Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

Παρακαταθήκη για το νέο ΕΣΥ η διαχείριση της πανδημίας

Το βιβλίο «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία» του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, παρουσιάστηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή.

Πρόκειται για ένα πολιτικό ημερολόγιο της ταραγμένης εποχής της πανδημίας Covid-19, το οποίο, με τη νηφαλιότητα που επιτρέπει η χρονική απόσταση, φωτίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την αλληλεπίδρασή τους με την πολιτική επικαιρότητα.

Όλοι οι ομιλούντες συμφώνησαν ότι η πανδημία αφήνει μια παρακαταθήκη και η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από το 2019.

«Είμαι περήφανος. Τα καταφέραμε γιατί υπήρχε δυνατή ομάδα και σχέδιο», ανέφερε ο Β. Κοντοζαμάνης, εξαίροντας τη συνεργασία και αυταπάρνηση όλων των συντελεστών την δύσκολη εκείνη εποχή. «Η πανδημία δεν δοκίμασε μόνο τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, αλλά και τα όρια του καθενός από εμάς που κληθήκαμε να τη διαχειριστούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της περιόδου που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, στις αρχές Ιουλίου 2019, με την τοποθέτηση μου από τον πρωθυπουργό στο Υπουργείο Υγείας, αρχικά ως Υφυπουργό και στη συνέχεια ως Αναπληρωτή Υπουργό έως τον Αύγουστο του 2021. Διάστημα που συνέπεσε με την κρισιμότερη ίσως περίοδο από ιδρύσεως του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτήν της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».

Το βιβλίο περιέχει μια επιλογή μικρού αριθμού επίκαιρων ερωτήσεων – απαντήσεων, από τις συνολικά 234 που απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της θητείας του. Κάνοντας την ανασκόπηση του πρόσφατου παρελθόντος σε προσωπικό τόνο, το βιβλίο καταλήγει με κάποιες σκέψεις «για ένα νέο, σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας», που ακόμη και στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας αποτελούσε τον απώτερο στόχο.

Στο βιβλίο προδιαγράφονται πολλές από τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Εθνικού συστήματος Υγείας, «γιατί αυτό είναι πλέον το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για την παράταξή μας που δεν έχασε ποτέ την προσήλωσή της στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις αρχές που πρέπει να το διέπουν», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ανατρέχοντας στην περίοδο που καλύπτει το βιβλίο, ο συγγραφέας περιέγραψε το γενικό περιβάλλον κατά την πανδημία και επισήμανε τα ορόσημα της διαχείρισής της. «Η διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε μια σκληρή πραγματικότητα που απαιτούσε την απόλυτη προσοχή μας για τους επόμενους 18 μήνες», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης και κατέληξε: «Κανένας πολίτης της χώρας μας δεν στερήθηκε τα όπλα που η επιστήμη δημιουργούσε για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού».

Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε αναφορά στο νέο ΕΣΥ και στην αναπτυξιακή διάσταση του τομέα της υγείας με την ενίσχυση της καινοτομίας, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών και τη στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου -και η ίδια πρωταγωνίστρια την εποχή της πανδημίας- περιέγραψε προσωπικές της εμπειρίες, όπως τις βίωσε ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, και υπογράμμισε ότι η πανδημία, μετά από τα χρόνια της κρίσης, βρήκε το ΕΣΥ σε άσχημη κατάσταση, με γερασμένο προσωπικό, ελάχιστες ΜΕΘ και έξοδο των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μάκης Βορίδης, Μίνα Γκάγκα, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Παπαθανασίου, Ζωή Ράπτη, Χρήστος Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Πατούλης, Γιάννης Κωτσιόπουλος, Μάριος Θεμιστοκλέους, Παναγιώτης Πρεζεράκος, Παναγιώτης Αρκουμανέας, Δημήτρης Φιλίππου, Θεοκλής Ζαούτης, Νίκος Παπαευσταθίου και Δάφνη Καϊτελίδου.

Διαβάστε επίσης: Έξι καλλιτέχνες μιλούν για την προσφορά αίματος – Το μήνυμα της υπουργού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ