Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

Ο συνεργάτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Άγγελος Πολύδωρος, παρουσιάζει και σχολιάζει όλες τις νέες ταινίες που προβάλλονται από αύριο Πέμπτη 3/11/2022 στους κινηματογράφους.

Vortex

Είδος: Δράμα (142΄)

Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, Μονακό (2022)

Σκηνοθεσία: Γκασπάρ Νοέ

Παίζουν: Ντάριο Αρτζέντο, Φρανσουάζ Λεμπρούν, Άλεξ Λουτζ

Διανομή: Cinobo

Μια ιστορία για τα γηρατειά, από τον Γκασπάρ Νοέ, που μας την παρουσιάζει ως μια ρεαλιστική ιστορία τρόμου, που πηγάζει από τις δυσκολίες του γήρατος.

Ένα αγαπημένο, ηλικιωμένο ζευγάρι περνά τις μέρες του σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, παλεύοντας με τα πρώτα στάδια της άνοιας. Εκείνη πρώην γιατρός, ένα άτομο σε κατάσταση νοητικής επιδείνωσης που χάνει τη χρήση της γλώσσας, και εκείνος -με μικρότερο βαθμό άνοιας- ένας συγγραφέας πνιγμένος σε ένα στενό χώρο από τα βιβλία του, προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα.

Με την οθόνη σε split-screen, παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους μέσα σε ένα στενόχωρο διαμέρισμα, και όσο αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ο γιος τους προσπαθεί να τους φροντίσει (αλλά και να τους ξαφρίσει κανα ευρώ), η λήθη μετατοπίζεται σε κάτι πιο ανησυχητικό και οι δυο τους μπαίνουν σε μια δίνη ψυχικού και σωματικού εκφυλισμού, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από το άλλο άκρο: τον μικρό εγγονό τους Κίκι, που ζωηρός και άτακτος έχει όλη τη ζωή μπροστά του.

Ωμό, ρεαλιστικό αλλά και ειλικρινές το φιλμ, άλλους θα συγκινήσει και άλλους θα τρομάξει. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον».

Ανώνυμη κλήση – On the line

Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό (104΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Ρομουάλντ Μπουλανζέ

Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Γουίλιαμ Μόζλι, Κέβιν Ντίλον, Τζον Ρόμπινσον, Νάντια Φαρές, Ενρίκε Άρσε, Άλια Σερορ-Ο-Νιλ, Πολ Σπέρα

Διανομή: Tanweer

Ένα τυπικό, δραματικό και ψυχολογικό θρίλερ με τον Μελ Γκίμπσον στο ρόλο του εκνευρισμένου και σε απόγνωση οικογενειάρχη που απειλείται, με φόντο τους χώρους ενός ραδιοφωνικού μεγάρου.

Στην «Ανώνυμη κλήση» υποδύεται έναν ραδιοφωνικό παραγωγό τον Έλβις, ο οποίος γενικά αποφεύγει συνεντεύξεις και κοινωνικά δίκτυα και έχει μια βραδινή εκπομπή (με ακροαματικότητα που πέφτει), μέσα από την οποία συζητάει τα πάντα με τους ακροατές του. Ένα βράδυ, ενώ είναι on air, δέχεται μια κλήση από τον Γκάρι (μια άγνωστων λοιπών στοιχείων φωνή), που του αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σπίτι του και απειλεί να σκοτώσει ολόκληρη την οικογένεια του live. Για να σώσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, ο Έλβις θα πρέπει να δράσει αστραπιαία και φυσικά ο μόνος τρόπος για να κερδίσει αυτή την άνιση μονομαχία είναι να ανακαλύψει την ταυτότητα του εγκληματία.

Άμστερνταμ – Amsterdam

Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Θρίλερ, Ιστορική  (134΄)

Χώρες: Ιαπωνία, ΗΠΑ (2022 )

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκοτ Ρόμπι, Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Κρις Ροκ, Μάικ Σάνον, Τέιλορ Σουίφτ, Άνια Τέιλορ Τζόι, Ραμί Μαλέκ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μάικ Μέγιερς, Ζόι Σαλντάνα

Διανομή: Feelgood

Ταινία εποχής με δράση, συνδυασμένη με χιούμορ και δράμα σε δόσεις, στην οποία παρακολουθούμε τρεις καλούς φίλους (έναν γιατρό, μία νοσοκόμα και έναν δικηγόρο) που βρίσκονται μπλεγμένοι για το φόνο ενός απόστρατου στρατηγού που δεν διέπραξαν και ενώ προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει, πέφτουν πάνω σε μια μεγαλύτερη συνωμοσία.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το Business Plot, μια πολιτική συνωμοσία του 1933, στην οποία Αμερικανοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες σχεδίαζαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ και να τον αντικαταστήσουν με μια οργάνωση βετεράνων φασιστών με επικεφαλής τον Σμέντλεϊ Μπάτλερ, υποστράτηγο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ο Μπάτλερ το 1934 αποκάλυψε την συνωμοσία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ειδική Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον και η Μάργκοτ Ρόμπι υποδύονται την πρωταγωνιστική τριάδα, πλαισιωμένοι από ένα απίστευτο cast (μέχρι και τον Μάικ Μέγιερς να υποδύεται πράκτορα της ΜΙ6, βλέπουμε), σε ένα σενάριο που προσπαθεί να συμπεριλάβει πολλά κινηματογραφικά είδη (αστυνομικό μυστήριο, κωμωδία, πολιτικό δράμα με αντιφασιστικό μήνυμα) όχι πάντα με επιτυχία.

Φύγαμε – Jaddeh Khaki – Hit the road

Είδος: Δράμα (93΄)

Χώρα: Ιράν (2021)

Σκηνοθεσία: Πανάχ Παναχί

Παίζουν: Pantea Panahiha, Mohammad Hassan Madjooni, Rayan Sarlak

Διανομή: Carousel

Ένα κωμικό, όσο και μελαγχολικό road movie με τέσσερις ανεπανάληπτους χαρακτήρες, που διασχίζουν τα πιο γραφικά περσικά τοπία που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.

Μια τετραμελής, χαοτική οικογένεια ταξιδεύει με ένα δανεικό SUV. Στο πίσω κάθισμα, ο μπαμπάς έχει το πόδι του στον γύψο. Η μαμά προσπαθεί να γελά όταν δεν συγκρατεί με κόπο τα δάκρυά της. Ο μικρός υπερκινητικός γιος, σου δίνει στα νεύρα με παραστάσεις καραόκε μέσα στο αυτοκίνητο και όλοι μαζί ασχολούνται με το άρρωστο σκυλάκι τους, σπάζοντας ο ένας τα νεύρα του άλλου. Μόνον ο μεγαλύτερος αδελφός οδηγεί, παραμένοντας σιωπηλός. Έχει τους λόγους του. Μετά από αυτά, επόμενο είναι ότι θα ακολουθήσουν κάποιες σεναριακές ανατροπές.

Ο Πανάχ Πανακί προσφέρει μια ευχάριστη, απολαυστική ηθογραφική, με κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία ταινία με αναφορές στη σύγχρονη ποπ κινηματογραφική κουλτούρα και στα κόμικ. Το «Φύγαμε» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Emily

Είδος: Βιογραφία, Δράμα, Αισθηματική (130΄)

Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Φράνσις Ο’ Κόνορ

Παίζουν: Έμα Μακέι, Όλιβερ Τζάκσον-Κοέν, Άντριαν Ντάμπαρ, Αλεξάντρα Ντάουλινγκ, Φίον Ουάιτχεντ, Αμέλια Γκέτινγκ

Βιογραφικό δράμα εποχής, σχετικό με τη σύντομη ζωή της Έμιλυ Μπροντέ, την οποία παρακολουθούμε μέσα από flashback, από τα πρώτα πλάνα που η ετοιμοθάνατη συγγραφέας μιλάει με την αδερφή της Σαρλότ, η οποία τη ρωτάει πώς έγραψε το «Ανεμοδαρμένα ύψη».

Η Έμιλι Μπροντέ (εξαιρετική η Έμα Μακέι) είναι μια ασυμβίβαστη για την εποχή της κοπέλα, με ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, η οποία καθώς μεγαλώνει, ψάχνεται, ανακαλύπτει ποια και τι θέλει να είναι και τελικά γράφει το κλασικό έργο «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Η σύντομη ζωή της (πέθανε στα 30 της) και το έργο της σημαδεύεται από διάφορες καταστάσεις: η ψυχρή και παθιασμένη σχέση της με τις αδερφές της Σαρλότ και Άννα (Αλεξάντρα Ντόουλινγκ και Αμέλια Γκέτινγκ), ο πρώτος της έρωτας με τον Γουέιτμαν (Όλιβερ Τζάκσον-Κοέν) και η στοργική της αγάπη και ο θαυμασμός της για τον αντισυμβατικό αδερφό της, Μπράνγουελ (Φίον Ουάιτχεντ).

Ατμοσφαιρικό, με γοτθικό ύφος, υπέροχη μουσική του Άμπελ Κορζενιόφσκι, εξαίρετα κοστούμια και ρομαντική φωτογραφία της Νανού Σιγκάλ καθώς και με αξιοπρεπείς ερμηνείες, το ντεπούτο της Φράνσις Ο’ Κόνορ, μας θυμίζει το «Ανεμοδαρμένα ύψη».

Φυγή – Flugt – Flee

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Κινούμενο σχέδιο (88′)

Χώρα: Δανία (2021)

Σκηνοθεσία: Jonas Poher Rasmussen

Διανομή: StraDa

Ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, για την αναπόφευκτη μετανάστευση, την εκμετάλλευσή της, τις αγωνίες και την αβεβαιότητα που προκαλεί, την επιμονή και την υπομονή που απαιτείται για να καταφέρει κάποιος να πετύχει μια καινούργια ζωή, παρά τα τραύματα που μπορεί να έχει αποκτήσει.

Στο φιλμ παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία εξόδου του Αμίν Ναουάμπι (το όνομα δεν είναι αληθινό, η ιστορία όμως είναι) από το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία, για ένα ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία. Μια ιστορία που εκμυστηρεύτεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Μια ιστορία που έχει ομοιότητες με πολλών προσφύγων που κατάφεραν να αποκτήσουν μια καινούργια ζωή, αλλά που κουβαλούν πάντα μαζί τους το τραύμα.

(3 υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερη Διεθνής Ταινία, Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων) / 2 υποψηφιότητες  για BAFTA (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ & Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων) / Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής  στο Sundance Film Festival / Βραβείο Κοινού στο Animasyros 2022)

Στη xώρα του πάγου και της φωτιάς – Into the land of ice and fire

Είδος: Ντοκιμαντέρ (95΄)

Χώρες: Ελλάδα, Νορβηγία, Σερβία (2022)

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Ζήρου

Ένα ντοκιμαντέρ από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων κατοίκων της αρκτικής Νορβηγίας, των Σάμι. Δύο παράλληλες ιστορίες από την καθημερινότητα δύο διαφορετικών ανθρώπων: της 87χρονης Sara και του 7χρονου Mihka, που ζουν στην Guovdageaidnu – Kautokeino, μια μικρή απομακρυσμένη πόλη στη μέση της Νορβηγικής αρκτικής τούνδρας, χωρίς τις ανέσεις που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός έτους, μέσα από τις εναλλαγές των εποχών και το πέρασμα από το καλοκαιρινό διαρκές φως, στο αρκτικό σκοτάδι.

Την μουσική της ταινίας υπογράφει η Άννα Στερεοπούλου, ενώ ακούγονται και yoik, τα μοναδικά φωνητικά των Sámi.

Το κρεματόριο – Spalovac Μrtvol – The cremator (Επαν.)

Είδος: Δράμα (97’)

Χώρα: Τσεχία (1969)

Σκηνοθεσία: Γιουράι Χερτς

Παιζουν: Ρούντολφ Χρουσίνσκι, Βλάστα Χραμόστοβα, Γιάνα Στέχνοβα , Μίλος Βόγκνικ, Ζόρα Μποσίνοβα , Ίτζα Πράχαρ,Έντουαρντ Κοχούτ, Γίρι Μένζελ

Διανομή: New Star

Ένα σουρεαλιστικό φιλμ που κινείται ανάμεσα στην ταινία τρόμου και την πολιτική σάτιρα. Μια περίεργη ταινία για τη σκιαγράφηση του «κακού» που θεωρήθηκε ως μια από τις καλύτερες ταινίες του Τσέχικου Κινηματογράφου.

Ένας άντρας, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία διευθύνει ένα κρεματόριο για την αποτέφρωση νεκρών σωμάτων. Σύμφωνα με τα πιστεύω του, νομίζει ότι κάνει χάρη στους ανθρώπους, προσφέροντας τους εξαγνισμό κι απελευθέρωση στις μιαρές ψυχές τους, παραφράζοντας διάφορα βιβλία που διαβάζει και που αφορούν τη θιβετιανή θρησκεία. Σταδιακά θα αρχίσει να ενστερνίζεται το ναζισμό και να γίνεται συνεργός των Γερμανών, ειδικά από τη στιγμή που θα πιστέψει ότι έχει Γερμανική καταγωγή. Όμως η γυναίκα του, όπως και τα παιδιά του, έχουν Εβραίους προγόνους και κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να «εξαγνιστούν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ