Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Διάψευση Δήμου σε δημοσιεύματα περί ελλιπούς αντιπυρικής μέριμνας

Ως αναληθή χαρακτηρίζει ο Δήμος Βύρωνα δημοσιεύματα που του καταλογίζουν ολιγωρία στη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και επιπλήξεις που δέχτηκε γι’ αυτό το λόγο από τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Απαντήσαμε εγκαίρως στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ημερομηνία 20/7/23, το οποίο ζητούσε εντός προκαθορισμένης προθεσμίας να αποσταλεί η απόφαση κατανομής των πιστώσεων που αφορούν την πυροπροστασία. Η απάντηση αυτή στάλθηκε με το υπ΄ αριθμό έγγραφο 19291-21/7/23.

Ουδέποτε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, έκανε συστάσεις στο Δήμο Βύρωνα, για το ότι δεν έχει προβεί στους προβλεπόμενους καθαρισμούς τους δάσους, όπως ψευδώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Σε ότι αφορά στην προστασία του δάσους του Υμηττού, οι καθαρισμοί πραγματοποιούνται από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ΣΠΑΥ (στον οποίο μετέχει ο Δήμος Βύρωνα και όμοροι Δήμοι) για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση τους. Αυτό έγινε και φέτος.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η εγκεκριμένη επιχορήγηση που έλαβε φέτος ο Δήμος Βύρωνα για πυροπροστασία ήταν 30.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη του Δήμου μας έφτασε, συνολικά τις 166.000 ευρώ(!). Αν στο κονδύλι αυτό προσθέσουμε και την συνδρομή του Δήμου Βύρωνα προς το ΣΠΑΥ, το συνολικό ποσό που διέθεσε η δημοτική αρχή Βύρωνα για πυροπροστασία το 2023, αγγίζει τις 256.000 (!). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται: προσλήψεις πυροφυλάκων, Μέσα Ατομικής Προστασίας, προσωπικό καθαρισμού χώρων, αγορά εξοπλισμού πυροπροστασίας, συντήρηση δημοτικών οχημάτων δασοπυρόσβεσης κ.α.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι από την πλευρά του Δήμου Βύρωνα, έγινε εγκαίρως όλη η αναγκαία αντιπυρική προετοιμασία. Όσα δημοσιεύονται περί του αντιθέτου, οφείλονται είτε σε ελλιπή πληροφόρηση είτε έχουν άλλα ιδιοτελή κίνητρα, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής και όχι ουσιαστική διαχείρισης των πυρκαγιών, που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Αττική».

Διαβάστε επίσης: ΣΠΑΥ: Νέος εξοπλισμός στα πυροφυλάκια του Υμηττού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ