Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 21/12/2023 στους κινηματογράφους.

===========================================

Ο καπετάν Μιχάλης

Μια ταινία για τη φιλία, το πάθος, το πείσμα, τη γενναιότητα και τα διλλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνες καταστάσεις.

Βασισμένη στο πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα) η ταινία, αναφέρεται στην επανάσταση του 1889 και στην προσπάθεια των Κρητικών να απελευθερωθούν από τους Τούρκους. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, ο οποίος κυκλοφορεί μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Ο καπετάν Μιχάλης, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα τα καλά και άσχημα της ελληνικής (και όχι μόνο της κρητικής) φυλής. Ενσαρκώνει μια νοοτροπία, η οποία με τις πρακτικές της είναι ικανή για τη μεγαλύτερη κατάκτηση, όσο και την πιο οδυνηρή συντριβή.  Αποτελεί μια μαρτυρία της Ελληνικής ιστορίας, του αλόγιστου πάθους και παράλογου πείσματος που οδηγεί συνέχεια σε επώδυνες περιπέτειες.

Αυτό θα του συμβεί από στιγμή που συναντά την Εμινέ, μια δυναμική νέα κοπέλα που αναζητά τρόπο επιβίωσης σε μία κοινωνία ανδροκρατούμενη, κατά την οποία οι γυναίκες δεν είχαν τα δικαιώματα που έχουν σήμερα.

Η Εμινέ, είναι η γυναίκα του Νουρήμπεη ενός Τούρκου με τον οποίο ο καπετάν Μιχάλης, όταν ήταν νέοι είχαν ενώσει το αίμα τους σε μια αιώνια φιλία. Ο σκληρός χαρακτήρας του καπετάν Μιχάλη κυριεύεται από το δαίμονα του  πειρασμού, που δεν τον αφήνει σε ησυχία και στην κρίσιμη στιγμή τον αποσπά από το ιερό του καθήκον, όταν μια νέα εξέγερση ξεσπά, να εμπνεύσει και να ηγηθεί με το θάρρος του, των συμπατριωτών του. Μια εξέγερση, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

Ο Κώστας Χαραλάμπους έχει γυρίσει ένα φιλόδοξο βραδυφλεγές δράμα εποχής, με το οποίο προσπαθεί να αποδώσει το πνεύμα ενός δύσκολου συγγραφέα, όπως είναι ο Καζαντζάκης και να το φέρει κοντά στην εποχή μας. Ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι εξαιρετικός στο ρόλο του αψύ καπετάν Μιχάλη και χαρακτηριστικό είναι το κινηματογραφικό ντεπούτο της Τζένης Καζάκου, η οποία ως Εμινέ, βρίσκεται μπροστά από την εποχή της, αλλά ενώ είναι επιτυχημένη η επιλογή της ως γυναίκας επαναστάτριας, δεν αποφεύγει το μελόδραμα.

Γενικά, έχουμε μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, με αυθεντικά κοστούμια και ντεκόρ από τον Σάββα Πασχαλίδη, αρκετά καλή φωτογραφία και μουσική από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τον Κώστα Χαριτάτο, αντίστοιχα.

INFO

Είδος: Δράμα, Ιστορικό, Πολεμικό, 153΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης,  Αλέκος  Συσσοβίτης,  Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος  Γεροντιδάκης,  Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Βιργινία Ταμπαροπούλου

Διανομή: The Film Group

===

Η επιβίωση της ευγένειας – The survival of kindness

Ένα έργο, αλληγορικό με εντυπωσιακή δύναμη. Σε ένα κλουβί στη μέση της ερήμου, εγκαταλείπεται μια μαύρη γυναίκα. Αλλά δεν φαίνεται να το ανέχεται αυτό,  δραπετεύει και περπατά διασχίζοντας έρημο, βουνά και πόλεις, για να βρει αυτούς που την άφησαν για να πεθάνει. Ο Ρολφ Ντε Χέερ εκμεταλλευόμενος την απεραντοσύνη της Αυστραλίας κάνει ένα αλληγορικό ταξίδι μέχρι το τέλος του κόσμου, θεαματικό και οπωσδήποτε διαφορετικό απ’ όποια άλλη μετα-αποκαλυτπική ιστορία έχουμε δει. Η ανώνυμη μαύρη ηρωίδα του θα πορευτεί γεμάτη ενσυναίσθηση για τους αδύναμους και περιφρόνηση για τους ισχυρούς, που εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τους πόρους ενός ρημαγμένου πλανήτη. Μια οικουμενική ταινία σημειολογικά απέραντη, που αφουγκράζεται το ασύγκριτο μέγεθος της Φύσης μπροστά στον άνθρωπο αναδεικνύοντας τον αυτοκαταστροφικό καιροσκοπισμό του για να καταλήξει σε ένα φινάλε που διχάζει.

INFO

Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, 110΄

Χώρα: Αυστραλία, 2022

Σκηνοθεσία: Ρολφ Ντε Χέερ

Παίζουν: Νατάσα Βανγκάνεν, Γκάρι Βαντέλ, Κρεγκ Μπεχένα

Διανομή: Ama Films αποκλειστικά στο ΑΣΤΥ

===

Αquaman: Το χαμένο βασίλειο – Aquaman and the lost kingdom

Έχοντας αποτύχει να εξολοθρεύσει τον Άκουαμαν την πρώτη φορά και διψασμένος να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, ο Μπλακ Μάντα θα κάνει τα πάντα για να καταστρέψει επιτέλους τον Άκουαμαν. Αυτή τη φορά, ο Μπλακ Μάντα είναι πιο ισχυρός από ποτέ έχοντας τιθασεύει τη δύναμη της μυθικής Μαύρης Τρίαινας,  που εξαπολύει μία αρχαία και κακόβουλη δύναμη. Για να τον κατατροπώσει, ο  Άκουαμαν θα στραφεί στον φυλακισμένο αδελφό του Ορμ, τον πρώην βασιλιά της Ατλαντίδας, με στόχο να συνάψουν μία ανορθόδοξη συμμαχία για να σώσουν την οικογένεια του Άκουαμαν και τον κόσμο όλο από τον αφανισμό.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια,115΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν

Παίζουν: Τζέισον Μομόα, Πάτρικ Γουίλσον, Άμπερ Χερντ, Γιάγια Αμπντούλ Ματίν ΙΙ, Νικόλ Κίντμαν, Ντολφ Λούντγκρεν, Ράνταλ Παρκ

Διανομή: Tanweer

===

Η περιπέτεια του βλέμματος

Αναζητώντας το βλέμμα μέσα σε θραύσματα εικόνων και ήχων από τη φιλμογραφία του, ο Δημήτρης Αθανίτης πειραματίζεται πάνω στην ίδια τη φόρμα του σινεμά. Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος είναι μια ταινία δοκίμιο, μια ταινία μυθοπλασίας μια ταινία χωρίς προηγούμενο, πάνω σε αυτό που είναι η ίδια η ουσία του σινεμά: το βλέμμα. Στην καρδιά μιας ταινίας, πίσω από τα πρόσωπα και τους χώρους, πίσω απ’ ό,τι βλέπω, υπάρχει ένα βλέμμα που μένει αόρατο. Είναι το βλέμμα που χτίζει αυτό που βλέπω. Ένα βλέμμα μυστικό, του οποίου την παρουσία νιώθω υποσυνείδητα και το οποίο με καλεί να δω μαζί του, να ανακαλύψω έναν άγνωστο κόσμο, να μπω μαζί του σε μια περιπέτεια.

INFO

Είδος: Δοκίμιο, 75΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης

Παίζουν: Χρήστος Σολωμός, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Κιτσοπούλου

Διανομή: New Star αποκλειστικά στο STUDIO

===

Παραβατικοί – Los Delincuentes

Πολύωρη, βραδυφλεγής άλλοτε διασκεδαστική και άλλοτε όχι, αστυνομική περιπέτεια, με πρωτοτυπία στην απόδοση μιας κατά τα άλλα τυπικής ληστείας. Φιλήσυχος τραπεζικός υπάλληλος κλέβει σεβαστό ποσό από το χρηματοκιβώτιο και ζητά από κολλητό του συνάδελφο να κρύψει τα χρήματα ώστε να τα μοιραστούν μόλις βγει από τη φυλακή υπολογίζοντας ότι η ποινή θα είναι μικρότερη από τα επόμενα 25 χρόνια εργασίας. Το σχέδιο μοιάζει συμπαγές, αρκεί να μη λυγίσει κατά την ανάκριση ο κολλητός. Ή να μην ανατραπούν λόγω έρωτα. Παρατηρείστε το λογοπαίγνιο με τα ονόματα των βασικών χαρακτήρων της ταινίας: Μοράν, Ρομάν, Νόρμα, Μόρνα και Ραμόν.

INFO

Είδος: Αστυνομική, Αισθηματική, Κομεντί, 189΄

Χώρα: Αργεντινή, 2023

Σκηνοθεσία: Ροντρίνγκο Μορένο

Παίζουν: Ντανιέλ Ελίας, Εστεμπάν Μπιλιάρντι, Μαργκαρίτα Μολφίνο, Σεσίλια Ραϊνέρο, Γκερμάν Ντε Σίλβα

Διανομή: Weirwave

===

Κατάκ: Η γενναία φάλαινα – Katak: The brave beluga

Ενώ όλοι οι συνομήλικοί του έχουν γίνει άσπρες φάλαινες, όπως προβλέπεται για την ηλικία τους, ο Κατάκ είναι ακόμα μικρός και γκρι. Για να αποδείξει πως έχει μεγαλώσει κι εκείνος, αλλά και για να υλοποιήσει την τελευταία επιθυμία της πολυαγαπημένης του γιαγιάς ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Μεγάλο Βορρά.

INFO

Είδος: Animation, Κωμωδία, Οικογενειακή, 82΄

Χώρα: Καναδάς, 2023

Σκηνοθεσία: Κριστίν Νταλέρ-Ντιπόν, Νικολά Λεμέ

Διανομή: Feelgood

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ