Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις νέες ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 16/2/2023 στις κινηματογραφικές αίθουσες.

==============================================

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – World War III

Ένα πολυεπίπεδο δράμα για την εκμετάλλευση και τη δύναμη της εξουσίας που μπορεί να αλλάξει χέρια, σε ένα κόσμο του οποίου η ιστορία διαρκώς μεταβάλλεται αλλά και επαναλαμβάνεται, είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία.

Στην ταινία, ο Σακίμπ είναι εργάτης του οποίου η οικογένεια χάθηκε σε σεισμό και ο οποίος συμβιώνει με μια κωφάλαλη και όμορφη πόρνη, επειδή τα καταφέρνει στη Νοηματική που την είχε μάθει από την κωφή μητέρα του. Είναι ερωτευμένος μαζί της και προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για την ευτυχία τους. Περιμένοντας με άλλους εργάτες να περάσει κάποιο φορτηγό να τους πάρει για κάποια -οποιαδήποτε- δουλειά, τον μαζεύει το φορτηγό μιας κινηματογραφικής παραγωγής, που χρειάζεται ανθρώπους «για όλες τις δουλειές».

Ο Σακίμπ (εξαιρετικός ο Μόχσεν Ταναμπάντε) τοποθετείται εργάτης στην κατασκευή των σκηνικών μίας ταινίας με θέμα τις φρικαλεότητες του Χίτλερ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίς όμως κάποια προηγούμενη ειδοποίηση, ο ίδιος μαζί με άλλους δύστυχους εργάτες, υποχρεώνονται να υποδυθούν τους Εβραίους που οδηγούνται στους θαλάμους αερίων.

Μαντρωμένοι από τα συρματοπλέγματα και κλεισμένοι σε θαλάμους που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει, οι εργάτες δεν μπορούν να αρνηθούν, ξεγυμνώνονται και υφίστανται τα πάνδεινα, όπως οι Εβραίοι στην πραγματικότητα, με έναν ηλικιωμένο μάλιστα που είχε επιβιώσει του Νταχάου, να μονολογεί «Τι γελοιότητες! Αυτά δεν συμβαίνανε έτσι».

Την ίδια ώρα, ο δευτεροκλασάτος ηθοποιός που υποδύεται τον Χίτλερ, παθαίνει ανακοπή και ο σκηνοθέτης για να μη διακόψει τα γυρίσματα (τρέχουν τα έξοδα μαζί με τις προθεσμίες), τοποθετεί στη θέση του τον Σακίμπ που αρνείται, αλλά του δίνει μικρή αύξηση και δικό του χώρο μέσα στο σκηνικό ενός άνετου σπιτιού των Ναζί. Πολύ καλύτερο από το σκηνικό του θαλάμου αερίων που στάζει νερά όταν βρέχει. Εκεί, ο Σακίμπ θα κρύψει και την κωφάλαλη φίλη του ρισκάροντας το γεγονός ότι είναι πόρνη και θα την αναζητήσει ο προαγωγός της για τα διαφεύγοντα κέρδη του. Οπότε, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Ο Σακίμπ πλέον ως απαραίτητος ηθοποιός και εκβιαζόμενος από τον προαγωγό στρέφεται προς τον σκηνοθέτη και τον εκβιάζει με τη σειρά του για χρήματα…

Ο Χουμάν Σεγιέντι με αυτή την αλληγορική σάτιρα και βασισμένος σε ένα πανέξυπνο σενάριο, μας παρουσιάζει με τρομακτικό ρεαλισμό και αγωνία μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε, έναν κόσμο κυριευμένο από την ψευτιά, τον εγωισμό, τη διαφθορά και τη στυγνή εκμετάλλευση του αδύναμου, ένα κόσμο στον οποίο περιλαμβάνονται και τα παρασκήνια του κινηματογράφου.

INFO

Είδος: Δράμα, Θρίλερ (117΄)

Χώρα: Ιράν (2022)

Σκηνοθεσία: Χουμάν Σεγιέντι

Παίζουν: Μόχσεν Ταναμπάντε, Μαχσά Χετζάζι, Νέντα Τζεμπραεϊλί, Ναβίντ Νοσράτι

Διανομή: Cinobo

=======

1 9 7 6

Πολιτικό και κοινωνικό δράμα με φόντο τη Χιλή του 1976, λίγο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε και την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος Πινοσέτ. Η Κάρμεν, μια γυναίκα της ανώτερης τάξης (Αλίν Κούπενχαϊμ), θα κληθεί να φροντίσει έναν τραυματισμένο αντικαθεστωτικό νεαρό, που ο ιερέας της ενορίας, πατήρ Ελίας (Νικόλας Σεπούλβεδα) την υποχρεώνει να κρύψει και να περιθάλψει. Η Κάρμεν τον φροντίζει νομίζοντας ότι είναι κάποιος κυνηγημένος που κρύβεται, αλλά εκείνος της εξηγεί: «δεν είμαι κοινός εγκληματίας» και εκείνη εκ των πραγμάτων πρέπει να πάρει τα ρίσκα της.

Δυστυχώς, το αδύναμο σενάριο δεν καλύπτει την πολιτική ιστορία της χώρας και ο σύγχρονος θεατής δεν θα μάθει ποτέ, ούτε από τον κρυμμένο επαναστάτη, ούτε και από τους άλλους χαρακτήρες της ταινίας, τι ακριβώς συνέβαινε στη Χιλή το 1976. Το θέμα αυτό θίγεται μόνο με υπονοούμενα πλάνα της σκηνοθέτριας Μανουέλα Μαρτέλι, η οποία -τουλάχιστον- αναδεικνύει την ανθρωπιά που κρύβει μέσα της η Κάρμεν και το σχετικό θάρρος της, όταν πλέον έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Κρίμα, διότι το θέμα της ταινίας είναι πραγματικά ενδιαφέρον.

INFO

Είδος: Δράμα (95΄)

Χώρα: Αργεντινή, Χιλή, Κατάρ (20220

Σκηνοθεσία: Manuela Martelli

Παίζουν: Aline Küppenheim, Nicolás Sepúlveda, Hugo Medina

Διανομή: Weirdwave

=======

Close

Δράμα χαρακτήρων και ενηλικίωσης με θέμα την ταυτότητα και τη θέση στην κοινωνία. Δύο 13χρονα αγόρια, ο Ρεμί και ο Λεό, περνούν το καλοκαίρι τους παίζοντας και βοηθώντας τους γονείς του Λεό στις αγροτικές εργασίες. Κάνουν σχεδόν τα πάντα μαζί, αλλά στην αρχή της σχολικής χρονιάς η φιλία τους διακόπτεται εξαιτίας ενός βίαιου γεγονότος. Για να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Λεό στρέφεται στη μητέρα του φίλου του, γυρεύοντας απαντήσεις σε ερωτήματα μεγαλύτερα από την ηλικία του.

INFO

Είδος: Δράμα (105΄)

Χώρες: Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία (2022)

Σκηνοθεσία: Λούκας Ντοντ

Παίζουν: Εντεν Νταμπρίν, Γκουστάβ Ντε Βελ, Έμιλι Ντεκέν

Διανομή: Ama Film

=========

Ξεκουράσου – Bed rest

Ψυχολογικό θρίλερ, με φόντο το στρες από δύσκολη εγκυμοσύνη. Μετά από πολλές προσπάθειες, η Τζούλι Ρίβερς μένει τελικά έγκυος και μετακομίζει μαζί με τον άντρα της στο νέο τους σπίτι, έτοιμοι να ξεκινήσουν την οικογένεια τους. Ωστόσο, ένα γιορτινό βράδυ παίρνει μια αναπάντεχη τροπή και εκείνη καταλήγει στο νοσοκομείο. Αναγκασμένη να περάσει τις επόμενες οκτώ εβδομάδες στο κρεβάτι και με τον σύζυγό της να δουλεύει ατελείωτες ώρες, η μονοτονία της σύντομα θα αντικατασταθεί από ενοχλητικούς ήχους και απόκοσμες εικόνες.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Δράμα (90΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Λόρι Έβανς Τέιλορ

Παίζουν: Μελίσα Μπαρέρα, Γκάι Μπάρνετ, Έντι Ίνκσετερ, Σεμπάστιαν Μπιλινγκσλέι-Ροντρίγκεζ

Διανομή: The Film Group

=============

Antman and the Wasp: Quantumania

Ο Scott Lang και η Hope Van Dyne, μαζί με τους Hank Pym και Janet Van Dyne, εξερευνούν το Quantum Realm, όπου αλληλεπιδρούν με παράξενα πλάσματα και ξεκινούν μια περιπέτεια που ξεπερνά τα όρια αυτού που πίστευαν ότι ήταν δυνατό.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια (125΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Πέιτον Ριντ

Παίζουν: Πολ Ραντ, Εβάντζελιν Λίλι, Τζόναθαν Μέιτζορς, Κάθριν Νιούτον

Διανομή: Feelgood

==========

Η παρέα των θαυμάτων – My fairy troublemaker

Η Βιολέτα είναι μια νεαρή μαθητευόμενη νεράιδα των δοντιών. Φλυαρεί διαρκώς και είναι αρκετά ισχυρογνώμων, αν και στην πραγματικότητα κατά βάθος είναι ανασφαλής επειδή ακόμη δεν ξέρει να χειριστεί καλά τη μαγεία. Όταν αποτυγχάνει στις τελικές εξετάσεις για νεράιδες, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της  και μπαίνει λαθραία στον κόσμο των ανθρώπων με απρόσμενες συνέπειες και πολλές περιπέτειες.

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακό (85΄)

Χώρες: Λουξεμβούργο, Γερμανία (2022)

Σκηνοθεσία: Καρολίν Όριγκερ

Μεταγλωττισμένο

Διανομή: Rosebud.21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ