Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Η ευθύνη λειτουργίας των σχολείων απασχολεί την ΚΕΔΕ

Ομάδα εργασίας για τις ευθύνες των δήμων στην λειτουργία των σχολικών μονάδων φτιάχνει η ΚΕΔΕ, η οποία δια του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου τονίζει πως, οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης είναι δυσανάλογες με την χρηματοδότησή τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης αναφερόμενος στις σχολικές υποδομές και την ευθύνη των Δήμων ως προς την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε σχέση με την συντήρηση, τον έλεγχο των υποδομών και των λειτουργικών εξόδων είπε: « Είναι δυσανάλογα μεγάλη η ευθύνη που έχει πέσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης για τις σχολικές μονάδες. Τα περισσότερα σχολεία μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν προτού η συντήρησή τους γίνει ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για παλαιές κατασκευές που περιήλθαν στην ευθύνη των Δήμων το 2011 με πολλά πολεοδομικά και άλλα προβλήματα.

Από το 2011 και μετά, η Αυτοδιοίκηση φρόντισε και έφτιαξε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Καλούμαστε όμως να απολογηθούμε και για σχολεία με πολεοδομικά ζητήματα (κάποια δεν διαθέτουν ούτε οικοδομικές άδειες) ή κατασκευές ακόμη και του 1950, για τα οποία οι φιλότιμες προσπάθειες με τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις μας, δεν φτάνουν. Έχουμε ευθύνη, ναι, για την συντήρηση αλλά στο εύρος που μας αναλογεί». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα συστήσει άμεσα μια ομάδα εργασίας για να καταγραφούν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις σχολικές μονάδες, ώστε άπαντες να κατανοήσουν πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του «Μουτζούρη» και να αμαυρώνεται χωρίς να έχει την ευθύνη.

Αφού ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι απόλυτα σεβαστή, σημείωσε ότι τίθενται δύο καίρια ζητήματα: πρώτον τί γίνεται σήμερα και ενόσω η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί και δεύτερον τί γίνεται από εδώ και πέρα.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «από τις συναντήσεις του  με τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα, η απάντηση είναι ότι το Υπουργείο περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση για να δει το σκεπτικό αλλά και το διατακτικό μέρος.

Για το μείζον θέμα τί κάνουν οι Δήμοι από δω και πέρα  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής: «Να ξεκαθαρίσω ότι  δεν είναι πρόβλημα και δεν θα μπορούσε να είναι πρόβλημα μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή. Πρόβλημα ήταν ο εκλογικός νόμος του 2019 που δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης αλλά δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα σε όλους μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας.

Και είναι ακόμη πιο αγωνιώδεις οι φωνές για το τί μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι μπαίνουμε το 2023 σε μια προεκλογική χρονιά για όλους μας.

Αλίμονο αν μπούμε σε μια χρονιά – που σίγουρα θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές από τις δικές μας – και δεν θα μπορούμε να πάρουμε στοιχειώδεις αποφάσεις για τους Δήμους μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε διάφορα ζητήματα».

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν απορίες για το πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομικών τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπενθυμίζοντας ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν στους Δήμους 50 εκ. ευρώ, ως έκτακτη χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος.

Είναι αδιανόητο να πιστεύει κάποιος, ότι είναι εφικτό με τα τωρινά δεδομένα να κάνουμε ακριβείς μετρήσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Το είχαμε άλλωστε δηλώσει από την αρχή που εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα».

Ειδήσεις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ