Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δίπλα στον πολίτη με πράξεις για ένα μέλλον με ευημερία

Γράφει ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

H χώρα μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχει κάνει άλματα στο πεδίο της οικονομίας ενώ έχει βελτιώσει κατά πολύ και την αναπτυξιακή της προοπτική. Το γεγονός αποτελεί κοινή διαπίστωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι αποτυπώνεται σε όλο και περισσότερους οικονομικούς δείκτες και επισημαίνεται από διεθνείς αναλυτές και ξένους οίκους. Οι προαναφερθείσες επιδόσεις είναι αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού έργου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο συνεχίστηκε αδιαλείπτως, παρά τις όποιες κρίσεις αντιμετωπίσαμε, δημιουργώντας στο τέλος της ημέρας το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εισακούοντας τις ανάγκες εγχώριων και διεθνών επιχειρήσεων και υιοθετώντας όλες τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, αναβαθμίσαμε τρία βασικά επενδυτικά εργαλεία της χώρας: τον Αναπτυξιακό Νόμο, τον Νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα συγκροτήσαμε ένα ενιαίο και συνεκτικό σύστημα διακυβέρνησης και συντονισμού για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ώστε να προσδώσουμε στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βιώσιμο και πράσινο πρόσημο.

Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών μας είναι ήδη ορατά. Συγκριτικά με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ, μειώθηκε δραστικά ο χρόνος έγκρισης και υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση των ετήσιων υπαγωγών άνω του 282%. Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίσαμε (Ν. 4887/2022), μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελλάδας, προκηρύξαμε τα 4 πρώτα καθεστώτα ενίσχυσης (Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τουριστικές Επενδύσεις, Αγροδιατροφή, Επιχειρηματικότητα 360) και ανακοινώσαμε το 5ο που είναι το καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».

Αντίστοιχα, με τον νέο Νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που ψηφίσαμε το 2021 (Ν. 4864/2021), κωδικοποιήθηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο, δημιουργήθηκαν νέες κατηγορίες επενδύσεων και ενισχύθηκαν τα χορηγούμενα κίνητρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο αριθμός των εγκεκριμένων στρατηγικών επενδύσεων επί διακυβέρνησης ΝΔ, να τριπλασιαστεί, ενώ ο προϋπολογισμός αυτών να πενταπλασιαστεί.

Τέλος, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, γεγονός που οδήγησε στον τριπλασιασμό των εντάξεων έργων στις διαδικασίες των ΣΔΙΤ. Ενδεικτικά, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί 34 έργα συνολικού κόστους επένδυσης ύψους 4,6 δισ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά 46 έργα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλά τεχνοκρατικούς, οικονομικούς δείκτες και αδιάφορα στατιστικά. Η επενδυτική αυτή προοπτική, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξήσει το δημοσιονομικό της περιθώριο υλοποιώντας πολιτικές που αγγίζουν τους συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Η επενδυτική άνοιξη των τελευταίων τριάμισι χρόνων συνέβαλε καταλυτικά στα επιδόματα που δώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία στήριξαν επιχειρήσεις και πολίτες, το «καλάθι του νοικοκυριού», το market pass, το fuel pass και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτό ακριβώς το δημοσιονομικό περιθώριο στηρίζονται και όλα τα προγράμματα που ενεργοποιήσαμε με στόχο τη μείωση της ανεργίας, η αύξηση των συντάξεων στην οποία προχωρήσαμε για πρώτη φορά μετά από περίπου μια δεκαετία καθώς και τα προγράμματα που απευθύνονται στις νέες και τους νέους της χώρας που κάνουν τώρα τα πρώτα τους προσωπικά ή επαγγελματικά βήματα.

Με το παραπάνω έργο ως παρακαταθήκη, ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών του Βόρειου Τομέα της Αθήνας και δεσμεύομαι να εργασθώ με την ίδια αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Όχι με λόγια και ευχολόγια, αλλά με προγραμματισμό, οργάνωση και ορθολογισμό, για να κάνουμε ακόμα πιο γερές τις βάσεις που θεμελιώσαμε για την πρόοδο του τόπου και να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ