Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Λαμπερή εκδήλωση για τη Γυναίκα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» – Απονομή του βραβείου «Βασιλική Βερυκάκη» από τον δήμαρχο

Μία υπέροχη εκδήλωση αφιερωμένη στη Γυναίκα, κατά τη διάρκεια της οποίας απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο «Βασιλική Βερυκάκη», στη μνήμη της πρώτης γυναίκας δημάρχου Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημαρχείο, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

«Η γυναίκα είναι πρωταγωνίστρια στη ζωή και της οφείλουμε τον ανάλογο σεβασμό», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μαμαλάκης.

Ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου αναφέρθηκε στον εξέχοντα ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία και στην αξία της γυναικείας παρουσίας και στον τομέα του «επιχειρείν». Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική αύξηση των φαινομένων έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, δυο τραγικών φαινομένων που, όπως τόνισε, χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από όλους.

Ο κ. Μαμαλάκης, στάθηκε επίσης στη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (6/3/1994) μιας Ελληνίδας που με την εν γένει παρουσία της, έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης.

Η αντιδήμαρχος Διοίκησης και ΚΕΠ, Ελένη Κοντόγγονα, στο χαιρετισμό της, σημείωσε ότι η θέση της γυναίκας στο επιχειρείν έχει περάσει από τις συμπληγάδες μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας που θέλει να την κρατήσει μακριά κι έξω από το πεδίο δράσης της, τονίζοντας ότι «όραμά μας είναι ένας κόσμος με γυναίκες που δεν φοβούνται να βγουν μπροστά, να μιλήσουν και να επιχειρήσουν».

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αστικής Πανίδας, Αγγελική Σαραβελάκη, αναφέρθηκε στον ρόλο της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γυναικών είναι ότι «ξεχνάνε τι αξίζουν».

Η Βασιλική Βαζαίου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος στην ισότητα των Φύλων στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι σε μια περίοδο κρίσης που δοκιμάστηκαν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις χρειάζεται να αναδειχθούν σε τοπικό επίπεδο οι πολιτικές που θα επιφέρουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και η Κατερίνα Χρυσοπούλου γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας της ΝΔ, εκ μέρους και της βουλευτού Δυτικού Τομέα, Μαρίας Συρεγγέλα η οποία απουσίαζε στο εξωτερικό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο π. βουλευτής Β3΄Νοτίου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Βραβείο «Βασιλική Βερυκάκη» στις γυναίκες που διέπρεψαν

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή βραβείου γυναικείας επιχειρηματικότητας, στη μνήμη της Βασιλικής Βερυκάκη, της πρώτης γυναίκας δημάρχου Αγίου Δημητρίου που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, Στέλιου Μαλαμάκη, ο οποίος και το απένειμε στις επιχειρηματίες Φωτεινή και Αναστασία Γιαλαμά.

Για τη συμβολή της αείμνηστης Βασιλικής Βερυκάκη στην ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, μίλησε η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που ακολούθησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στην οποία συμμετείχαν η Άννα Καραμανλή, βουλευτής Νότιου Τομέα της ΝΔ, η Κατερίνα Χρυσοπούλου, γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας της ΝΔ, η Νάντια Σταυρογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και η Σύλβια Αντώναρου, πρόεδρος του συλλόγου «Δεν υπάρχουν Ανθρωποι με Ειδικές Ανάγκες, μόνο Ανθρωποι». Η συζήτηση, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο, Ειρήνη Δράγαση, κινήθηκε γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γυναίκες προσκεκλημένες, κάθε μία στον τομέα της, στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχτηκαν, στις φυλετικές διάκρισεις, την προσπάθεια για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αλλά και για τους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους επωμίζονται καθημερινά οι γυναίκες.

Η εκδήλωση είχε και έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο. Η σοπράνο και συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου, μέλος της οπερετικής ομάδας Operatical, ερμήνευσε το «O Pastor» του Madredeus, το «Μαργαριτάρι του Βυθού» της ιδίας και το «Τανγκό της Νεφέλης» το οποίο πλαισίωσε με το χορευτικό της η Μαρία Μπαζίνη, μαθήτρια του Τομέα Χορού του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Η χορογραφία ήταν της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Τομέα Χορού, Ντορίνας Καλαθριανού.

Ακολούθησε η μαθήτρια του Ωδείου Αγίου Δημητρίου, Κωνσταντίνα Δούκα, η οποία έπαιξε στο πιάνο συνθέσεις του Τζορτζ Γκέρσουιν, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τζούλη Θεοχάρη.

Ξεχωριστό φινάλε για την βραδιά αποτέλεσε το μονόπρακτο θεατρικό «Ξύπνημα» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, που απέδωσε μοναδικά η ηθοποιός Μελίνα Γεροντάκη, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Αθανασιάδου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Σταυρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Εποπτείας Πόλης, Γιώργος Ταμπακόπουλος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ψηφιακής Ανασυγκρότησης, Βασίλης Ζαχαριάς, Οικονομικών, Ιωάννης – Μάριος Μπάντος, Παιδείας, Μαρία Αχουλιά- Σκριβάνου, Κοινωνικής Μέριμνας, Θανάσης Μπαμπάνας. Οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Καραϊσκάκης, Παντελής Ζωίλης, Βαγγέλης Μαλαθούνης. Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «ΑλλάΖουμε την Πόλη» παρούσα ήταν η επικεφαλής και πρώην δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου και η πρώην αντιδήμαρχος, Ελένη Κατζέλη. Από την παράταξη «Αγαπάμε την πόλη μας» παραβρέθηκε ο επικεφαλής, Γιώργος Παπατριανταφύλλου και από την παράταξη «Νέα Πνοή Προοπτική», ο επικεφαλής, Χρήστος Πρεκετές. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, η Θεοδώρα Παπαδάκη, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα με το ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Γυναικών και ο Σταύρος Νικολαΐδης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Στις γειτονιές βγαίνουν φέτος οι Απόκριες

Ειδήσεις από Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ