Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Νέα Δημοκρατία τίμησε την επέτειο του ενός αιώνα από την Μικρασιατική Καταστροφή

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού ΕΣΤΙΑ στη Νέα Σμύρνη, η Νέα Δημοκρατία τίμησε την επέτειο του ενός αιώνα από την Μικρασιατική Καταστροφή με μια εκδήλωση αφιερωμένη στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, την ενσωμάτωση τους στον ελλαδικό χώρο και την καθοριστική συμβολή τους στην ζωή και την ανάπτυξη της χώρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, ενώ τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές καλωσόρισε η αντιπρόεδρος της Εστίας Θέμις Παπαδοπούλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Εστίας Ι. Παπαδάτος.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τη Μικρασιατική Καταστροφή γράφτηκε μια από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πήραν το δρόμο της εξόδου. Το εγχείρημα της αφομοίωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο, κατ’ αρχήν για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Κι όμως, αυτή η πρόκληση οδήγησε σε ένα από τα σημαντικότερα ειρηνικά επιτεύγματα της σύγχρονης Ελλάδας. Πολύ σύντομα, αυτό που φαινόταν αρχικά ως δυσβάσταχτο φορτίο για την αδύναμη ελληνική οικονομία, μετατράπηκε σε προστιθέμενη αξία. Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και το διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Με την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, χάρη στην εισροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τη διεύρυνση της αγοράς. Αλλά και μέσα από τη δραστηριότητα ανθρώπων με επιχειρηματικό πνεύμα και ικανότητες».

Το λόγο έλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης διαβάζοντας ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο που είχε γράψει ο παππούς του: «Δεν ξεριζώθηκαν μονάχα οι Έλληνες της Σμύρνης. Έσβησε και χάθηκε μεθοδευμένα και συστηματικά ό,τι το Ελληνικό. Πραγματικά, “η Σμύρνη έχει χάσει τη σκιά της…”. […] Τριγυρίζω, κοντεύει να μεσημεριάσει, προσπαθώντας να βρω μιαν άκρη. Κάποιος Τούρκος, με βλέπει να ψάχνω αφοσιωμένος στον χάρτη της πόλης και με πλησιάζει.
“Τι θέλετε;” μου λέει, σε άψογα ελληνικά. “Ήταν από εδώ η μάνα μου και προσπαθώ να βρω τη θέση του σπιτιού της, που βρισκόταν μπροστά στην Αγία Φωτεινή”. “Δεν υπάρχει πια τίποτα, μόνο Πάρκο”.

Είναι ένα απόσπασμα του βιβλίου του αείμνηστου παππού μου Παύλου Μαρινάκη», συνέχισε, «αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου αυτού, αφιερωμένο στη μητέρα του Χρυσαυγή, η οποία ξεριζώθηκε από τον τόπο της μαζί με τόσους ακόμα Έλληνες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάντα δύο πατρίδες. Εκείνη που ζούσαν και εκείνη που άφησαν. Κατάφεραν τότε, μαζί με το ελληνικό κράτος και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, να κάνουν ένα πολύ μεγάλο θαύμα και στη συνέχεια να δώσουν και να ξαναζωντανέψουν την ταυτότητά μας, να δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα, να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Όλοι κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. 100 χρόνια μετά, είτε είναι μικρότερο, είτε μεγαλύτερο αυτό το κομμάτι, οφείλουμε να τιμούμε αυτό τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να τον θυμόμαστε ως παράδειγμα που θα μας δίνει τη δύναμη σε δύσκολες εποχές, όπου το θάρρος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων θα αποτελούν και πάλι φάρο για εμάς».

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και αν. καθηγητής Διεθνούς δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραδής, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) Λουκάς Χριστοδούλου και η γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις διαφορετικές ομάδες προσφύγων από την Ιωνία, την ανατολική Θράκη τον Σεπτέμβριο του 1922 και από τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Είπε ότι το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του ελληνικού κράτους, πιο σημαντικό από στρατιωτικές νίκες, διεθνείς συμμαχίες και οικονομικές επιτυχίες υπήρξε η περίθαλψη και στη συνέχεια ενσωμάτωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού Ελλήνων που ήλθαν ως πρόσφυγες και αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/4 του πληθυσμού που κατοικούσε στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για τις δικές του μνήμες από τη Μικρά Ασία όσες είχε από την οικογένειά του αλλά και όσες απέκτησε όταν βρέθηκε εκεί για τα γυρίσματα μιας ταινίας, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) Λουκάς Χριστοδούλου κάνοντας μια αναδρομή στις μνήμες εκείνης της εποχής και στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν καταφέρνοντας να εξελιχθούν και να προκόψουν και η κ. Κρυσταλλίδου η οποία μίλησε για τα βιώματα των ανθρώπων της οικογένειάς της που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Αθηνών Άννα Καραμανλή, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλλιάνος, Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Μαρκόπουλος, η βουλευτής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφαλά, ο Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο συντονιστής του Διαγραμματειακού Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο γραμματέας ΑΜΕΑ ΝΔ Κώστας Λολίτσας, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Άκης Μπάφας, ο γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ Θόδωρος Κόλλιας, ο γραμματέας Αγροτικών Τομέων Ανδρέας Καρασαρίνης, η γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Χρυσαυγή Ατσιδάκου και ο γραμματέας Ψηφιακού Μετασχηματισμού Κώστας Μαμουλής.

Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμη, ο πρόεδρος ΔΕΕΠ Νοτίου Τομέα Αθηνών Μίλτος Μπαντής και ο πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ν. Σμύρνης Εμμανουήλ Γρηγοράκης, αλλά και ο Eρευνητής Πολιτιστικής Πληροφορικής & Τοπικής Ιστορίας του Παν. Πελοποννήσου Ηλίας Τζιώρας ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφίας που δημιουργήθηκε με αφορμή την εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζεται η προβολή των ντοκιμαντέρ με τίτλο “Μια κληρονομία”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ