Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Κοινοτική Ψυχιατρική στην Ελλάδα: Ταξίδι στον χρόνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Ψυχικής Υγείας με τίτλο «Κοινοτική Ψυχιατρική στην Ελλάδα: Ταξίδι στον χρόνο», που διοργάνωσε η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στο Σεράφειο Συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων. 

Το παρών έδωσαν περισσότερα από 380 άτομα, προερχόμενα από τον χώρο της υγείας, της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και των θεσμών. 

Το μήνυμα ήταν σαφές: Η Ψυχική Υγεία μεταφέρεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο στον δημόσιο λόγο όσο και στο εργασιακό περιβάλλον και την κοινωνική ζωή. Ένα ζήτημα που για χρόνια αποτελούσε ταμπού, πλέον έχει πάρει διαστάσεις virality. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς, παρότι το εργασιακό στρες, οι κρίσεις πανικού, η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και άλλα θέματα πάντα συνέβαιναν, τα αντιμετωπίζαμε ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Σήμερα, σταδιακά ξεκινήσαμε επιτέλους να μιλάμε ανοιχτά και κυρίως να προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, 106 νέες δομές για την Ψυχική Υγεία στην κοινότητα, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά, τους εφήβους, τους ηλικιωμένους, αλλά και τους εργαζόμενους πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. 

Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από τον Νίκο Μπαλτά,  γενικό

Ο Νίκος Μπαλτάς, γενικός διευθυντής της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με την υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

διευθυντή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την Ιωάννα Αλπέρτη Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας ΙΑΣΙΣ και την Εβίτα Αγαπητού, Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του φονικού σεισμού που πλήττει τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και τη Συρία. 

Ακολούθησε χαιρετισμός από την υφυπουργό Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, την Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε και ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Ακολούθησε χαιρετισμός και ομιλία με θέμα «Ο ρόλος των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και σήμερα: η προσφορά, τα προβλήματα, οι προκλήσεις και προοπτικές» από τον Μενέλαο

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής, πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ και ΠΕΨΑΕΕ

Θεοδωρουλάκη, διδάκτορα Κοινωνικής Πολιτικής, πρόεδρο ΔΣ Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ και ΠΕΨΑΕΕ. 

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι επισκέπτες επισκέφθηκαν τους 3 ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς, όπου κάθε σταθμός αποτέσε ένα ταξίδι σε διαφορετική περίοδο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, κινούμενοι γραμμικά στον χρόνο από το παρελθόν φτάνοντας στο σήμερα.

Στόχος ήταν να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος γύρω από τα παρακάτω ερωτήματα:

• Πώς ξεκίνησε η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;

• Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

• Πώς το κοινοτικό έργο ενισχύει την ορατότητα και συμπερίληψη της Ψυχικής Υγείας στον δημόσιο διάλογο;

Οι 3 σταθμοί της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Στον 1ο σταθμό, η Δέσπω Κριτσωτάκη, ιστορικός, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Centre for the Social History of Health and Healthcare, University of Strathclyde, Glasgow ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Η Ψυχιατρική περίθαλψη στην

Χάρης Ασημόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στη Ψυχική Υγεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική

Ελλάδα (1900-1960)». 

Στον 2ο σταθμό, ο Χάρης Ασημόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στη Ψυχική Υγεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Η ζωή στο Ψυχιατρείο: Μορφές ιδρυματισμού και ιδρυματική κακοποίηση». 

Στον 3ο σταθμό, ο Στέλιος Στυλιανίδης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής – επιτ. πρόεδρος ΕΠΑΨΥ, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής ανέπτυξε ομιλία με τίτλο «Οι προκλήσεις της

Στέλιος Στυλιανίδης, Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Επιτ. πρόεδρος ΕΠΑΨΥ, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής

κοινωνικής – κοινοτικής ψυχιατρικής μετά την πανδημία και η κοινωνία των πολιτών».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ηλέκτρας Σπύρου, ΜSc, Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας & Επιστημονικά Υπεύθυνη Π.Δ. ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ σχετικά με καλές πρακτικές Κοινωνικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της καλής πρακτικής της υπηρεσίας «Κοινοτική Ψυχιατρική φροντίδα κατ’ οίκον της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ» με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη του έργου. Η παρουσίαση της καλής πρακτικής πραγματοποιήθηκε από την ομάδα υλοποίησης η οποία αποτελείται από τους Νάσια Παραδείση – ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια MSc, Χρήστο Σφήκα – νοσηλευτής και Χρυσάνθη Κατσιώτη – κοινωνική λειτουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ