Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΚΕΔΕ: Να περάσει η διαχείριση των παραλιών στους Δήμους

Να περάσει η διαχείριση των παραλιών εξ ολοκλήρου στους Δήμους ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήλων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με αφορμή τις κινητοποιήσεις κινήσεων πολιτών στα νησιά για την απελευθέρωση των παραλιών από τις αυθαίρετες καταλήψεις με ομπρελοκαθίσματα.

«Δεν γίνεται οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, αλλά να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης για συμμόρφωση των παραχωρησιούχων στους όρους παραχώρησης. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για ουσιαστική αποκέντρωση κρατικής αρμοδιότητας και μεταφοράς της στους Δήμους!», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, σήμερα οι Κτηματικές Υπηρεσίες είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την παραχώρηση απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας και τη λήψη μέτρων προστασίας τους. «Οι Δήμοι, σε αντίθεση μ’ αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν, δεν είναι αρμόδιοι για να προβούν σε ελέγχους, αυτοψίες, επιβολή προστίμων ή και απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων. Και όταν γίνεται παραβίαση των όρων ή επέκταση του προς παραχώρηση χώρου, θα πρέπει να ενημερώνουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν. Πως όμως να παρέμβουν έγκαιρα και προληπτικά οι Κτηματικές Υπηρεσίες όταν για παράδειγμα για όλες τις Κυκλάδες υπάρχουν δύο υπάλληλοι για την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία έχει έδρα της στη Σύρο;».

Πέραν αυτής της πραγματικότητας – συνεχίζει η ΚΕΔΕ – αρκετές φορές, δήμαρχοι (όπως η πρόσφατη περίπτωση του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη) βρέθηκαν συλληφθέντες και απολογούμενοι για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση ακριβώς επειδή έκαναν το χρέος τους, τηρώντας, ως όφειλαν, αποφάσεις δικαστηρίων.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί άδικη την επίθεση που δέχονται δήμαρχοι για το θέμα αυτό και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με δημιουργία, τις περισσότερες φορές, λανθασμένων εντυπώσεων που βλάπτουν τη φήμη των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Διαβάστε επίσης: “Ανηφορίζει” ο υδράργυρος έως το Σάββατο 5 Αυγούστου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ