Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 11 Μαΐου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις νέες ταινίες που προβάλλονται από 11/5/2023 στους κινηματογράφους, καθώς και το επικό 1900 του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. 

======================================

Επιστροφή στη Σεούλ – Retour à Séoul

Η 25χρονη Φρέντι ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα όπου γεννήθηκε και από όπου στη συνέχεια, δόθηκε για υιοθεσία και μεγάλωσε στη Γαλλία. Η επιστροφή της στηρίζεται σε μια παρόρμηση να επανασυνδεθεί με την καταγωγή της έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση των βιολογικών γονιών της. Σε μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα (αγνοεί για παράδειγμα, ότι βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να δώσουν και οι δύο βιολογικοί γονείς της τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτή τη συνάντηση αλλιώς το ταξίδι της δεν έχει νόημα) γνωρίζει πολλές διαφορετικές ζωές και η ζωή της παίρνει νέες, απρόσμενες κατευθύνσεις.

Δραματική ταινία ενηλικίωσης, με φόντο την ανάγκη του ανθρώπου να εξερευνά τις ρίζες του, που οδηγεί σε πολλές διαφορετικές ζωές.

INFO

Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 115′

Χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Νότια Κορέα, Ρουμανία, 2022

Σκηνοθεσία: Ντέιβι Τσου

Παίζουν: Παρκ Τζι-Μιν, Ο Κουάνγκ-Ροκ, Κιμ Σουν-Γιούνγκ

Διανομή: Cinobo

==========================

Ρένφιλντ – Renfield

Μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του μύθου του Δράκουλα, με αφήγηση από την πλευρά του υπηρέτη του Ρένφιλντ, τοποθετημένη στη Νέα Ορλεάνη.

Εκεί, ο βασανισμένος βοηθός (Νίκολας Χουλτ) του πιο ναρκισσιστή αφεντικού της ιστορίας (απολαυστικός ο Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του Δράκουλα), αναγκάζεται να προμηθεύει με θηράματα τον κύριό του και να του προσφέρει ό,τι ζητήσει, ανεξάρτητα από το πόσο ευτελές είναι. Αλλά σήμερα, μετά από αιώνες σκλαβιάς, ο Ρένφιλντ έχοντας διαπιστώσει τι συμβαίνει «εκεί έξω», προσπαθεί να… αυτονομηθεί. Αν βέβαια του το επιτρέπει ο Κύριός του.

Αιμοσταγές και αιματοβαμμένο, αλλά καθόλου gothic, με φωτογραφία που παραπέμπει σε graphic novel, θρίλερ που προσπαθεί να αποσπάσει γέλιο. Μερικές φορές το καταφέρνει. Τις περισσότερες όμως όχι.INFO

Είδος: Κωμωδία, Τρόμου, 93΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Κρις ΜακΚέι

Παίζουν: Νίκολας Χουλτ, Νίκολας Κέιτζ, Ακουαφίνα, Μπεν Σουάρτς, Έντριαν Μαρτίνεζ

Διανομή: Tulip

=========================

Αγάπη ξανά – Love again

Παλιομοδίτικα στημένη, ρομαντική ιστορία με όλα τα γνωστά κλισέ των ταινιών για την τηλεοπτική ημέρα του «Αγίου Βαλεντίνου».

Σε αυτή την κωμωδία, η Μίρα Ρέι έχει χάσει τον αρραβωνιαστικό της αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το θάνατό του και στέλνει ρομαντικά κείμενα στον παλιό αριθμό του κινητού του, χωρίς να γνωρίζει ότι ο αριθμός έχει εκχωρηθεί στο εταιρικό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Ρομπ Μπερνς.

Ο Ρομπ αιχμαλωτίζεται από την ειλικρίνεια των όμορφων κειμένων της και όταν του ανατίθεται από τον αρχισυντάκτη του να γράψει ένα αφιέρωμα της διάσημης τραγουδίστριας Σελίν Ντιόν, (που υποδύεται τον εαυτό της στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο) ενώ ετοιμάζει την τελευταία περιοδεία της. Στην γνωριμία του με την Ντιόν, ζητά τη βοήθειά της για να βρει και να γνωρίσει τη Μίρα από κοντά. Θα γνωριστούν τελικά, αλλά ο δεσμός τους θα έχει τα γνωστά σκαμπανεβάσματα, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις κινηματογραφικές love stories.

Συμπαθητικές ερμηνείες και στο soundtrack ακούγονται έντεκα (11) τραγούδια της Σελίν Ντιόν από τα οποία τα πέντε (5) είναι γραμμένα ειδικά για την ταινία, που όλα μαζί κυκλοφόρησαν και σε άλμπουμ.INFO

Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική, 104΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τζιμ Στράους

Παίζουν: Πριγιάνκα Τσόπρα, Σαμ Χιούαν, Σελίν Ντιόν, Σοφία Μπάρκλεϊ, Λίντια Γουέστ

Διανομή: Feelgood

=========================

Sisu

Βόρεια Φινλανδία, 1944. Τις τελευταίες σκοτεινές μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μοναχικός χρυσοθήρας διασταυρώνεται με ναζί στρατιώτες που του κλέβουν τον χρυσό. Πολύ σύντομα, όμως, ανακαλύπτουν πως δεν είναι ένας συνηθισμένος χρυσοθήρας. Είναι ένας Sisu, ένας θρυλικός πρώην κομάντο με ασύλληπτο κουράγιο και αδιανόητη αποφασιστικότητα απέναντι στις πιο δύσκολες συνθήκες. Όπως και να επιτεθούν οι ναζί, αυτή η φονική μηχανή θα φτάσει στα άκρα για να πάρει πίσω τον χρυσό. Ακόμα και αν χρειαστεί να σκοτώσει όλους τους ναζί που θα βρεθούν στο διάβα του.

INFO

Είδος: Περιπέτεια, Δράση, 91΄

Χώρα: Φινλανδία, 2022

Σκηνοθεσία: Τζαλμάρι Χελάντερ

Παίζουν: ΓιόρμαΤομίλα, Άξελ Χένι, Τζακ Ντούλαν, Μιμόζα Βιλάμο

Διανομή: Feelgood

========================

Ας ξημερώσει ειρήνη – Vayehi Boker – Let it be morning

Μια πολιτική σάτιρα με φόντο ένα γάμο σε ένα μικρό αραβικό χωριό στο Ισραήλ. Σκηνοθετημένη από Εβραίο Ισραηλινό σκηνοθέτη και βασισμένη σε μυθιστόρημα Παλαιστίνιου συγγραφέα (Σαγιέντ Κασούα), η ταινία εξερευνά την καθημερινή ζωή μιας παλαιστινιακής οικογένειας που ζει στο Ισραήλ σε μια περίοδο πολιτικής έντασης.

Ο Σάμι ένας εσωστρεφής Ισραηλινός παλαιστινιακής καταγωγής που ζει στην Ιερουσαλήμ είναι καλεσμένος στον γάμο του αδελφού του σε ένα αραβικό χωριό. Μετά το τέλος του γάμου, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις μπλοκάρουν τον μοναδικό δρόμο έξω από το χωριό, οπότε οι καλεσμένοι πρέπει να επιστρέψουν στο χωριό και να περιμένουν. O Σάμι αποκόπτεται κι αυτός και δεν μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του στην Ιερουσαλήμ. Παγιδευμένος σε μια απροσδόκητη κατάσταση, αντιμετωπίζει ερωτήματα για τη δική του ταυτότητα. Καθώς αποκαλύπτονται κρυμμένα μυστικά, ο Σάμι παρακολουθεί οτιδήποτε αγαπά να καταρρέει.

Ενδιαφέρουσα καλοφτιαγμένη ταινία, για τους περιορισμούς τόσο ως πολιτικό γεγονός όσο και ως συναισθηματική κατάσταση.

INFO

Είδος: Δράμα, 101΄

Χώρες: Ισραήλ, Γαλλία, 2021

Σκηνοθεσία: Εράν Κολιρίν

Παίζουν: Άλεξ Μπάκρι, Γιούνα Σουλεϊμάν, Σαλίμ Ντάου

Διανομή: Ama Films

=========================

Το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου – Le nouveau jouet

Ο Σαμί ζει μια ήσυχη ζωή σε ένα παρισινό προάστιο, όμως, τα βγάζει πέρα οικονομικά κάπως δύσκολα κι έτσι αναγκάζεται να πιάσει δουλειά ως νυχτοφύλακας σε ένα πολυκατάστημα.

Ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Φιλίπ Ετιέν, έχει εδώ και ένα χρόνο επικεντρωθεί σχεδόν εμμονικά στη δουλειά του, μετά τον θάνατο της συζύγου του, παραμελώντας αλλά και ταυτόχρονα κακομαθαίνοντας φρικτά τον μοναχογιό του, Αλεξάντρ, με ό,τι κι αν ζητήσει.

Με αφορμή τα γενέθλιά του Αλεξάντρ, ο Φιλίπ στέλνει τον γιο του στο πολυκατάστημα για να διαλέξει όποιο παιχνίδι θέλει – κι εκείνος διαλέγει τον… Σαμί. Και τίποτα δε μπορεί να τον κάνει να αλλάξει γνώμη!

Ξαφνικά ο Σαμί βρίσκεται περιτριγυρισμένος από χλιδή, σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά, έναν κόσμο που δε μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί. Κι εκείνος, όμως, θα μάθει στον Αλεξάντρ, όπως και στον Φιλίπ, αυτό που έχουν ξεχάσει και για όλα αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή.

Remake του «Le jouet» (1976) του Φρανσίς Βεμπέρ

INFO

Είδος: Κωμωδία, 112΄

Χώρα: Γαλλία, 2022

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Χιούθ

Παίζουν: Ζαμέλ Ντεμπούς, Ντανιέλ Οτέιγ, Σιμόν Φαλιού

Διανομή: Rosebud.21

=========================

Υπνωτιστές – Hypnotic

Αποφασισμένος να βρει την εξαφανισμένη κόρη του, ο ντετέκτιβ Ντάνι Ρουρκ βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μία σειρά απίστευτων γεγονότων, ενώ παράλληλα ερευνά μια σειρά από ληστείες τραπεζών. Με τη βοήθεια της Νταϊάνα Κρουζ, μίας προικισμένης μέντιουμ, ο Ρουρκ καταδιώκει και καταδιώκεται ταυτόχρονα από έναν αδίστακτο άνδρα -τον μοναδικό άνθρωπο που πιστεύει ότι κρατά το κλειδί για την εύρεση του χαμένου κοριτσιού- μόνο για να ανακαλύψει περισσότερα από όσα περίμενε.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράσης, 93΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Άλις Μπράνγκα, Γουίλιαμ Φίχτνερ, Τζ. Ντ. Μπάρντο, Χάλα Φίνλεϊ, Τζάκι Ερλ Χέλεϊ

Διανομή: Spentzos Film

=========================

Επιλεγμένες στιγμές από την ιστορία (ες) του κινηματογράφου

Μετά το Histoire(s) du cinema, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ κάνει μια ταινία τυπικής διάρκειας το “Moments choisis des histoire(s) du cinema”, ένα είδος σύνθεσης, βάζοντας σε προοπτική, το συμπέρασμα του Histoire. Αλλά αυτή η ταινία δεν είναι μόνο μια νέα επεξεργασία των υπαρχουσών εικόνων στο Histoire, είναι μια ταινία «γεμάτη ζωή» σύμφωνα με την έκφραση του κινηματογραφιστή.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 84΄

Χώρα: Γαλλία, 2001

Σκηνοθεσία: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Διανομή: New Star

=========================

Η Έλα Μπέλα & τα μαγικά της – Ella Bella Bingo

Η Έλα Μπέλα και ο Χένρυ είναι οι καλύτεροι φίλοι, μέχρι τη στιγμή που στη γειτονιά τους, μετακομίζει ο Τζώνι, ο οποίος φέρνει τα πάνω κάτω.

INFO

Είδος: Animation, Μιούζικαλ, Οικογενειακή, 75΄

Χώρα: Νορβηγία, 2020

Σκηνοθεσία: Σκηνοθεσία: Άτλε Μπλάκσεθ, Φρανκ Μόσβολντ

Ακούγονται: Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Άρης Κυπριανού, Ζωή Κυπριανού, Νάτια Χαραλάμπους, Λουίζα Μιχαηλίδου, Μάριαν Κυπριανού, Πέτρος Κονόμου, Θανάσης Δρακόπουλος

Διανομή; Tanweer

=========================

1900 – Novecento (Επαν.)

Η ιστορία δύο αγοριών που γεννήθηκαν στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνα της Βόρειας Ιταλίας την ίδια μέρα το 1901, του Αλφρέντο, που είναι κληρονόμος της τεράστιας ιδιοκτησίας του παππού του, και του Όλμο που είναι μπάσταρδος εγγονός του πατριάρχη της αγροτιάς που ζει σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις και εργάζεται για ένα μερίδιο της σοδειάς. Τα παιδιά συνδέονται με στενή φιλία, μεγαλώνουν μαζί, ανακαλύπτουν την φύση και τον έρωτα, μοιράζονται τις γυναίκες, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, η ταξική διαφορά που στα νεανικά τους χρόνια είχε μικρή σημασία, αυξάνει όλο και περισσότερο, για να καταλήξει να αποτελεί ανάμεσά τους, ένα χάσμα.

Επική ταινία που μέσα από συγκεκριμένο ιστορικό φόντο είχε ως στόχο να αφηγηθεί την γέννηση των σοσιαλιστικών ιδεών και της επαναστατικής ουτοπίας, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και την πτώση του φασισμού.

INFO

Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, 1976

Είδος: Δράμα, Ιστορικό, 317΄

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ντομινίκ Σαντά, Αλίντα Βάλι

Διανομή: New Star

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ