Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Τα πάρκα παιδικής χαράς ως αφετηρίες για την ομαλή ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην ευρεία κοινωνία

Γράφει η Άρια – Αριάδνη Αγάτσα*

Η καρδιά του Αθλητισμού «χτυπάει» στις πλατείες της γειτονιάς και στις παιδικές χαρές. Γιατί Πολιτική για τον Αθλητισμό δεν γίνεται χωρίς τις δράσεις εκείνες που ισχυροποιούν αυτό το πρώτο επίπεδο της άσκησης, καθώς εκεί διασφαλίζεται η καλή πορεία των αθλητών και δίνονται οι εγγυήσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών. Τι γίνεται, όμως, με την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία σε αυτό το πρώιμο στάδιο του αθλητισμού;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι δήμοι στο Βόρειο Τομέα Αθήνας έχουν προχωρήσει στην ανακατασκευή αρκετών παιδικών χαρών στις γειτονιές τους, με τη δημιουργία ασφαλών, πρότυπων και σύγχρονων χώρων για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, με δυσκολία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προσβάσιμες και συμπεριληπτικές, καθώς ακόμα και αν ακολουθούν τις οδηγίες περί προσβασιμότητας, λίγες διαθέτουν παιχνίδια ή αρκετά όργανα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά με αναπηρία.

Οι παιδικές χαρές εν γένει αποτελούν τόπους φιλοξενίας αθλητικών δραστηριοτήτων και προωθούν την κοινωνικοποίηση των παιδιών, ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη συμμετοχική δράση, ενώ παράλληλα αποτελούν έναν τόπο, ο οποίος δημιουργεί οικειότητα και συναισθηματικές αναφορές. Με δεδομένη, λοιπόν, τη σημασία του παιχνιδιού και της άσκησης στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη κάθε παιδιού, η παιδική χαρά αποτελεί ένα από τα πρωτογενή «κύτταρα» κοινωνικής προσαρμογής και αθλητικής δραστηριότητας, τόσο πριν από το σχολείο, όσο και αμέσως μετά από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού. Για τους λόγους αυτούς, η παιδική χαρά λειτουργεί ως μία πολύ καλή αφετηρία για την ομαλή ένταξή των παιδιών με αναπηρία στην ευρεία κοινωνία, ενώ τα φέρνει σε μια πρώτη επαφή με το «μαγικό» κόσμο της άθλησης.

Ως «Πρέσβειρα των ΑμεΑ» της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ) και ως αθλητικογράφος, που ασχολείται επισταμένα με τα προβλήματα των αθλητών με αναπηρίες, είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένη γύρω από τα ζητήματα που δυσκολεύουν, τόσο την καθημερινότητα, όσο και την προσβασιμότητά τους στην άθληση. Η εξασφάλιση υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού, που θα προωθούν τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι, χωρίς αποκλεισμούς, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, πρέπει να παραμείνει υψηλή προτεραιότητα για όλες τις διοικήσεις των Δήμων και οι οριοθετημένοι δημοτικοί-κοινοτικοί υπαίθριοι χώροι με προδιαγραφές για ΑμεΑ να πολλαπλασιαστούν και να μην είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έτσι ώστε το παράδειγμα του πάρκου παιδικής χαράς για ΑμεΑ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην Κηφισιά, να γίνει ένα από τα πολλά στο Βόρειο Τομέα Αθήνας, που φέρουν πινακίδα με το σήμα καταλληλότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και φιλοξενούν όργανα και εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ) και την ισχύουσα νομοθεσία.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία σε πάρκα παιδικής χαράς και αθλητικούς χώρους και η προσθήκη ειδικών οργάνων με προδιαγραφές για ΑμεΑ, θα πρέπει να αποτελεί συνεχώς προτεραιότητα και να συνοδεύει την ανακατασκευή των παιδικών χαρών που έχουν ολοκληρωθεί το τελευταίο διάστημα και διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέο Ηράκλειο, αλλά και σε όλο το εύρος του βόρειου τομέα. Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλίες όπως αυτή της εκ βάθρων ανακαίνισης του κτιρίου επί της Λεωφόρου Δεκελείας 34 στη Νέα Φιλαδέλφεια από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, για τη φιλοξενία δύο δομών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Περιθάλψεων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή σύνδρομο Down «Mαρία Κόκκορη», αλλά και εκείνη της πρότασης του Δήμου Βριλησσίων για ανέγερση κτηρίου κοινωνικών δομών, ολοκληρωμένης φροντίδας για ΑμεΑ σε οικόπεδο στα Άνω Βριλήσσια, να δώσουν το παράδειγμα της έμπρακτης ενίσχυσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εμποδιζόμενων ατόμων σε όλη την περιφέρεια.

Γιατί για να έχει νόημα η ανάπτυξη μιας Πολιτικής θα πρέπει να μεριμνά για το σύνολο των κατοίκων ενός δήμου, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό. Γι’ αυτόν το λόγο, προτίθεμαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι και από τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε όταν μιλάμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη, να εννοούμε ευκαιρίες για όλους. Ισότητα στις ευκαιρίες, και όχι ισότητα στη μιζέρια. Όταν μιλάμε για Ελευθερία, να εννοούμε σεβασμό στα δικαιώματα όλων και όχι επιλεκτική προσβασιμότητα και ασυδοσία για οργανωμένες μειοψηφίες.

 

* Η Άρια Αγάτσα είναι υποψήφια

Βουλευτής ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας (B1) Δημοσιογράφος ΕΡΤ |

Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ | π. βουλευτής |

π. Αντινομάρχης

Site: https://ariaagatsa.gr

Facebook & Instagram: @aria.agatsa

TikTok, Youtube,

Twitter & LinkedIn: @ariaagatsa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ