Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Επιπλέον χρηματοδότηση στους Δήμους λόγω ενεργειακής κρίσης

Με την καταβολή 50 + 14 εκ. ευρώ άμεσα κι άλλων 50 εκ. ως το τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης προς την ΚΕΔΕ  για επιπλέον χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον ενεργειακό κόστος για Δήμους και σχολεία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπίας της Ένωσης με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

Εκτός του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού κ. Μάκη Βορίδη, στην συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργού Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν: Παπαστεργίου Δημήτρης, πρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Τρικκαίων Κάρναβος Δημήτρης, Β´ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας Ιωακειμίδης Γιώργος – δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη – επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Μαρινάκης Γιώργης – δήμαρχος Ρεθύμνου – πρόεδρος ΕΔΕΥΑ Υδραίου Μερόπη – δήμαρχος Κέρκυρας , μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ και Καραγιάννης Γιάννης – Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ.

Το κύριο ζήτημα που απασχόλησε την συνάντηση ήταν η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις σχολικές επιτροπές, για το οποίο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έλαβαν την δέσμευση ότι από την κυβέρνηση θα εκταμιευτούν 50+14 εκ. ευρώ, για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους σε Δήμους και Σχολικές Επιτροπές, ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής κρίσης και των δράσεων για την εξοικονόμιση ενέργειας, από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη και τον Αν. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη επισημάνθηκε πως ο στόχος που έχει τεθεί προς τους Δήμους να μειώσουν κατά 10% την ενεργειακή τους κατανάλωση μπορεί να προσμετρηθεί με δύο τρόπους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να επωφεληθούν από τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση. Είτε μειώνοντας κατά 10% την κατανάλωσή τους στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης όλου του Δήμου, είτε εξοικονομώντας 10% από τον οδοφωτισμό.

Επίσης, σχετικά με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων, ενόψει του χειμώνα, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου τονίστηκε πως τα 14 εκατομμύρια που έχουν δωθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος, με τον Αν. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να συμφωνεί λέγοντας πως είναι εύλογο να καλυφθεί στο σύνολό του το ενεργειακό κόστος των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε δέσμευση να καταγράψουν οι Δήμοι τις δαπάνες τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προσθέτοντας όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων που αφορούν το συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και ακριβής κατανομή.

Άλλα θέματα που τέθηκαν προκειμένου να ανασάνουν οικονομικά οι δήμοι ήταν η οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για το οποίο συμφωνήθηκε πως μέρος του κόστους αυτού ή όποιου άλλου προκύψει μετά από λεπτομερή καταγραφή, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς ενίσχυσης της κάθε ΔΕΥΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία, κι όχι με οριζόντιο τρόπο.

Επίσης, η ρύθμιση οφειλών για χρέη στους Δήμους και η καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ