Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή από τον Βασίλη Σπανάκη το θέμα των πολυώροφων πολυκατοικιών στον Άλιμο

Στη Βουλή, προκειμένου να λάβει απαντήσεις από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έφερε το θέμα της ανέγερσης υπερβολικά υψηλών κτιρίων στον Άλιμο, ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης Σπανάκης.

Συνδράμοντας ουσιαστικά και στον αγώνα της δημοτικής Αρχής του Αλίμου που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο κινεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης, ο Β. Σπανάκης κατέθεσε ερώτημα προς τον Κώστα Σκρέκα.

Όπως είχε καταγγείλει και ο Ανδρέας Κονδύλης, οι κατασκευαστές με διάφορα “τρικ” στα κτίρια αυτά αναπτύσσουν δόμηση που ξεπερνάει και τον Συντελεστή της περιοχής, αλλά και το ύψος που κανονικά ισχύει. Ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία κτήρια, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα.

Ο βουλευτής του Νότιου τομέα, στο ερώτημα του προς τον υπουργό τονίζει:

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολυάριθμες διαμαρτυρίες από κατοίκους περιοχών του Νοτίου Τομέα Αθηνών σχετικά με το ύψος των νεοαναγειρόμενων κτιρίων.

Το πρόβλημα πηγάζει από τη δυνατότητα που δίνει το άρθρο 10 του ν. 4067/2012 για αύξηση του συντελεστή δόμησης σε περιπτώσεις που για το κτίριο επιλέγεται να περιοριστεί η κάλυψή του σε σχέση µε την επιτρεπόμενη, όταν αναπτύσσεται σε οικόπεδο που προκύπτει από τη συνένωση μικρότερων οικοπέδων, όταν αποδίδει μέρος του ακάλυπτου χώρου ή της στέγης του σε δημόσια χρήση, όταν αποσύρεται και αντικαθίσταται µε άλλο κτίριο που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή όταν κατασκευάζεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να είναι εξαιρετικά περιορισμένο ή σχεδόν μηδενικό το ενεργειακό του αποτύπωμα.

Με τη χρήση της παραπάνω δυνατότητας, αναπτύσσεται δόμηση και ύψος των νέων οικοδομών που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής με άμεση επίπτωση την υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις παραλιακών δήμων, όπως στον Άλιμο, όπου η Δημοτική Αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία (13) κτίρια και ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα (14), υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της πολεοδομικής μορφής των περιοχών.

Επειδή η θέσπιση της διάταξης του άρθρου 10 του ν. 4067/2012, έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση της μορφολογίας και του πολεοδομικού χαρακτήρα ορισμένων περιοχών.

Επειδή υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ύψος αρκετών νεοαναγειρόμενων κτιρίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την τροποποίηση του άρθρου 10 του ν. 4067/2012, ούτως ώστε ο αυξημένος συντελεστής δόμησης να μην μεταβάλει την κατηγορία του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων;

2) Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της πολεοδομικής μορφής σε Δήμους όπου ξεπερνιέται το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των νεοαναγειρόμενων κτιρίων;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ