Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Ετοιμότητα του Δήμου έδειξε η άσκηση «ΑΙΝΕΙΑΣ 2024» στο Καβούρι

Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς και ασφαλούς απομάκρυνσης ατόμων από τα σημεία κινδύνου, πραγματοποίησε ο Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης στο Καβούρι, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και Περιφέρειας ενόψει αντιπυρικής περιόδου, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Στην άσκηση με την κωδική ονομασία “ΑΙΝΕΙΑΣ 2024” μετείχαν 11 φορείς, μεταξύ των οποίων τα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή Πυροσβεστική ΕΛΑΣ και Λιμενικό, και τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης το ΕΚΑΒ, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων παρακολούθησαν από κοντά ο Βασίλης Κικίλιας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός, Δήμοι και Περιφέρεια.

Στο σημείο υπήρχαν πολλά οχήματα της πυροσβεστικής, μέσα άμεσης επέμβασης των Δήμων και της Περιφέρειας, υδροφόρες, ασθενοφόρα, πλωτά μέσα, μη επανδρωμένα εναέρια μέσα παρακολούθησης και ενημέρωσης του κέντρου επιχειρήσεων, περιπολικά και σημαντικός αριθμός προσωπικού με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης.

Σκοπός της άσκησης επί του πεδίου, ήταν η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων για την αντιμετώπιση πύρινων μετώπων, την αποτροπή επέκτασης της φωτιάς και η ασφαλής απομάκρυνση κατοίκων, κατασκηνωτών και λουομένων από ξηράς και θάλασσας.

Στόχος, επίσης, ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός επιτυχίας στο τρίπτυχο: Διαλειτουργικότητα, Ανθεκτικότητα και Αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το σενάριο μία ζεστή ημέρα του Ιουλίου με 35 βαθμούς θερμοκρασία, ανέμους 5- 6 μποφόρ και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας στο χάρτη της Πολιτικής Προστασίας λόγω ξηρής καταιγίδας με πτώσεις κεραυνών, ένα δέντρο ανεφλέγη.

Μάλιστα, το σενάριο προέβλεπε πολλαπλά μέτωπα φωτιάς σε δύσβατα σημεία στα οποία επενέβησαν άμεσα οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας του δήμου, καθώς και  απομάκρυνση ατόμων που κινδύνευαν.

Επίσης στο σενάριο υπήρχε και η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ή είχαν τραυματιστεί, με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να στήνουν σε χρόνο μηδέν κινητό κέντρο παροχής φροντίδας.

Πριν την έναρξη της άσκησης, ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλλος είπε ότι η άσκηση με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθίσταται ιδιάιτερα σημαντική, ανα αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της πόλης διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Όπως επεσήμανε, μπορεί η Αυτοδιοίκηση να μην έχει αποστολή να σβήνει φωτιές, έχει, όμως, την υποχρέωση να επεμβαίνει καίρια και αποτελεσματικά τα πρώτα λεπτά συμβάντων πυρκαγιάς που είν αι και τα πιο κρίσιμα.

Για τον λόγο αυτό, ήδη λειτουργεί Τοπικό Κέντρο Ελέγχου με Drones που ενημερώνουν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο για την εκδήλωση φωτιάς όλους τους εμπλεκομένους για την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, καθώς και επιχειρησιακό προσωπικό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι επίπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιβάλλουν την ύπαρξη και λειτουργία της κρατικής μηχανής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που αυτή λειτούργησε πέρσυ, αν και έγιναν υπερβάσεις.

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι φέτος το σύστημα είναι δομημένο διαφορετικά, με την Πυροσβεστική να βαδίζει πάνω σε ένα νέο δόγμα.

Επίσης, για την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, είπε στον χαιρετισμό του ότι η γνώση και του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιάς σε θέματα πολιτικής προστασίας είναι πολλύτιμη για τον συντονισμό και την ετοιμότητα των δυνάμεων.

Ιδιάιτερη έμφαση έδωσε στην υποχρέωση αξιοποίησης των εθελοντών, καθώς και την απαίτηση όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα με βάση το αναθεωρημένο δόγμα που περιλαμβάνει από τα πυροφυλάκια και τα πάσης φύσεως οχήματα και μηχανήματα, ως τις βάρδιες των στελεχών.

Κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποίησε ότι η μη προσπάθεια δεν είναι αποδεκτή και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι την εξέλιξη της άσκησης και της εφαρμογής των πρωτοκόλων παρακολουθούσαν αξιολογητές που μέσα από τα πορίσματά τους θα καταδείξουν τις αδυναμίες του συστήματος προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα.

Διαβάστε επίσης: 3Β: Μεγάλη άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς την Πέμπτη

Ειδήσεις από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ