Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κωνσταντίνος Χατζηλάκος: Πέθανε ο θρυλικός πιλότος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών, ο Απτχος (Ι) εα Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, ο τελευταίος εν ζωή πιλότος της Ερήμου της 336 Μοίρας της ΠΑ.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1920 και κατατάγηκε στην Σχολή Ικάρων το 1940. Μετά την Γερμανική εισβολή και την κατάρρευση του μετώπου τον Απρίλιο του 1941, ο Κων. Χατζηλάκος μαζί με άλλους 39 Ικάρους φεύγουν από το Άργος (όπου είχε μεταφερθεί η Σχολή στην διάρκεια του Ιταλο-Ελληνικού πολέμου) και μέσω της αμυνόμενης Κρήτης φθάνει στην Αίγυπτο για να καταλήξει στην Ροδεσία (Ζιμπάμπουε) όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως πιλότος και να τοποθετηθεί τον Φεβρουάριο του 1943 στη νέο-ιδρυθείσα 336 Μοίρα Διώξεως, που ήταν εφοδιασμένη με α/φ HURRICANE και είχε  διοικητή τον αείμνηστο Απτχο Σπύρο Διαμαντόπουλο.

Ο Κων. Χατζηλάκος ακολούθησε την 336 ΜΔ πετώντας από πρόχειρα αεροδρόμια στα παράλια της Βόρειας Αφρικής, παρείχε προστασία σε συμμαχικές νηοπομπές και συμμετείχε σε επικίνδυνες επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών στη Κρήτη. Στα τέλη του 1943 τα HURRICANE της 336 ΜΔ αντικαταστήθηκαν με α/φ SPITFIRE και στην συνέχεια το τέλος του καλοκαιριού η Μοίρα μετασταθμεύει στην Ιταλία από όπου κτυπούσαν τους Γερμανούς που υποχωρούσαν από την Ελλάδα για να επιστρέψει στις 14 Νοεμβρίου 1944 στο Χασάνι (Ελληνικό) μετά από 31/2 χρόνια σκληρών αγώνων και πλήθος επικινδύνων πολεμικών αεροπορικών αποστολών (πάνω από 200).

Την περίοδο 1945-67 υπηρέτησε αρχικά ως εκπαιδευτής σε διάφορες στρατιωτικές σχολές αλλά και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων όπως 110ΠΜ, διευθυντής επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ για να καταλήξει ακόλουθος άμυνας στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, και όταν  έγινε το πραξικόπημα ήταν ανάμεσα στους πρώτους αξιωματικούς που εκδιώχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία παραμένοντας πιστός στο Σύνταγμα που κατήργησε η χούντα. Σαν Βετεράνος των Μοιρών που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο της RAF διετέλεσε επί σειρά ετών  πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας κλάδος Αθηνών RAFA.

Ο Απτχος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος άφησε πριν φύγει από την ζωή μία θαυμάσια συλλογή των πολεμικών αναμνήσεων στο πολύτιμο βιβλίο του «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ»  και ευτύχησε να δει να πετάει ξανά στον Ελληνικό ουρανό το αγαπημένο του SPITFIRE.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 στο κοιμητήριο Παπάγου.

Ο Πρόεδρος Υπτχος (Ι) εα Δημήτριος Λαζάρου και τα Μέλη του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας (ΠΑΣΥΒΕΤΑ) απευθύνουν θερμότατα συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στα τρία τους παιδιά που τον βοήθησαν να μην χάσει καθόλου την επαφή με την αγαπημένη του ΠΑ μέχρι το τέλος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ