Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
spot_img

Έπαινος για την πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη

Έπαινο απέσπασε η πλατεία Νυμφών της Βουλιαγμένης στον πρόσφατο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, εσωτερικών χώρων και φωτισμού με την ονομασία «Grail Awards», ο οποίος διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στο Ωδείο Αθηνών.

Η εννεαμελής επιτροπή, αποτελούμενη από Έλληνες και διεθνείς κριτές, εξέτασε συνολικά διακόσια έργα για να καταλήξει στη βραχεία λίστα των 56 επιλεγμένων έργων και από εκεί σε 14 βραβεία και 25 επαίνους που παρουσιάστηκαν, διεξοδικά, στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών.

Η πλατεία Νυμφών απέσπασε έπαινο στην κατηγορία «Σχεδιασμός Τοπίου – Αστικός Σχεδιασμός». Συγκεκριμένα, το αρχιτεκτονικό γραφείο Athens creative επαινέθηκε για τον επανασχεδιασμό της κεντρικής πλατείας Βουλιαγμένης. Ακολουθώντας τη μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού και εμπλέκοντας την τοπική κοινότητα, στόχος της νέας παρέμβασης ήταν η δημιουργία ενός ενεργού δημόσιου χώρου με συμπεριληπτικό χαρακτήρα και πλούσια βλάστηση.

Στην ίδια κατηγορία, βραβεύτηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο που σχεδίασε την αστική ανάπλαση του κεντρικού μνημειακού άξονα της Θεσσαλονίκης. Το αστικό πεδίο, γύρω από τα Ρωμαϊκά μνημεία, ενοποιήθηκε και αναβαθμίστηκε, αισθητικά, μέσα από πράσινα παρτέρια και υδάτινα στοιχεία που οδηγούν τον περιπατητή από τη Ροτόντα στην αγκαλιά του Θερμαϊκού με θέα τον Όλυμπο.

Στόχοι των «Grail Awards» είναι η ηθική αναγνώριση και επιβράβευση των δημιουργών και των διακριθέντων έργων, η προβολή και η ανάδειξη της δημιουργικότητας, σε συνδυασμό με την αισθητική και εκτελεστική αρτιότητα των διαγωνιζομένων έργων, η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για τους εγχώριους σχεδιαστές και η προβολή της ελληνικής δημιουργικότητας στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έπαινος που απέσπασε η πλατεία Νυμφών αποδεικνύει ότι λειτουργεί ως ένα υπόδειγμα δημόσιου χώρου που μέσω της ποιότητας του, της αρμονικής λειτουργίας του και της ορθής συντήρησης του, ενισχύει το σεβασμό και την εκτίμηση του από τους ίδιους τους χρήστες του και είναι η θετική απόδειξη ότι ο δημόσιος χώρος διαμορφώνει συμπεριφορές.

Διαβάστε επίσης: 3Β: Απόκριες στην πόλη

Ειδήσεις από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ