Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επεκτείνεται το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων

Την αναβάθμιση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων με επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, συνεχίζει ο Δήμος Καισαριανής.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, με απόφασή τους, στις 14/02/2023, ενέκριναν την αίτηση ένταξης του Δήμου Καισαριανής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Το πρόγραμμα, αξίας 1.006.012 ευρώ, χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Μέσω του αυτού ο Δήμος Καισαριανής προμηθεύεται:
• ειδικό απορριμματοφόρο συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων με πλυντήριο
• ένα φορτηγό με αρπάγη για συλλογή κλαδιών
• ένα μεγάλο κλαδοτεμαχιστή
• 1.000 καφέ κάδους οι οποίοι θα τοποθετηθούν έξω από πολυκατοικίες και σπίτια
• βιοδιασπώμενες σακούλες μεταφοράς των βιοαποβλήτων από το σπίτι στον κάδο
• ενημερωτικά φυλλάδια για τους δημότες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο βασικές δράσεις: τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και φυτικών υπολειμμάτων (τα βιαπόβλητα από οικίες υπολογίζονται στο 65% του συνόλου των αστικών αποβλήτων), και τη δημοσιότητα και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο, η απομείωση των απορριμμάτων στο Δήμο Καισαριανής αποτελεί στρατηγικό στόχο της Δημοτικής Αρχής και ικανοποιεί δύο ευρύτερους στόχους:
• Την προστασία του περιβάλλοντος.
• Τη μείωση εξόδων του Δήμου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βοσκόπουλος, η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων από την Καισαριανή στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι κοστοβόρα και περιβαλλοντικά επιβλαβής.

Μεσο-μαρκοπρόθεσμος στόχος είναι η εξασφάλιση της αυτονόμησης του Δήμου Καισαριανής στη διαχείρηση απορριμμάτων.

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Δήμου Καισαριανής, περιλαμβάνει τη συνεργασία με όμορους δήμους για τη δημιουργία υποδομής επεξεργασίας απορριμμάτων σε χώρο κοντά στους συμμετέχοντες Δήμους. Μια τέτοια κίνηση θα μειώσει τα έξοδα μεταφοράς και διαχείρισης κατά 4/5.
«Αυτός ο σχεδιασμός», προσθέτει ο δήμαρχος, «συμπληρώνεται από πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται στο Δήμο Καισαριανής, όπως η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, η οποία είναι κατά 20% περισσότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη διοίκηση».

Διαβάστε επίσης: Σεμινάριο “Walk me Out” για τη βελτίωση ζωής των αδέσποτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ