Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ενα μοναδικό υπαίθριο μάθημα με cartes postales από τη Σμύρνη

Έβγαλε τα παιδιά από την ψυχρή σχολική τάξη και τα οδήγησε σε ένα κοντινό πάρκο. Σε ένα πάρκο γεμάτο φωτογραφίες, γεμάτο ιστορία. Εκεί τα παιδιά διδάχτηκαν με τον πιο ωραίο τρόπο την ιστορία των Μικρασιατών προγόνων τους που εκδιώχθηκαν το ’22 από την πατρίδα τους και αναγκάστηκαν να φτιάξουν το νέο σπιτικό τους στον Βύρωνα, την Καισαριανή, την Νέα Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια, την Κοκκινιά, και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Οι πιο τυχεροί κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα με τους δικούς, κι ας χωρούσε η περιουσία τους μόλις σε μία βαλίτσα. Γιατί υπήρξαν κι άλλοι, λιγότερο τυχεροί, που έφθασαν μόνοι τους και δεν κατάφεραν ποτέ να ξαναδούν την οικογένειά τους.

Αυτές τις πολύ σημαντικές γνώσεις, που αφορούν το παρελθόν μας, προσπάθησε να μεταδώσει στους μαθητές της έκτης τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα ο εκπαιδευτικός και διευθυντής της σχολικής μονάδας Γιώργος Γιώτης.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν μέρος της ιστορίας μέσα από την προσωπική συλλογή cartes postales του Βυρωνιώτη Μιχάλη Σιδερίδη, που εκτίθεται στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου.

«Μέσα από τις εικόνες ζωντάνεψαν πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας. Ένας λόγος παραπάνω να μάθουμε τι έγινε τότε, επειδή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν ανάμεσα στους κυνηγημένους», δηλώνει ο κ. Γιώτης, και συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε την αφήγηση των γεγονότων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ακολουθήσαμε το ελληνικό στοιχείο της Μικράς Ασίας στην πορεία του από τον θρίαμβο των ημερών του Μαΐου του 1919 έως την απόλυτη καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1922. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο ιστορικό προσκήνιο τους “αφανείς ήρωες”, να διερευνήσουμε τα συναισθήματα των ανώνυμων πρωταγωνιστών και να βιώσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, στην πραγματική τους διάσταση τις οδυνηρές συνέπειες ενός πολέμου».

Το μάθημα “παρακολούθησε” και ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος συνομίλησε με τα παιδιά και τον εκπαιδευτικό.

Και το μάθημα ιστορίας δεν σταματά εδώ. Έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του συλλέκτης Μιχάλη Σιδερίδη στο σχολείο προκειμένου να αφηγηθεί στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μαθητές θα περιηγηθούν στον Βύρωνα, την πόλη της Προσφυγιάς και της Αντίστασης.

Η υπαίθρια έκθεση cartes postales (το 2ο μέρος της βρίσκεται στον περίβολο του Παλιού δημαρχείου), με τίτλο «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή», θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως 4 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Η λογοκρισία μέσα στη Χούντα – Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ