Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Όχι Βορίδη στην απόδοση παρακρατηθέντων πόρων στους ΟΤΑ

Τέλος σε κάθε συζήτηση του αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της πρόβλεψης του νόμου για απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της έβαλε η κυβέρνηση η οποία, διαστόματος Μάκη Βορίδη κατέστησε σαφές ότι τα παρακρατηθέντα, αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, δεν πρόκειται να δοθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιλαμβάνεται  ρύθμιση του άρθρου 93 για την κατάργηση της απόδοσης των παρακρατηθέντων αποσαφήνισε και θεσμικά:

«Να είναι σαφές ότι τα παρακρατηθέντα αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, εκεί και τότε, προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση, η οποία πρέπει να κλείσει. Δεν πρόκειται να δοθούν» .

Όσον αφορά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, το άρθρο 93  ορίζει:

Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι

Η προβλεπόμενη στην παρ.5 του άρθρου 259 και στην παρ. 7 του άρθρου 260 του ν.3852/2010 (Α’ 87) τελική εκκαθάριση της απόδοσης των εσόδων στους Ο.Τ.Α. από τον τακτικό προϋπολογισμό, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου έτους, δεν εφαρμόζεται για τα έτη 2016 και εφεξής και για όσο χρόνο ισχύει η παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄152).

Ως τελικές αποδόσεις εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό στους Ο.Τ.Α. στα αντίστοιχα οικονομικά έτη, λογίζονται τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων ανά έτος.

Οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκουν αντίθετη την ΚΕΔΕ, τα μέλη της οποίας, στο Ετήσιο Τακτικό της Συνέδριο διεκδικούν: «Τη σταδιακή απόδοση στους δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη. Δεν θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε, είναι χρήματα των δήμων και δεν τα απεμπολούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ