Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img

Μ. Μαξίμου: Στους Δήμους περνούν τα Θέατρα Βράχων

Στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού περνούν οριστικά τα 104 στρέμματα του Λόφου Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα Θέατρα Βράχων και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Την απόφαση αυτή έλαβε η κυβέρνηση, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού κατά της απόφασης του Εφετείου και άνοιγε ουσιαστικά τον δρόμο να περάσει σε ιδιώτη η έκταση 104 στρεμμάτων στο λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά θέατρα Βράχων και άλλες εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε κηρύξει την έκταση δασική. Ως εκ τούτου, η περιοχή είναι μη οικοδομήσιμη. Ωστόσο, οι ιδιώτες που διεκδικούσαν την έκταση θα μπορούσαν να ζητήσουν αποζημιώσεις, ακόμη και αναδρομικά, από το Ελληνικό Δημόσιο και τους δύο Δήμους.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και π. δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, «δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, στις οποίες βρίσκονται τα θέατρα “Άννα Συνοδινού” και “Μελίνα Μερκούρη”».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων, με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέσα από τις διαδικασίες, που προβλέπονται στους οικείους Νόμους και Διατάγματα. Μετά θα ακολουθήσει η, άνευ ανταλλάγματος, παραχώρησή τους στους δύο Δήμους. Έτσι, εξασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δίνεται οριστικό τέλος σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών.

Η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα, μετά την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Ευχαριστίες των δύο δημάρχων

Μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης, οι δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και Δάφνης -Υμηττού Τάσος Μπινίσκος, προέβησαν σε δηλώσεις, ευχαριστώντας δημοσίως τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του.

Ειδικότερα, ο κ. Κατωπόδης ανέφερε:

«Από το ξεκίνημα του αγώνα μας το διακύβευμα ήταν αν θα είμαστε ενωμένοι ή διαιρεμένοι. Εμείς επιλέξαμε το δρόμο της συνένωσης και της συνεννόησης και σήμερα είναι μια ημέρα χαράς όχι μόνο για το Βύρωνα και τον Υμηττό, αλλά και για ολόκληρη την Αττική.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που κάναμε με τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού, κ. Τ. Μπινίσκο, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης είναι τιμή στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, του Μίνωα Βολανάκη, και των αγαπημένων μας Δημήτρη Νικολαΐδη και Ανδρέα Λεντάκη, που οραματίστηκαν και στήριξαν το δημόσιο χαρακτήρα ολόκληρου του Λόφου Κοπανά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και να επαναλάβω ότι για το καλό της πόλης μας, θα κινούμαστε πάντα στο πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας.»

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο κ. Μπινίσκος, ο οποίος δηλώνει τα ακόλουθα:

«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, για τον όμορο Δήμο Βύρωνα αλλά και για όλη την Αττική, αφού τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων “Μελίνας Μερκούρη” και “Άννας Συνοδινού” καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις διατηρούν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες τους, στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, εξασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δίνεται τέλος στις δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών. Ο δρόμος της συνεργασίας και της κοινής πορείας που επιλέξαμε μας οδήγησε στο αίσιο αποτέλεσμα.

Σύσσωμη η Κυβέρνηση αλλά και οι Πολιτικοί Αρχηγοί όλων των κομμάτων της Βουλής σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαμε μαζί με τον δήμαρχο Βύρωνα, κ. Άκη Κατωπόδη, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου η έκταση των Θεάτρων Βράχων να παραμείνει στους Δήμους. Η σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης αποτελεί τιμή στη μνήμη της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη και των αγαπημένων Δημάρχων Ανδρέα Λεντάκη και Δημήτρη Νικολαΐδη, που οραματίστηκαν, αγωνίστηκαν και υλοποίησαν το έργο στον Λόφο Κοπανά.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη άμεση ανταπόκριση και στήριξή του, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και τον Υφυπουργό Άμυνας και πρώην δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδιαλιά, ο οποίος ήταν πάντα δίπλα μας σε όλο τον αγώνα που κάναμε.

Ως Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον Πολιτισμό και θα αποτελεί για μένα βασικό πυλώνα του οράματός μου προς τους συμπολίτες μας και την Ιστορία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ