Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
spot_img

Οικονομία πού… pass;

Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 24/12/2022

H έκπληξη στη συζήτηση του προϋπολογισμού ήταν η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του επιδόματος για την αγορά τροφίμων – κάποιοι το «βάφτισαν» Market Pass και άλλοι Food Pass. Έτσι, από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού από το σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια μετά το «καλάθι του νοικοκυριού» ν’ αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που έχουν μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη όλων μας.

Η κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξε σκληρή και όλα τα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση για ένα προεκλογικό μέτρο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση μπορεί να δώσει μια μικρή έστω ανάσα στα περισσότερα νοικοκυριά, δεδομένου ότι και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή του είναι αυξημένα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κατάφερε να έρθει σε συμφωνία και με τις τράπεζες για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ που συμπαρασύρουν και τα εγχώρια επιτόκια – κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Έτσι, θα καλύπτεται το 50% της αύξησης, ενώ οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν και σε σειρά παράλληλων παρεμβάσεων, όπως, για παράδειγμα, η μείωση των χρεώσεων για συναλλαγές και άλλες πληρωμές ή προμήθειες.

Με τις τιμές των καυσίμων να βρίσκονται αυτό το διάστημα σε -σχεδόν- προ κρίσης επίπεδα και με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, τα νοικοκυριά πράγματι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να πάρουν μια μικρή έστω ανάσα. Η κατάσταση ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει σταθεροποιηθεί και η κρίση καιροφυλακτεί, ενώ ως ιδιαίτερα σημαντική πρέπει να διαβαστεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για σταδιακή σύγκλιση των μισθών με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο για να λυθούν οριστικά τα προβλήματα και να εκλείψουν οι ανισότητες, αφού έως τότε τα επιδόματα και οι κάθε τύπου παρεμβάσεις μοιάζουν με μπαλώματα. Που αποτελούν μια κάποια λύση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεν, αλλά όχι και οριστική απάντηση στο εκάστοτε πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ