δάκρυα του λαού όπως φοβάται το χειρότερο δηλητήριο»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ