Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Γιώργος Ιωακειμίδης στην «Α»: «H Αττική δεν αλλάζει αν η Περιφέρεια δεν αλλάξει»

Ο επί σειρά ετών δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αποφάσισε να κάνει το επόμενο αυτοδιοικητικό του βήμα και να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ως επικεφαλής του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και με όπλο τη μακρά του εμπειρία στον χώρο.

Σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, ο Γ. Ιωακειμίδης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, αλλά και γιατί η Περιφέρεια «δεν πρέπει να αποτελεί ένα ακόμη υφυπουργείο», όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο ίδιος παραθέτει τις άμεσες προτεραιότητες για την Αττική, εξαπολύοντας τα βέλη του για τη διαχείρισή της από τις προηγούμενες και τη νυν διοίκηση και επιμένοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία της από τις κομματικές γραμμές.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται, επίσης, στην επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του, εξηγεί γιατί δεν θεωρεί ότι αυτή συνιστά έναν κομματικό «κορσέ» για τον ίδιο και τονίζοντας ότι «δεν είμαι δοτός κανενός κόμματος», αντιπαραβάλλει ως παράδειγμα τον ανθυποψήφιό του με το «χρίσμα» της Ν.Δ. Νίκο Χαρδαλιά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Κύριε Ιωακειμίδη, ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να κάνετε το επόμενο βήμα και να μεταπηδήσετε από την Τοπική στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Η Περιφέρεια είναι ο πιο σημαντικός αυτοδιοικητικός θεσμός. Ένας θεσμός όμως που δεν έχει δουλέψει καλά. Αυτό είναι και το δικό μου γινάτι. Ως δήμαρχος και με συμμετοχή για περισσότερα από 10 χρόνια στα συλλογικά όργανα των δήμων της Αττικής, μαζεύω πίκρα και θυμό. Κοροϊδεύουμε, χωρίς να το θέλουμε, τον κόσμο. Γιατί τα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν είναι όλα ενός δήμου. Υπήρξα σχεδόν 30 χρόνια δήμαρχος. Δεν υποτιμώ τη λακκούβα, την παιδική χαρά, το σχολείο, τα σκουπίδια. Κάθε άλλο. Γνωρίζω πολύ καλά τη μεγάλη σημασία τους για την καθημερινότητα των πολιτών. Από την άλλη, το κυκλοφοριακό, το δάσος, το νερό, η διαχείριση της αποκομιδής των σκουπιδιών, η Πολιτική Προστασία και τόσα άλλα, επηρεάζουν βαθιά κάθε μέρα στη ζωή μας. Εκεί είναι το γινάτι. Έφτιαξαν την Περιφέρεια το 2010 για να ασχοληθεί με αυτά τα «μητροπολιτικά», διαδημοτικά, παναττικά προβλήματα. Και μέχρι το 2019 χρησιμοποιούσαν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για τις ελλείψεις, τις παραλείψεις, τις τραγικές ασυνέπειες. Από τότε όμως δεν χωράει καμία δικαιολογία. Λοιπόν, η Αττική δεν αλλάζει αν η Περιφέρεια δεν αλλάξει. Αν δεν γίνουμε «μητροπολιτικοί», δεν θα κάνουμε την Αττική σπίτι μας. Δεν δίνουμε λύσεις στα σκουπίδια, στον Κηφισό, στο κυκλοφοριακό. Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια δεν αγωνίζεται, δεν διεκδικεί από την κεντρική κυβέρνηση το καλύτερο για την Αττική. Αυτό θέλω να κάνω και γι’ αυτό κατεβαίνω. Ο π εριφερειάρχης να είναι αυτός που κοιμάται και ξυπνάει με την αποκλειστική έγνοια της Αττικής. Ο δήμαρχος έχει να φροντίσει το δήμο του. Ο πρωθυπουργός την Ελλάδα. Κι εγώ, αν εκλεγώ, την Αττική. Το ξαναλέω, γι’ αυτό κατεβαίνω. Να κάνω την Περιφέρεια, την Αττική, συνεταίρο των δήμων και της κυβέρνησης, όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα στα 4 τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσατε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας. Με ποια κριτήρια το καταρτίσατε;

Καθαρά με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Οι 214 υποψήφιοί μας προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους κι έχουν διαφορετικές ιδιότητες, ηλικίες και κομματικές προελεύσεις. Είναι δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του και συνολικά παρέχουν τα εχέγγυα για να αλλάξουν επιτέλους οι χρόνιες παθογένειες και να λαμβάνονται οι αποφάσεις της καθημερινότητας όσο πιο κοντά στους πολίτες. Αποτελούν, έτσι, έναν πολυσυλλεκτικό Οργανισμό ενεργών πολιτών με δυναμική παρουσία στην αυτοδιοίκηση, τις επιστήμες, την οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγορά. Και πρόκειται για συμμετοχές με πολλά χιλιόμετρα εμπειρίας γραμμένα στα κοντέρ τους, με διάθεση προσφοράς, χωρίς κρυφά «πάρε-δώσε» και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Ποια προβλήματα θεωρείτε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από τον επόμενο περιφερειάρχη;

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του συνδυασμού μας είναι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους. Με δεδομένο τον κορεσμό της Φυλής -καθώς ο ΧΥΤΑ έχει χρόνο ζωής το πολύ ενάμιση χρόνο ακόμα- αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε.
Θα διεκδικήσω την αλλαγή στον Οργανισμό της Περιφέρειας που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες Δημόσιο, με αλλαγή στο περιεχόμενο των Διευθύνσεων, προκειμένου να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονη ψηφιοποίηση στο 100% των υπηρεσιών.
Θα δώσω μάχη για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκομαι 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι έχω κουραστεί να ακούω τις κυβερνήσεις να λένε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες φταίνε για την κάθε καταστροφή. Το εθνικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο Καλλικράτης, γέννησε τις Περιφέρειες το 2010, μεσούσης της μνημονιακής κρίσης. Τα Υπουργεία κυριολεκτικά πέταξαν από πάνω τους αρμοδιότητες και υπηρεσίες προκειμένου να επιτύχουν τους μνημονιακούς τους στόχους. Η μετάβαση αυτή προς τις Περιφέρειες ωστόσο, δεν έγινε με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και τεχνογνωσίας.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στην Περιφέρεια. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τα οικονομικά της και ποια πολιτική θα υιοθετήσετε εφόσον είστε περιφερειάρχης;

Η απελθούσα διοίκηση παρέλαβε την Περιφέρεια με πλεόνασμα και την παραδίδει με 100 εκατομμύρια έλλειμμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα σοβαρό έργο υποδομής και παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή της έναν τεράστιο προϋπολογισμό της τάξης του 1,5 δισ. Η κρυστάλλινη διαφάνεια στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων της Περιφέρειας και η λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών είναι μονόδρομος για την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς. Η διερεύνηση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν αποτελεί ρεβανσιστική πρακτική, αλλά υποχρέωση προς τους φορολογούμενους πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση, αμέσως μετά την εκλογή μας τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Έχετε αναφέρει ότι η Περιφέρεια «δεν πρέπει να λειτουργεί ως ένα ακόμη υφυπουργείο». Πώς θα γίνει η Περιφέρεια ένας πραγματικά αυτοδιοικητικός θεσμός χωρίς εξαρτήσεις από την κεντρική εξουσία;

Η Περιφέρεια οφείλει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Οφείλει να παίρνει το πρόβλημα από κάτω και να το ανεβάζει προς τα πάνω. Ο θεσμός έχει στη διάθεσή του έναν πολύ υψηλό προϋπολογισμό δικών της και ευρωπαϊκών πόρων, για την υλοποίηση μεγάλων έργων, που σήμερα είναι ημιτελή ή ανύπαρκτα. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η χρηστή διαχείριση ενός τέτοιου ποσού μπορεί να επιλύσει σειρά προβλημάτων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη τους στον κορυφαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και θα αμβλύνει τις ανισότητες. Πάμε για να εκλέξουμε τον περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική, που δεν θα λειτουργεί ως υπάλληλος της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα κάνει την Αττική το σπίτι μας. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια μπορούν κατά μόνας να επιλύσουν τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Αυτό που απαιτείται είναι δυνατότητες συνεργασίας αλλά και βούληση για διεκδίκηση. Οι δύο πλευρές έχουν ξεχωριστούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ξεχωριστές αρμοδιότητες από το σύνταγμα όμως και οι δύο πρέπει να εργάζονται για το καλό της Αττικής και των κατοίκων της.

Τι πρέπει να αλλάξει ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να είναι πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί;

Ως προς την αποτελεσματικότητα απαιτείται άριστη γνώση του αυτοδιοικητικού αντικειμένου για όσους κληθούν να το υπηρετήσουν, διεκδίκηση, συνεργασία, αλλά και συγκρούσεις, όπου αυτές χρειάζονται. Δεν χρειαζόμαστε στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά γόνιμες συγκλίσεις για το καλό εκατομμυρίων πολιτών. Χρειαζόμαστε ανεξαρτησία από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Για την ευελιξία που ρωτάτε, μια σαρωτική ψηφιακή μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς θα δώσει λύσεις και θα αντιμετωπίσει εκατοντάδες προβλήματα της καθημερινότητας.

Την υποψηφιότητά σας στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν και εσείς δεν ανήκετε στο κόμμα αυτό. Με βάση και τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, πιστεύετε ότι η στήριξη αυτά μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητα ή αντιθέτως μπορεί να την βλάψει;

Αρχικά θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι άλλο πράγμα η στήριξη των κομμάτων σε μια υποψηφιότητα και άλλο ο διορισμός, όπως συνέβη με την περίπτωση του Ν. Χαρδαλιά. Τα κόμματα στηρίζουν, δεν διορίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τον αυτοδιοικητικό, ούτε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της υποψηφιότητάς μου αλλά και του ΑΤΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Είμαι ανεξάρτητος, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Οικολόγων – οι οποίοι, μάλιστα, στην Κεντρική Μακεδονία στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα. Στην περίπτωση που εκλεγώ, είμαι αποφασισμένος να «σπάσω αυγά» καθώς δεν έχω καμία κομματική δέσμευση, καμία υποχρέωση σε κανέναν κομματικό μηχανισμό. Τα κόμματα ως θεσμός επιτελούν κορυφαίο ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας, και στις πρόσφατες διπλές βουλευτικές εκλογές το μήνυμα των πολιτών υπήρξε ξεκάθαρο. Στις 8 Οκτωβρίου δεν έχουμε έναν τρίτο γύρο εθνικών εκλογών. Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ψηφίζουμε για το ποιος θα διαχειριστεί τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα στην Αττική. Ψηφίζουμε για να κάνουμε, επιτέλους, την Αττική σπίτι μας. Είμαι άνθρωπος από τα σπλάχνα της Αυτοδιοίκησης και αυτήν έχω ταχθεί να υπηρετήσω. Δεν είμαι δοτός κανενός κόμματος, δεν είμαι αυτός που του φορτώθηκε η αγγαρεία την τελευταία στιγμή, όπως έγινε με τον κ. Χαρδαλιά.

Ολοκληρώνοντας κύριε Ιωακειμίδη, γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει τον ΑΤΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Κυρίως γιατί αποτελεί μια καθαρά αυτοδιοικητική επιλογή. Για το επιτελείο των συνεργατών μου – υποψηφίων που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν. Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, απαιτεί ανεξαρτησία, σοβαρότητα και επιτελική δουλειά, σχεδιασμό και γνώση, συνεργασία και διεκδίκηση, όχι υποταγή, άτακτο τρεχαλητό, επικοινωνιακό ακτιβισμό και πολυπραγμοσύνη. Ξέρουμε τη δουλειά καλά και μπορούμε να την κάνουμε.
Όπως αναφέρατε νωρίτερα, υποστηρίζουμε ότι η Περιφέρεια δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει ένα υφυπουργείο Αττικής, το μακρύ χέρι της όποιας κυβέρνησης. Πάμε για να εκλέξουμε τον περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική, αυτόν που θα μετατρέψει την Περιφέρεια σε συνέταιρο των δήμων και της κυβέρνησης και όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Και ποια τα εχέγγυα που εσείς ο ίδιος κομίζετε στο τραπέζι ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής;

Η μέχρι τώρα αναγνώριση στο έργο μου ως δήμαρχος πιστοποιείται από την αποδοχή των πολιτών, ορισμένες φορές με ποσοστά ακόμη και άνω του 60%. Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή γι’ αυτό. Η σκληρή δουλειά, η γνώση των προβλημάτων και η διάθεση για συνεργασία, αλλά και για συγκρούσεις, όπου χρειάζεται, δίνουν τα αποτελέσματα. Ως επαγγελματίας μηχανικός, ξεκινώ πάντα από τα θεμέλια. Αυτά ορίζουν και το συνολικό οικοδόμημα. Έτσι θα λειτουργήσω και ως περιφερειάρχης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ