Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Life Coaching: Προπονήσου για μια νέα ζωή

Γράφει η Χρύσα Κιούση, Accredited Life Coach & Mentor, Accredited NLP Coach, Parent Coach Mindfulness & Compassion Practitioner.

www.chryssakioussi.gr

info@chryssakioussi.gr

Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή που ο άνθρωπος αναζητά την αυτογνωσία όσο ποτέ άλλοτε. Επιστήμες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ψυχή, στην ύπαρξη, τη μοναδικότητα και την εξέλιξη του ατόμου.

Από την ανάγκη αυτή αλλά κυρίως από την ανάγκη της αναβάθμισης της ίδιας της ζωής και του ονείρου σε πραγματικότητα, γεννήθηκε το Life Coaching.

Οι ρίζες του απαντώνται στην αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Σωκράτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Life Coach. Βασισμένο στη μαιευτική του μέθοδο, όπου με εύστοχες ερωτήσεις οδηγούσε τον συνομιλητή του να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις στα ζητήματα που τον απασχολούσαν.

Στα νεότερα χρόνια, το Life Coaching αναπτύχθηκε στην Αμερική τη δεκαετία του 1980 και από τότε έχει ραγδαία εξέλιξη.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει και κάνει μεγάλα βήματα κι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, αθλητικά σωματεία, πολιτικοί, κ.ά. αναζητούν απαντήσεις μέσω αυτού.

Θα ήταν σκόπιμο πριν αναλύσουνε τα οφέλη του Life Coaching να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Δεν είναι: – Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία – Καθοδήγηση

– Εκπαίδευση

Ο coach, δεν βρίσκεται με τον cochee του (τον πελάτη του) για να τον συμβουλεύσει ούτε για να τον καθοδηγήσει στη λύση. Πολλές φορές οι συμβουλές και η καθοδήγηση είναι βασισμένες σε δικές μας εμπειρίες και πεποιθήσεις. Κι εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε έτοιμες λύσεις στον cochee μας. Δεν είναι ψυχοθεραπεία, γιατί η ψυχοθεραπεία εστιάζει σε τραύματα του παρελθόντος που θα πρέπει να θεραπευτούν.

To Life Coaching, σε αντίθεση με την Ψυχοθεραπεία, εστιάζει στο εδώ και τώρα αλλά και στο μέλλον. Μέσα από αυτό βρίσκουμε τα δυνατά μας σημεία, τις αξίες μας και μαθαίνουμε να βάζουμε αλλά και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Μετατρέπουμε τις αδυναμίες μας σε δυνάμεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην εξέλιξή μας και τελικά στην επιτυχία.

Ο Coach γίνεται η συνείδηση του συνομιλητή του και τον προκαλεί να μπει στον δρόμο της αυτογνωσίας.

Ο Σωκράτης έλεγε: «Το μυαλό σου είναι το αδιέξοδό σου, δεν χρειάζεται αλλαγή, χρειάζεται να απελευθερωθεί».

Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching (ICF), το Life Coaching είναι η συνεργασία μεταξύ του Coach και του Πελάτη, σε μια δημιουργική διαδικασία που προκαλεί σκέψη και εμπνέει τον Πελάτη να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και το επαγγελματικό δυναμικό του.

Για τους λόγους αυτούς το Life Coaching αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής. Αφορά όλους εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια στροφή στη ζωή τους, επαγγελματική, προσωπική, κοινωνική.

Αφορά όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν το δυναμικό τους, να ζήσουν ή να πετύχουν αυτά που πάντα ονειρεύονταν αλλά πάντα έμεναν όνειρα, γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο, δεν είχαν το θάρρος, δεν είχαν κάποιον συνοδοιπόρο. Αφορά ανθρώπους που θέλουν να βγουν από τη «ζώνη άνεσής τους».

Η ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της, δεν είναι προνόμιο των λίγων. Η επιτυχία δεν είναι προνόμιο των λίγων. Ένας άνθρωπος που νοιώθει ότι έχει βαλτώσει, ένας άνθρωπος που ζει έντονα μέσα στο άγχος, ένας άνθρωπος που θέλει αλλά δεν ξέρει το πώς, είναι ένας άνθρωπος που χάνει το παρόν αλλά και το μέλλον του. Και δεν αξίζει σε κανέναν αυτό.

Το Life Coaching είναι ένα δυνατό εργαλείο, το οποίο μπορεί εύκολα να φτάσει στα χέρια σας και να σας βάλει στη ροή, στην ενέργεια και στην επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ