Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Απόσυρση των τροποποιήσεων για τα σκουπίδια ζητεί η ΚΕΔΕ

Ακύρωση των τροποποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, μέσω των τροποποιήσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρείται η καύση σύμμεικτων σκουπιδιών σε ιδιωτικές μονάδες. Δηλαδή – είπαν – μεθοδεύεται αφενός η διαχείριση σκουπιδιών σε ιδιώτες, αφετέρου η υιοθέτηση αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων, αφού τα απορρίμματα που θα οδηγούνται προς καύση ουδεμία επεξεργασία θα έχουν υποστεί.

«Ο υπουργός με ένα τηλεγράφημα θα στέλνει δημοτικούς φορείς στα ιδιωτικά συμφέροντα», φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων Αλ. Μαυραγάνης.

Να σημειωθεί ότι το ΕΣΔΑ έχει θέσει στόχο για ταφή απορριμμάτων μέχρι 10% του συνόλου των παραγόμενων ποσοτήτων έως το 2030. Σήμερα θάβεται περίπου το 80%.

«Βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά – δηλαδή οι “κουτόφραγκοι” Ευρωπαίοι βάζουν στόχους 30% ή 40%, αλλά εμείς λέμε 10% – και εφόσον λέμε ότι δεν προφταίνουμε να τον πετύχουμε, μιλάμε για ενεργειακή αξιοποίηση. Όχι όμως αυτή που προϋποθέτει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανακύκλωσης και ανάκτησης. Τώρα, λέμε να καίμε και τους κάδους μαζί με τα απορρίμματα», τόνισε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προειδοποιώντας ότι θα εκτοξευθεί και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων σε βάρος των δημοτών.

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η ΄Β φάση της διαχείρισης των σκουπιδιών από την Περιφέρεια Αττικής

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ