Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το ΚΚΕ διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στις 31 Οκτωβρίου

Ανταποκρινόμενοι στις τεράστιες τεράστιες ελλείψεις σε μονάδες αίματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που περιθάλπονται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», το Τμήμα Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ο.Π. Αττικής της ΚΝΕ και η Τ.Ο. Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ,  διοργανώνουν την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας, στο κτήριο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ.

Εδώ και μήνες, οι περίπου 700 πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία –παιδιά και ενήλικες- στο Παίδων «Αγ. Σοφία» υπόκεινται σε εγκληματική για την υγεία τους υπομετάγγιση. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Από τις 36.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται ετησίως δεν εξασφαλίζονται ούτε οι μισές. Μεταγγίσεις ασθενών αναβάλλονται ή ακυρώνονται, παιδιά λαμβάνουν το 1/3 της ποσότητας αίματος που έχουν ανάγκη, συγγενείς ασθενών αναζητούν μόνοι τους αιμοδότες ακόμα και επί πληρωμή.

Με λίγα λόγια: οι ασθενείς στερούνται την κύρια θεραπεία του νοσήματός τους αφού οι μεταγγίσεις -με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα- είναι προϋπόθεση για να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη, να ελαχιστοποιούνται οι οστικές αλλοιώσεις, να αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Υπομετάγγιση για ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία σημαίνει ότι καταπονεί χρονίως τον οργανισμό του, δεν αναπτύσσεται ομαλά, ζει με πόνους, με ένα σταθερό αίσθημα αδυναμίας που δεν του επιτρέπει να παίξει, να αθληθεί, να παρακολουθήσει το σχολείο και τις δραστηριότητές του μαζί με τους συνομηλίκους του.

Αντίστοιχα, η δεύτερη αναγκαία για τη ζωή αυτών των ασθενών θεραπεία, η καθημερινή αποσιδήρωση, αποδεικνύεται ένας ακόμα γολγοθάς, με τους ανασφάλιστους ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν το υπέρογκο κόστος των αναλώσιμων υλικών.

Το συνεχόμενο αυτό έγκλημα έχει ένοχο!
Είναι η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες. Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, που μετράει τις ανθρώπινες ζωές ως κόστος!

Το πρόβλημα των υπομεταγγίσεων δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Δεν έχει αναπτυχθεί με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ο απαιτούμενος αριθμός υποδομών, μονάδων αιμοδοσίας τμημάτων μεσογειακής αναιμίας, για να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών πανελλαδικά. Ακόμα και τα υπάρχοντα τμήματα παραμένουν βαριά υποστελεχωμένα, με κατάκοπο προσωπικό. Συνταξιοδοτούνται έμπειροι γιατροί χωρίς να μεταλαμπαδεύεται η πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και γνώση που έχουν αποκτήσει όσα χρόνια εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε νέους συναδέλφους, αφού οι προσλήψεις νέων γιατρών γίνονται με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή κλείνουν ή κινδυνεύουν να κλείσουν ακόμα και εξειδικευμένα τμήματα, όπως το τμήμα πήξης και η μονάδα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου νοσοκομείου Κρήτης, τμήματα μοναδικά στην Κρήτη για να παραδοθούν τελικά στα χέρια των ιδιωτών.

Αυτές τις εγκληματικές τους ευθύνες θέλουν να κρύψουν, μεταφέροντας στους ασθενείς και στους συγγενείς τους την «ατομική ευθύνη», την αγωνία να εξασφαλίζουν το αναγκαίο αίμα για τη ζωή και την υγεία τους! Η πραγματικότητα είναι ότι η εθελοντική αιμοδοσία, η διάθεση για προσφορά του λαού μας, χιλιάδων ανώνυμων εθελοντών προσκρούει στην έλλειψη σχεδιασμένης, συστηματικής προβολής με ευθύνη του κράτους της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα στους νέους, στην έλλειψη των αναγκαίων δημόσιων υποδομών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό για να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια της χώρας μας σε αίμα. Χαρακτηριστικά στο τμήμα αιμοδοσίας του Παίδων «Αγία Σοφία» αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 4 γιατροί επιφορτισμένοι με τις ανάγκες για τις εξωτερικές αιμοληψίες, για αιμοληψίες στην αίθουσα του νοσοκομείου και για το εργαστηριακό κομμάτι του τμήματος. Οι εξωστρεφείς δράσεις αιμοδοσίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, αφού το κατάλληλο όχημα μεταφοράς είναι αφοπλισμένο λόγω βλάβης. Αντίστοιχη είναι η υποστελέχωση στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το λιγοστό προσωπικό να κάνει μαραθώνιο για να ανταποκριθεί στις περισσότερες από 80 μεταγγίσεις την ημέρα.

Η πρωτοβουλία οργάνωσης ημέρας εθελοντικής αιμοδοσίας, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί και έμπρακτη στήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου, των ασθενών και των συγγενών τους, για:
• Πλήρη στελέχωση των τμημάτων αιμοδοσίας και μεσογειακής αναιμίας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες.
• Πλήρη λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, αντικατάσταση του οχήματος μεταφοράς προσωπικού και υλικών για τις αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου με ασφάλεια.
• Συστηματική προβολή με ευθύνη του κράτους της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα στους νέους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της ανάπτυξης δημόσιων υποδομών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό.
• Να εξασφαλιστεί η δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων σε αναλώσιμα, φάρμακα κλπ.
• Άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία ενηλίκων ανά περιοχή, ώστε να ενισχυθούν όπου υπάρχουν και να δημιουργηθούν όπου δεν υπάρχουν μονάδες μεσογειακής αναιμίας, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πασχόντων!
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο ύψος των αναγκών για την απρόσκοπτη και πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ