Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Έργα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικής θωράκισης μετά τις φωτιές

Από μεγάλης έκτασης καταστροφές για το περιβάλλον σημαδεύτηκε η καλοκαιρινή περίοδος για τον Δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης που επλήγη από τρεις πυρκαγιές με μεγαλύτερη αυτήν που έπληξε την περιοχή στις αρχές Ιουνίου μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα γης, σπίτια και περιουσίες. Σύμφωνα με τον απολογισμό, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ως και σήμερα, μόνο εντός των ορίων του δήμου κάηκαν περίπου 3170 στρέμματα γης.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής δεν άργησαν να φανούν, ενώ οι φόβοι για κινδύνους και προβλήματα σε ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων τον ερχόμενο χειμώνα είναι ορατοί. Ήδη, από την καταιγίδα που σάρωσε την Αττική στις 24 Αυγούστου, όπου στην περιοχή έπεσαν 42 χιλιοστά νερού μέσα σε μία ώρα, σημειώθηκαν πλημμύρες.

Όπως μας είπε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, το «Λυκόρεμα» που είναι και το κυριότερο ρέμα της περιοχής, υπερχείλισε κατεβάζοντας ως τον αστικό ιστό της πόλης πάνω από 1100 κυβικά μέτρα φερτών υλικών.

Λάσπες, πέτρες και απομεινάρια από τα καμένα δέντρα γέμισαν τους δρόμους, ενώ προκάλεσα φθορές και σε περιουσίες. Ο όγκος των φερτών υλικών ήταν τόσος που οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου χρειάστηκαν τρεις ημέρες σκληρής δουλειάς για να απελευθερώσουν την κοίτη του ρέματος με την χρήση και βαρέων οχημάτων.

Προ αυτής της κατάστασης και προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την θωράκιση της περιοχής και την ασφάλεια των πολιτών, ο κ. Κωνσταντέλλος και οι αρμόδιοι της δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, έχουν ήδη στείλει τέσσερα έγγραφα στο υπουργείο περιβάλλοντος ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Σε συνεργασία, τόσο με τον υφυπουργό κ. Αμυρά, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Αραβώση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μελέτης και της ανάθεσης των έργων κατασκευής ανασχετήρων και κορμοδεμάτων σε όλη την έκταση των 3170 στρεμμάτων που επλήγησαν από τις φωτιές.

Επίσης, όπως μας είπε ο δήμαρχος της πόλης, οι διαδικασίες κινούνται άμεσα και για την αναδάσωση της καμένης έκτασης. Όπως εκτιμά, εντός του επόμενου μήνα το έργο της αναδάσωσης θα έχει ξεκινήσει στις περιοχές που κάηκαν. Μάλιστα, οι απαιτούμενες διαδικασίες θα επισπευσθούν  και με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση της 27ης Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα και χαρακτηρίζεται πυρόπληκτη.

Τέλος, όσον αφορά στους πόρους για την ολοκλήρωση των έργων, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, προέρχονται από τα ταμεία του Δήμου και χορηγίες ιδιωτών, εταιρειών και ΜΚΟ που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Δήμος διαθέτει σε πρώτη φάση για το συγκεκριμένο έργο 300.000 ευρώ ενώ σε βάθος διετίας το κόστος  της αποκατάστασης και της θωράκισης της περιοχής εκτιμάται ότι θα αγγίξει το1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Δωρεά 11, 5 στρεμμάτων στον Δήμο για άθληση και αναψυχή

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από Bάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη στο amarysianotia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ