Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ηλίας Σταμέλος: Δεν αυξάνει τα δημοτικά τέλη, καταργεί τα τροφεία από τη νέα σχολική χρονιά

Μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών, και δη των ευάλωτων, πρόκειται να εφαρμόσει ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση των τροφείων από τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως είπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, η δημοτική Αρχή της πόλης δεν θα αυξήσει την τοπική φορολογία στα λαϊκά στρώματα, ούτε τα δημοτικά τέλη που βαραίνουν τις λαϊκές κατοικίες της πόλης. Προχωρεί ωστόσο, σε αύξηση των κατηγοριών που αφορούν σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, και γενικότερα όλων όσοι «κερδοσκόπησαν στην πλάτη του λαού το προηγούμενο διάστημα και οφείλουν να συμβάλλουν περισσότερο».

Αντίθετα, η δημοτική Αρχή Καισαριανής προχωρεί στην εφαρμογή μία σειρά μέτρων, όπως η κατάργηση των τροφείων από τη νέα σχολική χρονιά και η μείωση των τελών σε κατηγορίες επαγγελματιών της πόλης για χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Ο κ. Σταμέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κατάσταση των Δήμων. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, που αποτελούν τη βασική πηγή κρατικής χρηματοδότησης – είπε – δεν συμβαδίζουν ούτε και με τις προβλέψεις του νόμου 3852/2010/Καλλικράτης. Κατ’ εκτίμηση, από τα κρατικά έσοδα που εισπράττονται γι’ αυτόν τον σκοπό, στην Τοπική Διοίκηση θα έπρεπε να δίνονται κάθε χρόνο περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού δίνονται περίπου 2,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που καθορίστηκε λίγο –πολύ το 2013 – μέσα στην κρίση, αυθαίρετα, ως το ελάχιστο ποσό λειτουργίας των ΟΤΑ.

«Ό,τι δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να καλυφθούν όπως – όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα καύσιμα και λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, αφορούσαν έκτακτες επιχορηγήσεις που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Για το 2024 καμιά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν έχει στην ουσία εξαγγελθεί», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, μεταφέρονται στους Δήμους καινούργιες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους (πχ περίθαλψη των ζώων, ακόμα περισσότερες ευθύνες στην Πολιτική Προστασία, πλήθος κοινωνικών δομών).

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σταμέλος δείχνουν ότι στον Δήμο Καισαριανής δίνονται ετησίως περίπου 3.200.000 ευρώ από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), όταν μόνο το κόστος μισθοδοσίας ξεπερνά πια τα 6,5 εκατ. ευρώ, και ενώ θα έπρεπε να δίνονται πάνω από 10 εκατ. ευρώ. «Αυτοί που καλύπτουν όπως καταλαβαίνεται τη διαφορά είναι οι δημότες που μέσω της τοπικής φορολογίας καλούνται να συμβάλλουν πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ», σχολίασε.

Κατά 55% αυξήθηκε το κόστος αποκομιδής στην 5ετία

Αναφερόμενος στο κόστος αποκομιδής απορριμμάτων και της «κατ’ επίφαση ανακύκλωσης», όπως τη χαρακτήρισε, είπε ότι πληρώθηκαν στον ΕΣΔΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) για το 2023, 634.428,85 ευρώ. Αποτυπώνοντας μια αύξηση πάνω από 26% μέσα σε 5 χρόνια (το 2018 πληρώθηκαν 501.902,40 ευρώ).
«Την ίδια ώρα επιβάλλεται το απαράδεκτο χαράτσι, που ονομάζεται Τέλος Ταφής, που είναι στην ουσία ένα περιβαλλοντικό πρόστιμο της ΕΕ, φτιαγμένο για να ταΐσει ακόμα περισσότερο τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον τομέα της “Πράσινης” δήθεν, διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε.

Μόνο για το 2024 ο Δήμος Καισαριανής καλείται να αποδώσει περίπου 200.000 ευρώ για το τέλος, εκτοξεύοντας το κόστος αποκομιδής σε πάνω από το 55% αυτού που πλήρωνε πριν από 5 χρόνια, ενώ αυτό αναμένεται να αυξάνεται προοδευτικά από 20 ευρώ τον τόνο το 2021 έως τα 55 ευρώ τον τόνο το 2027. «Καταλαβαίνεται τι θα σημάνει αυτό…», πρόσθεσε.

Άνω των 170 κενών οργανικών θέσεων το 2027

Άλλο ένα τεράστιο θέμα που έθιξε ο δήμαρχος Καισαριανής είναι η έλλειψη εργαζόμενων σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου: από την καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά συνεργεία, την τεχνική υπηρεσία, έως και τις κοινωνικές δομές.

Ακόμα και με τα δεδομένα του παλιού Οργανισμού του Δήμου, που δεν λάμβανε υπόψη το πλήθος των νέων αρμοδιοτήτων, εκτιμάται ότι έως το 2027 θα υπάρχουν περισσότερές από 170 κενές οργανικές θέσεις. «Για να λειτουργήσει ο Δήμος χρειάζονται τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι. Τον επόμενο χρόνο θα φύγουν με σύνταξη 25 εργαζόμενοι και η αναπλήρωση του 1 προς 1 γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Ένα μέρος τους καλύπτεται από έκτακτους συμβασιούχους, εργαζόμενους και από το πρόγραμμα 55/67.
Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό ψήφησε νόμο με το οποίο υποχρεώνει τις δημοτικές Αρχές με ποινή να κάνουν έφεση σε θετικές δικαστικές αποφάσεις. Ζητάμε εδώ και τώρα την μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στο Δήμο μας», ανέφερε.

Οι επιπτώσεις είναι φανερές στην καθαριότητα της πόλης, στο πράσινο που ο Δήμος έχει σε αφθονία, στην αποκατάσταση βλαβών, στις μελέτες για νέα έργα. «Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε αυτές τις ελλείψεις και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της πόλης μας. Η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής έχει διαλέξει πλευρά. Είμαστε με τους πολλούς και τα συμφέροντά τους!», είπε ο κ. Σταμέλος.

Η δημοτική Αρχή Καισαριανής διεκδικεί:

  • Να δοθεί ολόκληρη η ετήσια χρηματοδότηση που αναλογεί στον Δήμο Καισαριανής και να καταργηθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων.
  • Να διαγραφούν τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών σε ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ. Δωρεάν τιμολόγια για τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων.
  • Κατάργηση του νόμου Βορίδη. Μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.
  • Επαναλειτουργία του Κέντρου Υγειας Καισαριανής, σχεδιασμός για την ίδρυση κέντρου πρόληψης από τις εξαρτήσεις και μονάδας για τις κακοποιημένες γυναίκες.
  • Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Παιδιού και της μονάδας συμβουλευτικής ΑμεΑ.
  • Έργα αντιπυρικής προστασίας του βουνού και χρηματοδότηση μελετών για άμεση ένταξη του Βλητικού Σταθμού στο σχέδιο πόλης.
  • Ολοκληρωμένο αντισεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων με ευθύνη του Κράτους και της Περιφέρειας.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να στεγαστούν κρίσιμες κοινωνικές δομές όπως η 2χρονη προσχολική αγωγή.
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση νομιμοποίηση – τακτοποίηση όλων των προσχολικών και σχολικών μονάδων.
  • Σύγχρονα συνδυασμένα δημόσια και δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης.
  • Επανασχεδιασμό της γραμμής του ΗΛΠΑΠ, επανεκκίνηση της τοπικής γραμμής 223. Προκύπτει η ανάγκη για υπογειοποίηση του δρόμου που θα διοχετεύει την κυκλοφορία από το κέντρο της Αθήνας προς την Αττική οδό και το παραλιακό μέτωπο.

Διαβάστε επίσης: Συζήτηση ενημέρωσης του δημάρχου στην Παιδική Χαρά στο Α’ ΚΑΠΗ

Ειδήσεις από την Καισαριανή στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ